#AskTheExpert: Η Εμπειρία από τα «Μαθήματα Οικονομίας»

Μαθήματα Οικονομίας

Στις αρχές του 2022 είδα ένα post του Women Οn Τop σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των γυναικών. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «σιγά, δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρω μόνη μου τις ορολογίες στο internet και να τις καταλάβω». Αργότερα και ενώ έψαχνα διάφορες ευκαιρίες για να επενδύσω τα χρήματά μου αναμετρήθηκα με λέξεις όπως: μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, έντοκα γραμμάτια. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα τι σημαίνουν.

Έπειτα από λίγους μήνες, όταν πια άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Μαθήματα Οικονομίας» του Women Οn Τop, σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ και την υποστήριξη της Παπαστράτος, είχα καταλάβει πια πόσο το χρειαζόμουν. Έκανα αίτηση και το πρόγραμμα ξεκίνησε!

Η εμπειρία αυτή κατέληξε να είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι φανταζόμουν. Το πρόγραμμα έχει μόλις ολοκληρωθεί και εγώ αισθάνομαι όχι μόνο εξοπλισμένη με ισχυρές και θεμελιώδεις χρηματοοικονομικές γνώσεις, αλλά και έτοιμη να αναλάβω μελλοντικά τον έλεγχο των οικονομικών μου.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Οι πιο πολύτιμες πληροφορίες που έμαθα ήταν οι εξής:

• Δεν αφήνουμε κάποιο άλλο άτομο να διαχειρίζεται αποκλειστικά τα οικονομικά μας ζητήματα. Χρειάζεται πάντα να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ωστόσο, η υποστήριξη από έναν/μια έμπιστο/η λογιστή/στρια είναι πολύτιμη!
• Είναι απαραίτητο να έχεις ξεκάθαρη εικόνα των εσόδων-εξόδων σου όσο το δυνατόν πιο λεπτομερειακά. Τι χρειάζεται γι’ αυτό; Aναλυτική καταγραφή!
• Αφού αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα-έξοδά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν προϋπολογισμό και ένα πλάνο και μακροπρόθεσμους στόχους. Ξέρω ότι για κάποιες από εμάς η σύνταξη μπορεί να φαίνεται κάτι πολύ μακρινό, που δεν πρέπει να μας απασχολεί, αλλά το πρόγραμμα με έμαθε, πρώτον, ότι είναι πιο κοντά από όσο φαντάζομαι και, δεύτερον, ότι χρειάζεται οργάνωση από νωρίς.
• Ρωτάμε για να μάθουμε! Είναι λογικό να μην ξέρουμε και να μην καταλαβαίνουμε τα πάντα γύρω από τα χρηματοοικονομικά ζητήματα που μας απασχολούν. Γι’ αυτό και ρωτάμε διαπιστευμένους/ες επαγγελματίες που θα μας δώσουν έγκυρες πληροφορίες.

Έκτος από αυτά που έμαθα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γνώρισα υπέροχες γυναίκες από διάφορα background και ηλικίες, που όλες είχαμε ως κοινό στόχο να πάρουμε τα οικονομικά στα χέρια μας και να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.

Για μένα, όμως, στην καρδιά των μαθημάτων βρίσκονται οι εισηγήτριες, καθεμία με την εξειδίκευσή της και φυσικά εξαιρετικές επαγγελματίες στον τομέα τους. Ένιωθα σαν να είχα ένα σύστημα υποστήριξης γύρω μου, μια κοινότητα-μια οικογένεια, στο πλαίσιο της οποίας καθεμία από μας εργαζόταν για την επίτευξη των στόχων της – όσο μεγάλοι ή μικροί κι αν ήταν αυτοί!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#AskTheExpert: Χρειάζομαι Πολλά Χρήματα για μια Επένδυση;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Φροντίσω τα Κληρονομικά Μου;

#Ask the Expert: Τι Είναι το Τεκμαρτό Εισόδημα;

#AskTheExpert: Πώς να Aντιμετωπίσω τα Xρέη μου;

#AskTheExpert: Μπορώ να Στηρίζω τους Άλλους, Iκανοποιώντας και τις Δικές μου Ανάγκες;

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

H Θώμη Καραγιάννη είναι φαρμακοποιός. Μέσα από το επάγγελμα της επιδιώκει να βοηθά τους άλλους, έχοντας ως κινητήρια δύναμη την επιστήμη. Της αρέσει να δέχεται προκλήσεις στον επαγγελματικό της ρόλο και είναι πάντα ανοιχτή στο να μαθαίνει και να αποκτά νέες εμπειρίες. Έχει ισχυρό εθελοντικό υπόβαθρο και υψηλή πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+