Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018: Εικαστικές Εκθέσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εικαστικές δράσεις, οι οποίες μας φέρνουν κοντά στο βιβλίο, είτε αυτό λειτουργεί ως αντικείμενο, είτε ως έργο τέχνης, είτε ακόμα ως έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία. Έτσι λοιπόν, επιλέγω να σας προτείνω να επισκεφθείτε τις εξής εκθέσεις.

1) Book Now!

Kalfayan Galleries – Αθήνα
Η ομαδική αυτή έκθεση μας μεταφέρει στη βιβλιοθήκη ενός καλλιτέχνη, καθώς εξερευνά τους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης και παρουσιάζει έργα τα οποία απεικονίζουν βιβλιοθήκες ή βιβλία. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα βιβλία ή το ρόλο της βιβλιοθήκης για τη συλλογή πληροφοριών και πηγών, ενώ τα έργα τέχνης μας προσκαλούν να συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια βιβλιοθήκη γνώσης. Η έκθεση αυτή προσπαθεί να ρίξει φως σε μία από τις πιο διάσημες και πολύτιμες πηγές καλλιτεχνικής έμπνευσης, το βιβλίο, και τη συσχέτιση μεταξύ γραφής/ανάγνωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 26 Μαΐου 2018

2) Έκθεση Χαρακτικών Ex-Libris

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων

Τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας παρουσιάζουν, σε μία ξεχωριστή έκθεση, πρωτότυπα χαρακτικά ex-libris. “Ex libris” είναι η λατινική ονομασία του όρου “βιβλιόσημο” (στα αγγλικά “bookplate”), το οποίο είναι χαρακτικό μικρού μεγέθους που μπαίνει συνήθως στο εσώφυλλο των βιβλίων ως ένδειξη του ιδιοκτήτη τους, αλλά και ως υπενθύμιση για την επιστροφή του βιβλίου σε περίπτωση δανεισμού. Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να προάγει τον ιδιαίτερο αυτό τύπο έργου τέχνης, η γέννηση του οποίου τοποθετείται περίπου στην περίοδο εφεύρεσης της τυπογραφίας.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου έως 29 Μαΐου 2018

3) Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας τα Βιβλία

Πινακοθήκη Γκίκα

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, κορυφαίος πνευματικός δημιουργός της δεκαετίας του ’30, έχει αναμφισβήτητα αφήσει το πολύτιμο στίγμα του στα έντυπα λογοτεχνικά μέσα, καθώς φιλοτέχνησε εξώφυλλα και εικονογράφησε κείμενα για μεγάλη χρονική περίοδο, από το 1937 έως το 1992. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε κυρίως στην ποίηση, κι έτσι εικονογράφησε πλήρως τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, κ.ά. Επιπλέον, έργα του αποτυπώθηκαν σε εξώφυλλα και προμετωπίδες λογοτεχνικών περιοδικών, όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές και η Αιξωνή. Μέσα από την έκθεση αυτή, το κοινό έχει “τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία”, γνωρίζοντας το “πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου”.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Απριλίου έως 21 Ιουλίου 2018

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+