Το Βlackout Challenge και ο Έλεγχος που Χάνεται

Blackout challenge

Πριν από μερικές μέρες, μαθητές σε σχολείο του Χαλανδρίου έπαιξαν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος το κατ’ ευφημισμόν παιχνίδι Βlackout Challenge, με αποτέλεσμα μαθήτρια που συμμετείχε να λιποθυμήσει και να κινδυνεύσει να τραυματιστεί σοβαρά. Τελικά, ευτυχώς, το κορίτσι συνήλθε. Το εν λόγω σχολείο ξεκίνησε άμεσα έρευνα για το περιστατικό και έστειλε email στους μαθητές, με το οποίο τους ζητά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από το επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας διενεργεί έρευνες.

Την περασμένη άνοιξη ένα 14χρονο αγόρι βρέθηκε από τους γονείς του απαγχονισμένο στο δωμάτιό του στα Κάτω Πατήσια. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα ο θάνατος να συνδέεται με τη συμμετοχή του σε Βlackout Challenge.

Αδιανόητη Δοκιμασία

Η δοκιμασία στο «Παιχνίδι Ασφυξίας», κατά το ελληνικότερον, καλεί τα παιδιά να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους και να ανεβάσουν το βίντεο από τη στιγμή που χάνουν τις αισθήσεις τους μέχρι που θα συνέλθουν. Η επικίνδυνη και συχνά μοιραία διαδικασία πήρε διαστάσεις στο διαδικτυακό περιβάλλον μέσα από το TikTok, ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, η λέξη «φραγμός» είναι μάλλον άγνωστη.

Κρίνοντας από το πρόσφατο περιστατικό στο αθηναϊκό σχολείο, η δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλουν τα παιδιά σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Όμως στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, όπου το φαινόμενο μοιάζει με συχνό εφιάλτη, οι περιπτώσεις θανάτου απ’ αυτό οδηγούν γονείς στην απόφαση να μηνύσουν το TikTok, εγκαλώντας το ως υπαίτιο για τον χαμό των παιδιών τους.

To TikTok και οι Ευθύνες

Ανάμεσα στις καταγγελίες είναι και αυτή που έγινε από τους γονείς δύο κοριτσιών μόλις 8 και 9 χρόνων, τα οποία πέθαναν, πιθανώς από Βlackout Challenge. Η αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες αναφέρει πως, μέσα από τη σελίδα του «For You», το TikTok, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που επεξεργάζονται δραστηριότητες και likes των χρηστών, στέλνει στοχευμένα βίντεο στα άτομα που προφανώς εκφράζουν περιέργεια για τέτοιου είδους περιεχόμενο.

«Το TikTok πρέπει να λογοδοτήσει για την προώθηση θανατηφόρου περιεχομένου σε αυτά τα δύο νεαρά κορίτσια», είπε ο Matthew P. Bergman, ιδρυτής μιας ιδιωτικής δικηγορικής εταιρείας που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο για να ζητήσει από τα social media να λογοδοτήσουν για βλάβες που προκαλούνται στα παιδιά μέσα από τέτοιες αναρτήσεις.

Θα λογοδοτήσει το TikTok; Oφείλει να λογοδοτήσει; Φταίει μόνο αυτό; Και ποιος άλλος; Ποιοι άλλοι; Πολλοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση να συμμετάσχουν τα παιδιά σε αυτό το παιχνίδι ασφυξίας οφείλεται στον μιμητισμό. Στα social, γενικώς. Στην απουσία αίσθησης κινδύνου. Στους γονείς. Στα σχολεία. Στη μοναξιά. Γενικώς.

Το 14χρονο αγόρι όμως από τα Κάτω Πατήσια ή το 8χρονο και το 9χρονο κορίτσι από το Λος Άντζελες δεν είναι παιδιά γενικώς. Είναι συγκεκριμένα πλάσματα που έκοψαν το νήμα της ζωής τους. Και όσο ο κυκεώνας της βίας πνίγει τα παιδιά, από κάπου πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ασυδοσίας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Εποχή Musk στο Twitter Ξεκίνησε Προβληματικά

Υπόθεση 12χρονης: Ποιο Είναι το Όφελος Τόσης Δημοσιότητας;

Τι Παρακαταθήκη θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+