Cellarhopping | Η Β2Β Πλατφόρμα του Γαστρονομικού Τουρισμού

Κάθε επιχείρηση στην ψηφιακή μας εποχή, προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις και την εξωστρέφειά της, πρέπει να έχει ψηφιακή παρουσία, ακολουθώντας τις εξελίξεις που επιτάσσει η τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, διεκδικεί πελάτες, αναπτύσσει την επιχειρηματική δραστηριότητά της και αυξάνει τα κέρδη της.

Για τους οινοπαραγωγούς και όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, τα περισσότερα από αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά, καθώς μπορεί να μην έχουν τη γνώση ή και τον χρόνο να τα εξερευνήσουν.

Η πλατφόρμα Cellarhopping έρχεται να δώσει λύσεις και να δικτυώσει τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα, με τους επαγγελματίες του τουρισμού που αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές τουριστικές εμπειρίες για τους πελάτες τους.

Cellarhopping
Το Cellarhopping είναι μια καινοτόμα B2B λύση που απευθύνεται σε επαγγελματίες του οινοτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως μεσάζοντας που συνδέει προμηθευτές, όπως οινοποιεία, ζυθοποιεία, αποστακτήρια, εταιρείες που ειδικεύονται στο κρασί και τις γαστρονομικές εκδρομές με επαγγελματίες πελάτες στον κλάδο του τουρισμού.

Οι υπηρεσίες, όπως γευσιγνωσίες κρασιών και γαστρονομικά δείπνα, γευσιγνωσίες μπίρας και ξεναγήσεις φαγητού, συμπληρώνονται από τις καθαρές τιμές των προμηθευτών και τη διαθεσιμότητα της περιήγησης.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Τάσο Κανναβό και τη Σοφία Μουσέτη, οι οποίοι γνωρίστηκαν με αφορμή το κοινό πάθος τους για εξερεύνηση, έχοντας διασχίσει αμπελώνες και γαστρονομικά τοπία σε όλη την Ευρώπη ως μανιώδεις ταξιδιώτες.

Ο Τάσος Κανναβός, με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του τουρισμού, γνωρίζει σε βάθος τις προκλήσεις του κλάδου, ενώ η Σοφία Μουσέτη έχει πολυσχιδή εμπειρία σε καινοτόμα τεχνολογικά project στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Cellarhopping
Τουριστικές Εμπειρίες στην Ψηφιακή Εποχή

Η λειτουργία του Cellarhopping αφορά τρία σημεία: τον ταξιδιώτη, στον επαγγελματία του τουρισμού και τον πάροχο γαστρονομικών υπηρεσιών.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο σύγχρονος ταξιδιώτης αναζητά εύκολα προσβάσιμες εναλλακτικές λύσεις πέρα από τις επιλογές μαζικού τουρισμού, επαναλαμβάνοντας συχνά επισκέψεις σε προορισμούς χωρίς να εμβαθύνει σε εξαντλητικές διαδικτυακές αναζητήσεις.

CellarhoppingΕν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες του τουρισμού προσπαθούν να επιμεληθούν μοναδικές εμπειρίες για απαιτητικούς πελάτες, επενδύοντας πολύτιμο χρόνο και πόρους στις διαπραγματεύσεις με τους μεσάζοντες και στον συντονισμό των ταξιδιωτικών logistics.

Τέλος, οι ντόπιοι παραγωγοί γαστρονομικών απολαύσεων συχνά βρίσκουν τους εαυτούς τους να «φορούν πολλά καπέλα», διασφαλίζοντας τόσο την ποιοτική παραγωγή όσο και την επιτυχημένη εμπορία των προϊόντων τους, ενώ αγωνίζονται να αξιοποιήσουν την εγγενή αξία των προϊόντων τους στον τουριστικό τομέα.

Το Cellarhopping στοχεύει να γεφυρώσει αυτά τα τρία μέρη, παρέχοντας μια βελτιωμένη πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν αυθεντικές εμπειρίες, βοηθά τους επαγγελματίες του τουρισμού στη δημιουργία εξατομικευμένων δρομολογίων και τους τοπικούς παραγωγούς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ευρύτερο κοινό, ξεκλειδώνοντας τις αναξιοποίητες δυνατότητες των προσφορών τους στον τουρισμό.

Cellarhopping και Συνεργασίες

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, περισσότερα από 91 οινοποιεία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία και 25 επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδρομές κρασιού έχουν καταχωρίσει ενεργά τις υπηρεσίες τους (240, που καλύπτουν 25 προορισμούς στην Ελλάδα).

CellarhoppingΣτη συνέχεια, η πλατφόρμα λειτουργεί ως μεταπωλητής, παρουσιάζοντας αυτές τις επιμελημένες υπηρεσίες σε ευρύ πελατολόγιο, που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και διάφορες τουριστικές εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες παρέχονται σε εκτεταμένο δίκτυο επαγγελματιών του τουρισμού (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και διεθνείς πλατφόρμες τουρισμού), φτάνοντας μέσα από αυτά τα κανάλια και στον τελικό χρήστη, δηλαδή σε όλο τον εισερχόμενο τουρισμό.

Το Cellarhopping έχει ήδη καλύψει πάνω από το 65% των διαθέσιμων προμηθευτών στην Ελλάδα, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα στρέψει το βλέμμα της σε δύο νέες γειτονικές αγορές, σχεδιάζοντας να ενσωματώσει νέα ποικιλία εμπειριών οινοτουρισμού και αγροτουρισμού.

Η Διάκριση στον Διαγωνισμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου «Capsule T»

Το Cellarhopping πέτυχε αξιοσημείωτη αναγνώριση και ανάπτυξη μέσω της συμμετοχής της στον 5ο κύκλο του Capsulet Accelerator. Η εξασφάλιση του 3ου βραβείου, συνοδευόμενη από ένα σημαντικό βραβείο 3.000 ευρώ από το People’s Trust, και η απόκτηση της διάκρισης ως η αγαπημένη start-up του κοινού, σηματοδότησε μια κομβική στιγμή για την πλατφόρμα.

CellarhoppingΑυτή η διάκριση όχι μόνο επικύρωσε την καινοτόμο προσέγγιση της Cellarhopping, αλλά διευκόλυνε επίσης τη σημαντική επέκταση. Η πλατφόρμα αξιοποίησε το έπαθλο για να διευρύνει το δίκτυό της, γνωρίζοντας μια τεράστια αύξηση στους προμηθευτές και στα κανάλια μεταπώλησης.

Η υποστήριξη από το πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της τροχιάς της Cellarhopping, ενδυναμώνοντας την πλατφόρμα να εδραιωθεί περαιτέρω ως δυναμικός παίκτης στη βιομηχανία κρασιού και γαστροτουρισμού, ενισχύοντας παράλληλα πολύτιμες συνδέσεις στο οικοσύστημά της.

Ας δούμε τι μοιράστηκαν μαζί μας οι ιδρυτές της Cellarhopping.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα; Ποιες ειναι οι ευκαιρίες, οι αδυναμίες και οι προκλήσεις που έχετε συναντήσει κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς σας;

Ο σημερινός ταξιδιώτης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, συμμετέχει ενεργά στον προγραμματισμό των ταξιδιών του και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα των τόπων που επισκέπτεται. Η αυξανόμενη τάση που αφορά την αντίληψη «το τοπικό είναι το νέο παγκόσμιο», με τους καταναλωτές να στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα που είναι πιο «πράσινα» σε σχέση και με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και με την κοινωνική ανάπτυξη.

Αυτή η τάση οδηγεί στην ανάδυση μιας εναλλακτικής μορφής γαστρονομικού τουρισμού, η οποία, μέσω συμμετοχικών εμπειριών, φέρνει τους ταξιδιώτες πιο κοντά στα προϊόντα που αγαπούν, ξεκινώντας από τον οινοτουρισμό, που είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

CellarhoppingΜε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούνται επίσης ελαιόλαδο και ελαιοτουρισμός, ζυθοποιίες, αγροκτήματα, τυροκομεία και κάθε επιχείρηση που μπορεί να συνδυάσει τη γαστρονομία με τουριστικά προϊόντα.

Δύο υπάρχοντα μοντέλα περιλαμβάνουν την έννοια των θέρετρων ή θεματικών πάρκων, όπου οι ταξιδιώτες μένουν και απολαμβάνουν εμπειρίες, σε αντίθεση με το μοντέλο των μεμονωμένων επισκέψεων.

Μια «αργή» ταξιδιωτική εμπειρία στην Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναζήτηση μανιταριών, συλλογή άγριων βοτάνων, ψάρεμα ή απλώς βόλτα σε ελαιώνες και αμπελώνες, με αποκορύφωμα εμπειρίες όπως η συγκομιδή σταφυλιών ή το μάζεμα της ελιάς.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής, κοινοτικά δείπνα και άλλες γαστρονομικές εμπειρίες επιτρέπει στους ταξιδιώτες να βυθιστούν στην τοπική γαστρονομία και να δημιουργήσουν συνδέσεις με την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής που επισκέπτονται.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τον στρεβλό και απαρχαιωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μαζικός τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά και με την αδυναμία ακόμα των παρόχων τέτοιων υπηρεσιών να διαχειριστούν την προοπτική της ενσωμάτωσης του τουρισμού στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, είτε λόγω έλλειψης πόρων (εγκαταστάσεων, προσωπικού) είτε λόγω έλλειψης συντονισμένων προσπαθειών.

Το cellarhopping δεν λειτουργεί απλώς ως ένα ακόμα marketplace. Μέσα από συνεργασίες και με τοπικούς φορείς, αλλά και με συμμετοχές σε διεθνή project, παρακινεί και διευκολύνει τους παραγωγούς καταπληκτικών ελληνικών προϊόντων ώστε να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, ενσωματώνοντας τεχνολογία και νέα κανάλια διανομής των υπηρεσιών τους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ετικέτες Κρασιών ή Μικρά Έργα Τέχνης

Δάφνη Τσεβρένη | Ο Πολιτιστικός Τουρισμός Είναι Έργο σε Εξέλιξη

#ΒraveNewHospitality με Πρωταγωνιστή τη Βιωσιμότητα 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+