Χριστούγεννα στις Σελίδες των Παιδικών Βιβλίων

Τα ράφια των βιβλιοπωλείων με τα χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο. Πολλά νέα βιβλία έρχονται να προστεθούν σε παλιότερα που έχουμε αγαπήσει. Εδώ «κατεβάζουμε» από το ράφι και παρουσιάζουμε μόλις οκτώ.

Θα ήταν όμορφο, όμως, αν ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα μαζί με τα παιδιά στα φιλόξενα βιβλιοπωλεία της πόλης. Η από κοινού αναζήτηση των βιβλίων, καθώς και η από κοινού ανάγνωσή τους, μαζί με μια κούπα αχνιστή σοκολάτα δίπλα στο στολισμένο δέντρο, θα είναι σίγουρα από τις πιο ατμοσφαιρικές «συνάξεις» των γιορτινών ημερών.

Εκατοντάδες Χιλιάδες Αγιοβασίληδες | Hiroko Motai | Εικον. Marika Maijala | Μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη | Εκδόσεις Πατάκη

KidsΚάποτε τα παιδιά ήταν λίγα και ο Αϊ-Βασίλης προλάβαινε να παραδώσει προσωπικά τα δώρα τους. Όταν ο κόσμος άρχισε να πολλαπλασιάζεται πάνω στη Γη, η παράδοση των δώρων γινόταν όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Υπόθεση που έπρεπε να λυθεί άμεσα, γιατί ήταν ανήκουστο να μη φτάσουν τα δώρα την ώρα που πρέπει στα παιδιά.

Έτσι, όσο διπλασιάζονταν και τριπλασιάζονταν τα παιδιά, ο Αϊ-Βασίλης ευχήθηκε να μπορεί να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται και ο ίδιος. Όμως, κάθε φορά που γινόταν αυτό, εκατομμύρια φορές δηλαδή, γινόταν όλο και πιο μικροσκοπικός. Στο τέλος έγινε σχεδόν αόρατος.

Εκτός από το μέγεθός του, όμως, μειώνονταν και οι δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώνει τα παιχνίδια των παιδιών. Τότε σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ανακαλύψει έναν άλλο τρόπο για να τα μοιράζει. Και, πράγματι, δεν άργησε να τον βρει.

Μια όμορφη ιστορία, με «χειροποίητη», ταιριαστή εικονογράφηση. Η Hiroko Motai, Γιαπωνέζα που ζει στη Φινλανδία, απαντά στο διαχρονικό ερώτημα «μα πώς καταφέρνει ο Αϊ-Βασίλης να μοιράζει τα δώρα σε τόσα παιδιά» με έναν διαφορετικό τρόπο, που δεν αφαιρεί από τη μαγεία των ημερών. → Για παιδιά από 5 ετών

 

Ο Άγιος Βασίλης Ήρθε Αλλιώς | Εύη Τσιτιρίδου | Εικον. Νίκη Λεωνίδου | Εκδόσεις Υδροπλάνο

Vivlio Kids

Σε αυτό το βιβλίο, πράγματι, ο Άγιος Βασίλης έρχεται αλλιώς. Για την ακρίβεια, ο Λάμπης του ζητάει να κάνει τα μαγικά του για να γίνουν τα πράγματα αλλιώς. Δεν θα ζητήσει δώρα ειδικά για τον εαυτό του – και όχι γιατί δεν τα αγαπά ή γιατί δεν του λείπουν. Είναι πολλά εκείνα που θα ήθελε και δεν μπορούν να του πάρουν οι δικοί του.

Καταλαβαίνει, όμως, ότι υπάρχουν κάποια δώρα που είναι πολύτιμα για πολλούς. Και τον Λάμπη τον ενδιαφέρουν οι πολλοί, οι άλλοι, όλοι οι άνθρωποι, να μπορούν να ζουν σε ένα περιβάλλον βιώσιμο στο κοινό τους σπίτι. Έτσι, όταν η δασκάλα θα τους ζητήσει να γράψουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη, ο Λάμπης  θα του μιλήσει για όλα εκείνα που απειλούν όλους: τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση, τις πυρκαγιές, ακόμα και τα διαστημικά απόβλητα.

Ένα βιβλίο γιορτινό, αλλά με προβληματισμούς που δεν παύουν να μας απασχολούν όλη τη χρονιά. Η Εύη Τσιτιρίδου γράφει για έναν Άγιο Βασίλη που θέλουμε να έχουμε σύμμαχο στην κάθε μας μέρα. → Για παιδιά από 5 ετών

Vivlio Kids

 

Μίσκα – Ένα Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι | Marie Colmont | Εικον. Olivier Tallec | Μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς | Εκδόσεις Κόκκινο

Vivlio Kids

Ο Μίσκα είναι ένα λούτρινο αρκουδάκι που αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι του. Συγκεκριμένα, από την Ελισάβετ, ένα κακομαθημένο και άκαρδο κορίτσι. Όλα είναι μαγικά στην ελεύθερη ζωή που επιλέγει ο Μίσκα. Το απέραντο χιονισμένο δάσος κρύβει πολλές εκπλήξεις, που η μία διαδέχεται την άλλη. Και αποφασίζει, είναι σίγουρος μάλλον, ότι αυτή είναι η ζωή που του ταιριάζει. Ελεύθερος, να απολαμβάνει όλα τα θαυμαστά του κόσμου μας.

Όμως, θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Και τελικά θα χρειαστεί να χάσει ξανά την ελευθερία του, χωρίς καν να γνωρίζει πώς θα είναι η ζωή του στο εξής. Το μόνο που ξέρει είναι ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει χαρά σε ένα άλλο παιδί, όχι προνομιούχο αυτή τη φορά. Και άλλωστε, είναι αρκουδάκι, αυτή είναι η αποστολή του, να συντροφεύει τα παιδιά του κόσμου, να γλυκαίνει τις καρδιές τους. → Για παιδιά 3-5 ετών

 

Χριστούγεννα με Ντο Ρε Μι, Τζιτζικομέρμηγκες Μαζί! | Γλυκερία Γκρέκου | Εικον. Αλεξία Λουγιάκη | Εκδόσεις Σαΐτη

Vivlia Kids

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και ένα µυρµηγκάκι, ο Θέμης Φουρνικάκης, ονειρεύεται το δώρο του. Ονειρεύεται μια κιθάρα, γιατί θέλει να γίνει µουσικός. Ο συνονόματος παππούς του γελάει κάθε φορά που το ακούει. Ακούς εκεί! Κιθάρα! Τι είναι, τζιτζίκι είναι; Να παίζει μουσική όλη μέρα και τον χειμώνα να πεινάει; Τα μυρμήγκια είναι εργατικά, δεν έχουν χρόνο για τέτοια.

Ο Θέμης στενοχωριέται πολύ. Και αποφασίζει να το σκάσει. Όμως, πάνω στη γη, τον παγωμένο χειμώνα, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για ένα μικρό μυρμήγκι. Θα πρέπει να αγωνιστεί για να γλιτώσει από τις χίλιες μύριες περιπέτειες στις οποίες μπλέκει. Και αυτοί οι Τζιτζικάκηδες, οι µουσικοί του καλοκαιριού, τι ρόλο παίζουν στ’ αλήθεια;

Είναι όμορφο να ακολουθείς τα όνειρά σου, μας λέει η Γλυκερία Γκρέκου, η συγγραφέας του βιβλίου. Κι ακόμα πιο όμορφο να τα μοιράζεσαι. → Για παιδιά από 5 ετών

Vivlia Kids

 

Τα Χριστούγεννα του Νικόδημου | Agnès Laroche | Εικον. Stephanie Augusseau | Μτφρ. Μαρίνα Καλεώδη | Εκδόσεις Ερευνητές

Vivlia KidsΗ εικονογράφηση της Stephanie Augusseau είναι ασπρόμαυρη, με λίγες χρωματιστές πινελιές που φτάνουν, ή μάλλον είναι ακριβώς αυτές που πρέπει, για να σκιαγραφήσουν έναν κόσμο τρυφερότητας και αμεσότητας, όπως είναι αυτός του μικρού Νικόδημου.

Ο Νικόδημος θέλει αυτό που ονειρεύονται όλα τα παιδιά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, να δει τον Αϊ-Βασίλη όταν θα μπει στο σπίτι να του αφήσει τα δώρα του. Ευτυχώς, στη νυχτερινή περιπέτεια έχει παρέα τη γάτα του, αν και -όπως ξέρετε- οι γάτες δεν υπακούν πάντα στα προστάγματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν.

Η Agnès Laroche γνωρίζει καλά την τέχνη της οικονομίας του λόγου. Εξάλλου, τα πολλά λόγια είναι περιττά αυτή την άγια νύχτα. → Για παιδιά 3-6 ετών

 

Πώς Bρήκε τη Δουλειά του ο Αϊ-Βασίλης | Stephen Krensky | Εικον. S. D. Schindler | Mτφρ. Μαρία Αγγελίδου | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Vivlia Kids

Όποιος νομίζει πως ο Αϊ-Βασίλης κάτεχε την τέχνη του από πάντα, ίσως προβληματιστεί με αυτό το έξυπνο βιβλίο που, πραγματικά, θα απολαύσετε μαζί με εκείνη τη ζεστή σοκολάτα –που λέμε και στην εισαγωγή– σε μια «σύναξη» μικρών και μεγάλων.

Διαβάζουμε πως, όταν ήταν νέος ο… Βασίλης, είχε κάνει κάμποσες δουλειές. Έγινε καπνοδοχοκαθαριστής –κι έτσι έμαθε να κατεβαίνει και στις πιο στενές καμινάδες–, έγινε ταχυδρόμος –που όμως έδινε τα γράμματα μόνο το βράδυ, μια και τη μέρα η κίνηση του έσπαγε τα νεύρα–, έγινε μάγειρας – κι όλο έδινε φαγητά σε όσους είχαν ανάγκη, αλλά κι ο ίδιος πάχυνε πολύ. Όμως, δεν μπορούσε να στεριώσει πουθενά.

Μεγαλώνοντας, ευτυχώς κατάφερε να βρει τη δουλειά που, όπως αποδείχτηκε, του ταιριάζει γάντι. Αυτή του Αϊ-Βασίλη. Πώς και γιατί; Ε… δεν θα τα αποκαλύψουμε και όλα! → Για παιδιά 3-6 ετών

 

Ο Άνθρωπος που Ζούσε στη Χιονόμπαλα | Σαββίνα Κοτσερίδου | Εικον. Βασίλης Παπατσαρούχας | Κάπα Εκδοτική

Vivlia Kids

Ένας ανθρωπάκος, ο ήρωας της ιστορίας, βρισκόταν κάποτε μέσα σε ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια χιονόμπαλα. Μερικές φορές, όμως, στη ζωή τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα περιμένουμε ή όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Η χιονόμπαλα έσπασε, ο ανθρωπάκος της βρέθηκε στον δρόμο και στη συνέχεια στα χέρια ενός άστεγου παιδιού.

Θα γίνουν φίλοι και, όπως είναι γνωστό από πολύ παλιά, για όσους έχουν καθαρή καρδιά, η φιλία, η αλληλεγγύη και η αγάπη αποδεικνύονται τα πολυτιμότερα στολίδια. Όπως λέει ο ήρωας της ιστορίας, «Είχα τον κόσμο να με κρατάει στα χέρια του. Τώρα κρατάω ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα δικά μου χέρια».

Ο εικονογράφος και σκηνογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας μας εισάγει για άλλη μια φορά, με αφορμή την όμορφη ιστορία της Σαββίνας Κοτσερίδου, στους ιδιαίτερους και σπάνιους κόσμους του. → Για μικρούς και μεγάλους

 

Vivlia KidsΡίκο και Όσκαρ | Andreas Steinhofel | Eικον. Peter Schossow | Μτφρ. Μαρία Αγγελίδου | Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Με λένε Ρίκο. Και είμαι ντετέκτιβ. Προσέχω πράγματα που κανένας άλλος δε βλέπει. […] Το πρόβλημα είναι… το πώς σκέφτομαι. Μη νομίσετε ότι σκέφτομαι λιγότερο από τους άλλους ανθρώπους. Απλώς σκέφτομαι λίγο πιο αργά. Εντάξει. Αρκετά πιο αργά. Ο Όσκαρ πάλι είναι το εντελώς αντίθετο από μένα. Σκέφτεται σαν αστραπή. Ο Όσκαρ είναι ιδιοφυΐα. Εγώ είμαι… ιδιομορφία. Αλλά μαζί και οι δυο μας μπορούμε να ρίξουμε φως και στη πιο μυστήρια υπόθεση».

Με αυτά τα λόγια μας συστήθηκε ο Ρίκο στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τις περιπέτειές τους. Δύο φίλοι που μας έχουν χαρίσει συναρπαστικές ιστορίες για να γελάμε και να… λιώνουμε από τρυφερότητα.

Τώρα μας χαρίζουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, ένα μυστήριο στον αριθμό 93 της οδού Ντίφε, στο Βερολίνο, όπου το φουλ εορταστικό πρόγραµµα όλο… σκοντάφτει σε μπερδέματα και ανεξήγητα συμβάντα. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να αναλάβουν δράση ο Ρίκο-«ιδιομορφία» και ο Όσκαρ-«ιδιοφυΐα». →Για παιδιά από 9 ετών

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Δεκεμβρίου

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αύγουστος Κορτώ

Αντίσταση στην Κατάθλιψη με το Απολαυστικό Ταξίδι στη «Σανγκάη» του Ξανθούλη

Ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για Παιδιά και Εφήβους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+