ΔραμOINOγνωσία: 10 Ημέρες Οινικής Ανάτασης

Draminognosia

Δραμοινογνωσία: ένα όνομα που κρύβει μέσα του τη ρίζα μιας λέξης που χάνεται στα βάθη της ιστορίας ορίζοντας ένα σημαντικό σταυροδρόμι της Βόρειας Ελλάδας, ένα προϊόν γέννημα του εύφορου κάμπου του και μια κληρονομιά μαθητείας, κόπων και αδιάλειπτης προσπάθειας.

Στη Δραμοινογνωσία, το 10ήμερο εκδηλώσεων που κορυφώθηκε με το Σαββατοκύριακο που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους τα οινοποιεία, τις «Ανοιχτές Πόρτες», είδαμε να πραγματοποιείται στη Δράμα μια οινική επανάσταση. Ημέρες γιορτής για όλα τα οινοποιεία του νομού, κατά τις οποίες υποδέχθηκαν πάνω από 20.000 επισκέπτες.

Draminognosia

Μαγικές στιγμές για το κρασί και τον οινικό τουρισμό, που έδειξε τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν όταν υπάρχει σχέδιο και οργάνωση. Όπως είχε τονίσει στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, που έχει θέσει στόχο να καταστήσει τη Δράμα πρωτεύουσα του οινικού τουρισμού στην Ελλάδα, έγιναν πολλά στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της προβολής και της δημοσιότητας.

Όπου ο Oινικός Tουρισμός Συνάντησε τον Αθλητικό

DraminognosiaΟι εκδηλώσεις, που τη φετινή χρονιά πολλαπλασιάστηκαν, προσέλκυσαν κόσμο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Δύο σημαντικές παρουσίες και δράσεις ήταν, από τη μια, αυτή του chef Αλέξανδρου Παπανδρέου στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μπροστά σε εκατοντάδες Δραμινούς και επισκέπτες αξιοποίησε προϊόντα από τη γη της περιοχής σε νόστιμες μαγειρικές που συνδύασε με δραμινά κρασιά και, από την άλλη, εκείνη του οινοχόου Άρη Σκλαβενίτη, σε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για τους ανθρώπους της εστίασης.

Το πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, ωστόσο, ήταν η εικόνα των νέων ανθρώπων που επισκέφθηκαν τα οινοποιεία και παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον και ερευνητική διάθεση τις ξεναγήσεις και τα masterclasses.

Επιπλέον, ο αγώνας Drama Wine Trail, μια μοναδική διαδρομή 12 χλμ. μέσα από αμπελώνες και κάβες τεσσάρων οινοποιείων στην Αδριανή του Δήμου Παρανεστίου, έριξε τα φώτα της προβολής και σε μιαν άλλη κοινότητα. Και με τον τρόπο αυτό, ο αθλητικός τουρισμός συνάντησε τον οινικό.

DraminognosiaDraminognosia

 

 

 

 

 

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανής, στον οποίο παραχώρησε την ευθύνη της διοργάνωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αγώνα, κινητοποίησε όλο το χωριό και τη γύρω περιοχή και φρόντισε ώστε να τον πλαισιώσουν δεκάδες εθελοντές.

Με τον ίδιο τρόπο αγκάλιασαν τον αγώνα και οι οινοποιοί, καθώς διαπίστωσαν ότι αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για δημοσιότητα και διεύρυνση της εξωστρέφειας του δραμινού αμπελώνα.

Διοργάνωση με Δυναμική

DraminognosiaDraminognosia

 

 

 

 

 

Το πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, ωστόσο, ήταν η εικόνα των νέων ανθρώπων που επισκέφθηκαν τα οινοποιεία και παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον και ερευνητική διάθεση τις ξεναγήσεις και τα masterclasses, καθώς και το ότι, ανάμεσά τους, ήταν πολλοί εκείνοι που γνώριζαν τις ποικιλίες, αναγνώριζαν τις ετικέτες, αλλά και επιθυμούσαν να προμηθευτούν φιάλες για να τις δοκιμάσουν.

Παράλληλα, αρχίζουν να συμπλέουν και να συνδέονται με τη Δραμοινογνωσία και οι χώροι εστίασης. Και πώς αλλιώς, όταν είναι φανερή η δυναμική της διοργάνωσης, με προοπτικές που φαντάζουν ελκυστικές τόσο για τον κόσμο του κρασιού όσο και με ό,τι και όποιον μπορεί να ενταχθεί και να συνδεθεί μαζί του.

Ο Οινικός Τουρισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης της Δράμας

Draminognosia

Draminognosia

 

 

 

 

 

Ο οινικός τουρισμός μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στη Δράμα. Να συνδεθεί με πολλές παράλληλες δραστηριότητες, όπως οι διαδρομές στο παρθένο δάσος του Φρακτού ή στη λίμνη και στα οροπέδια του Νευροκοπίου και οι πίστες σκι του Φαλακρού, που μετατρέπονται σε ποδηλάτου το καλοκαίρι, αλλά και χάρη σε όλα εκείνα τα σημεία όπου η γαστρονομία συναντά τον πολιτισμό και προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες.

Η Δραμοινογνωσία φέτος κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας και ο αντίκτυπός της ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα του νομού.

Υπάρχουν χωριά που διατηρούν τη γραφικότητά τους, που εκπέμπουν γαλήνη, που ανακαλούν εικόνες από μια Ελλάδα άλλης εποχής, που μπορούν να αποτελέσουν μια διαφορετική, εναλλακτική τουριστική πρόταση. Αρκεί να υπάρξουν συλλογικές προσπάθειες, σχέδιο, υπομονή, επιμονή στην ποιότητα και σεβασμός στην αισθητική.  Τότε, όλα είναι εφικτά.

Οι οινοποιοί της Δράμας αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν, βλέπουν με ικανοποίηση ότι οι επενδύσεις τους βρίσκουν απήχηση, είναι έτοιμοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο εξωστρέφειας και προβολής όλων όσων γίνονται στο νομό τους.

Η Δραμοινογνωσία Συνεχίζεται…

DraminognosiaΗ Δραμοινογνωσία φέτος κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας και ο αντίκτυπός της ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα του νομού. Εκτός όμως από τον ενθουσιασμό που πυροδότησε η φετινή διοργάνωση, είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι και η Αντιπεριφέρεια Δράμας, σε σύμπνοια με τους οινοπαραγωγούς, υπόσχεται να δώσει μεγαλύτερο βάρος και διάρκεια στην προετοιμασία και την προβολή των επόμενων διοργανώσεων, ώστε να εισπράξει καθολικά ο νομός από τις παράλληλες ενέργειες.

Σε δημόσιες ομιλίες του, ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, δεσμεύτηκε ότι με τη σύμφωνη γνώμη και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που επίσης συνηγορεί και στηρίζει θεσμικά τις πρωτοβουλίες, η επόμενη Δραμοινογνωσία, την άνοιξη του 2024, θα είναι πολύ πιο διευρυμένη. Συμπέρασμα που εξάγεται και από το ότι οι προετοιμασίες θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως λέει ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, με λίγη παραπάνω προσπάθεια από όλους η Δράμα θα γίνει… μόδα!

DraminognosiaDraminognosia

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΔραμΟΙΝΟγνωσία και «Ανοιχτές Πόρτες»

Η Ανν Κοκοτού Απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Κτήμα Βογιατζή: Η Νέα Γενιά Είναι Γένους Θηλυκού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+