ΔραμΟΙΝΟγνωσία και «Ανοιχτές Πόρτες»

Πριν από λίγα χρόνια οι «Ανοιχτές Πόρτες», ένας θεσμός που συνδέεται με την επίσκεψη στα οινοποιεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ήταν μια ευκαιρία για να επισκεφθούν οι καταναλωτές αμπελώνες και να δοκιμάσουν κρασιά. Σήμερα η δράση αυτή έχει έναν τεράστιο συμβολισμό.

Γιατί σήμερα οι πόρτες του ελληνικού αμπελώνα έχουν έχουν ανοίξει διάπλατα και οι Έλληνες τις έχουν διαβεί κατά χιλιάδες. Σήμερα το κρασί ζει την καλύτερή του περίοδο. Οι νεότεροι έχουν εντρυφήσει στις ελληνικές ποικιλίες, έχουν μάθει να επιλέγουν, θέλουν να δοκιμάζουν ό,τι καινούργιο υπάρχει. Στις επιλογές τους περιλαμβάνονται τα φυσικά κρασιά, τα orange, τα βιοδυναμικά, στις αναζητήσεις τους πρωταγωνιστεί το καλό εμφιαλωμένο κρασί, στις συζητήσεις τους επικεντρώνονται σε ποικιλίες και ετικέτες.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αυτό το Σαββατοκύριακο, 27 Μαΐου και 28 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, τα οινοποιεία ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους και με εκδηλώσεις και ενέργειες δημοσιότητας προσφέρουν αυτό που χρειάζεται το ελληνικό κρασί: εξωστρέφεια και επικοινωνία.

Στη Δράμα, σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αμπελώνες στην Ελλάδα, η «Δραμοινογνωσία», με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, γίνεται το όχημα ώστε να καταστεί ο νομός κυρίαρχη δύναμη στον οινικό τουρισμό.

Σε μια ανοιχτή εκδήλωση, ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου, αξιοποιώντας τα υπέροχα τοπικά προϊόντα, μαγείρεψε μπροστά σε εκατοντάδες Δραμινούς και πρότεινε συνδυασμούς με κρασιά του δραμινού αμπελώνα. Ο οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης, καλεσμένος των οινοποιών, έδωσε τα φώτα του μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε επαγγελματίες της εστίασης που, όπως αποδείχτηκε, διψούν για ανάλογες στοχευμένες δράσεις. Η γαστρονομία στην ελληνική επαρχία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και όλοι αναζητούν τρόπο ώστε τα υπέροχα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα να συνδεθούν με τις νόστιμες προτάσεις των εστιατορίων και των wine bar.

Αυτή η ιδέα του οινικού τουρισμού, που παλιότερα δεν είχαν αγκαλιάσει οι οινοποιοί, τώρα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Πριν από 25 χρόνια το είχε εντοπίσει ο Γιάννης Μπουτάρης. Και σε συνέντευξή του στα πρώτα τεύχη του Carpe Vinum (το οποίο κλείνει 5 χρόνια και 10 τεύχη) είχε αναφερθεί ξανά και ξανά στα πολλαπλά οφέλη του.

Η Δραμοινογνωσία ξεκίνησε στη Δράμα πριν από 10 ημέρες και από τότε όλος ο νομός ζει στον ρυθμό του κρασιού. Και το πιο σημαντικό, η μεγάλη αυτή γιορτή αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για επικοινωνία και προβολή.

Ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά μυαλά για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο όλο αυτό που ζει ο ελληνικός αμπελώνας. Ευκαιρίες δεν δίνονται συνέχεια…

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (CEVI) στη Θεσσαλονίκη

My Cava | Kρασί στο Ποτήρι, Γευσιγνωσίες, Εκδρομές σε Ελληνικούς Αμπελώνες

Ραντεβού στη Δραμοινογνωσία 2023

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+