Σελίδες Ιουλίου από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Εκδόσεις Ίκαρος

Με καλοκαιρινή διάθεση οι εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφόρησαν μέσα στον Ιούλιο πέντε νέα βιβλία. Τη νέα ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, τη συνομιλία μεταξύ των Νίκου Καρούζου και Γιάννη Ζουγανέλη και τρία πολύ ευχάριστα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες και τις μικρές αναγνώστριες.

«Η Νύχτα των Κήπων» | Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Η νέα ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, δέκατη πέμπτη στη σειρά, ενδεχομένως αποτελεί την πληρέστερη κωδικοποίηση των θεματικών μοτίβων και των εκφραστικών μέσων του σπουδαίου Έλληνα ποιητή. Η λέξη Έλληνας δεν έχει να κάνει με το γεωγραφικό σημείο γέννησης και το μητρώο καταγωγής του. Αντίθετα, ο γεννημένος στην Κύπρο ποιητής επιχειρεί να συλλάβει ορισμένα βαθύτερα υποστασιακά στοιχεία του έθνους στην πνευματική του διάσταση, δηλαδή ως αδιάσπαστης ενότητας που η ουσιαστική της ολοκλήρωση εδράζεται στη διέκταση του ορίζοντα και την υπέρβαση μονολιθικών εννοιών.

Με υλικά που αντλεί από εθνικά δράματα και πάθια, χωρίς να αποκρύβει και την ίδια την ελληνοπάθειά μας, ο Χαραλαμπίδης οικοδομεί ουσιαστικά τη μυστική του σχέση με την ποίηση. Η χρήση των λέξεων και η μουσική τους γεωμέτρηση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί, όπως λέει, «να εκβιάσει ένα νόημα για τη σύνθεση του Κόσμου και τη σύλληψη στοιχείων και νόμων που σχετίζονται με το μυστήριο της Δημιουργίας».

«Δημητρίου Σούτσου 36» | Νίκος Καρούζος – Γιάννης Ζουγανέλης

Η συνομιλία μεταξύ του συγγραφέα Νίκου Καρούζου και του μουσικού και συγγραφέα Γιάννη Ζουγανέλη, η οποία έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 1986 στο σπίτι του πρώτου και μαγνητοφωνήθηκε σε τρεις κασέτες από τον δεύτερο, καλύπτει περίπου τέσσερις ώρες συζήτησης. Οι δύο άνδρες κουβεντιάζουν «ως φίλοι» –μεταξύ άλλων– για τη μουσική, την ποίηση, το νόημα της τέχνης, την ιστορία, τον θάνατο και τη θέση του καλλιτέχνη.

Μια πηγαία, αυθεντική συζήτηση, που αποκαλύπτει τους διαδοχικούς σταθμούς της ζωής τους, αλλά και τα ζητήματα που τους απασχόλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους πορείας. Στην έκδοση περιλαμβάνονται, εκτός από το κυρίως κείμενο της συνομιλίας, μια εισαγωγή, καθώς και σημειώσεις του επιμελητή Θανάση Γαλανάκη, ένα εικονογραφικό παράρτημα και τα ευρετήρια.

Προτάσεις για Παιδιά από 3 Ετών

«Ούτε Νότα» | Θοδωρής Παπαϊωάννου

Στο νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου, σε εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά, πρωταγωνιστεί ένα παιδί που έχει ένα όνειρο: θέλει να παίξει μουσική. Όμως δεν ξέρει ποιο όργανο να επιλέξει. Ανακαλύπτει ένα βιβλίο με όλα τα είδη των μουσικών οργάνων, χάνεται στις σελίδες του και φαντάζεται πώς θα μοιάζουν οι ήχοι τους, οι μουσικές τους.

Τα δοκιμάζει –με τον τρόπο του– όλα, ένα ένα: το όμποε, το κόρνο, το γιουκαλίλι, το βιολί… Τα κατασκευάζει και γεμίζει το σπίτι με μουσική. Οι νότες φτάνουν ως στο διπλανό σπίτι, αλλά και σε ολόκληρη την πολυκατοικία. Μάλλον δεν έχει σημασία ποιο όργανο θα επιλέξει, γιατί κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, επηρεασμένος από τον κόσμο της μουσικής, μας χαρίζει μια ιστορία με πολλές νότες ―«σωστές ή μη»―, ικανή να εμπνεύσει κάθε αναγνώστη να ακολουθήσει το δικό του όνειρο και, κυρίως, να δημιουργήσει χωρίς τύψεις… σαματά!

«Πόσα Συγγνώμη Ακόμη, Περιστέρι;» | Wendy Meddour | Μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ένα υπέροχο και συνάμα τρυφερό παραμύθι, από τη βραβευμένη συγγραφέα Wendy Meddour, με τις εικόνες της Carmen Saldaña, για τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε όλοι για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

Η Πέγκι είναι ένα καταπιεσμένο περιστέρι. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλο κάποιον ενοχλεί, κάποιον εμποδίζει. Διαρκώς νιώθει άσχημα για κάτι και δεν μπορεί να σταματήσει να λέει «συγγνώμη». Η τσαχπίνα Τζοάν είναι γλάρος, και θα βοηθήσει την Πέγκι να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σιγά σιγά, µία λέξη τη φορά…

Με χιούμορ και ιδιαίτερα διασκεδαστική γλώσσα, η Wendy Meddour μάς εισάγει σε έναν κόσμο όπου το πιο σημαντικό είναι να νιώθουμε –μικροί και μεγάλοι– αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, μακριά από το συναισθηματικό φορτίο των συχνών απολογιών που μειώνουν τη δύναμη του λόγου και των πράξεών μας. Ένα εικονογραφημένο μάθημα ζωής, προορισμένο να αναδείξει την καλύτερη πτυχή του εαυτού μας.

«Πώς Να Μετρήσεις ως το Ένα» | Caspar Salmon | Μτφρ. Μαριλένα Πανουργιά

Ίσως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστείς και να μετράς μέχρι το ένα και μόνο! Το βιβλίο του Caspar Salmon, με τις εικόνες του Matt Hunt, προσπαθεί με τρομερό χιούμορ να μάθει στα μικρά παιδιά να μετρούν.

Ακολουθώντας έναν απλό κανόνα, ζητάει από τους μικρούς αναγνώστες να μην υπολογίζουν τα μεγαλύτερα νούμερα, παρά μόνον το ένα. Δημιουργεί έτσι ένα ξεκαρδιστικό εύρημα, που μαζί με τα έντονα χρώματα της εικονογράφησης καθιστούν αυτό το βιβλίο εξαιρετικά πρωτότυπο. Ένα υπέροχο βιβλίο για να εισάγουμε με αυθόρμητο και διασκεδαστικό τρόπο τις μικρές ηλικίες στον κόσμο της αρίθμησης.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Νέα Βιβλία από τις Εκδόσεις Πατάκη

Key Books: Τρία Καινούρια Βιβλία για το Καλοκαίρι

Jostein Gaarder: Ο «Κόσμος της Σοφίας» σε Graphic Novel

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+