Νέα Βιβλία από τις Εκδόσεις Πατάκη

Οι πάντα αγαπημένες εκδόσεις Πατάκη περιλαμβάνουν στις νέες κυκλοφορίες τους μυθιστόρημα, ποίηση και ιστορία, συνθέτοντας ένα ωραίο μωσαϊκό για το καλοκαίρι, την περίοδο που αναζητούμε όσο καμιά άλλη εποχή του χρόνου την καλή συντροφιά των βιβλίων.

«Πυρετός του Μπουένος Άιρες και Άλλα Νεανικά Ποιήματα (1923-1929)» | Jorge Luis Borges | Μτφρ. Δημήτρης Καλοκύρης

Οι τρεις νεανικές ποιητικές συλλογές του Borges κυκλοφόρησαν το 1923, στην πρώτη φάση της δηµιουργικής πορείας μια ιδιοφυΐας της λογοτεχνίας που άφησε εποχή. Πενήντα οκτώ ποιήµατα συνολικά, από τα οποία τα περισσότερα µεταφράστηκαν στη γλώσσα µας για πρώτη φορά. Μια αξιόλογη αναδρομή στα πρώτα βήµατα ενός νεαρού ποιητή που έµελλε να κατακτήσει µε τη γραφή του την οικουµένη.

«Τα Σπίτια της Ανησυχίας» | Sacha Naspini | Μτφρ. Μαρία Οικονομίδου

Ένας μικρόκοσμος με κρυμμένα μυστικά, χαμένες προσδοκίες, δεισιδαιμονίες και ανομολόγητα εγκλήματα. Συνδυάζοντας στοιχεία από αστυνομικό μυθιστόρημα, ψυχολογικό θρίλερ, γοτθική λογοτεχνία και σκοτεινό παραμύθι, ο Ιταλός συγγραφέας Sacha Naspini ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά την εποποιία ενός περίκλειστου κόσμου, που καταποντίζεται στο απόλυτο κακό, στα έγκατα της ίδιας της γης που τον γέννησε.

«Τρανζίστορ» | Lutz Seiler | Μτφρ. Πελαγία Τσινάρη

Ένα πανόραμα των πρώτων χρόνων μετά την πτώση του Τείχους, μιας περιόδου ανατροπής και μετάβασης, κατά την οποία όλα φαίνονται εφικτά. Ο Lutz Seiler ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας του Κρούζο, του μυθιστορήματος που τιμήθηκε με το Μεγάλο Γερμανικό Βραβείο, ακολουθώντας αυτή τη φορά δύο αφηγηματικές τροχιές: ένα οδοιπορικό που καλύπτει τη μισή υδρόγειο και μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο Βερολίνο, και μας παρουσιάζει τις πρώτες μέρες του καινούργιου κόσμου που αναδύθηκε τότε.

Παράλληλα, το μυθιστόρημα, που στον τίτλο του μνημονεύει τη μάρκα ενός μικρού φορητού ραδιοφώνου της δεκαετίας του ’60, μιλά για μια οικογένεια που το φθινόπωρο του ’89 σκορπίζει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και προσπαθεί να ξανασμίξει.

«Το Σπίτι των Φωνών» | Donato Carrisi | Μτφρ. Μαρία Οικονομίδου

Πρόκειται για το νέο μυθιστόρημα του πιο επιτυχημένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο, του Donato Carrisi. «Οι ξένοι είναι κίνδυνος. Να εμπιστεύεσαι μόνο τη μαμά και τον μπαμπά».

Ο Πιέτρο Τζέρμπερ δεν είναι ένας συνηθισμένος ψυχολόγος. Η ειδικότητά του είναι η ύπνωση και οι ασθενείς του είναι αποκλειστικά και μόνο παιδιά. Συχνά τραυματισμένα, σημαδεμένα από δραματικά γεγονότα ή έχοντας σημαντικές πληροφορίες θαμμένες στην εύθραυστη μνήμη τους, πληροφορίες που χρειάζονται η αστυνομία και οι δικαστές στις έρευνές τους.

«Ο Εθνικός Διχασμός και η Κορύφωσή του. Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή Δικαστικός Φόνος;» |  Θανάση Διαμαντόπουλου

Στο έργο αυτό ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος διερευνά τους βαθύτερους λόγους, ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και ψυχολογικούς, που καθιστούσαν αναπόφευκτη τη φρικαλέα έκβαση του «δικοφανούς» δράματος της Δίκης των «Έξι» και αναδεικνύει το διαχρονικό αποτύπωμα που η κατάληξη αυτή κατέλιπε στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ένας διχασμός χωρίς τέλος, ανάμεσα σε δύο παρατάξεις, προσδιοριζόμενες από την αντίπαλη πλευρά ως «προδοτικές». Ουσιαστικά, συνιστούσαν, έως το τραγικό 1922, τις κυρίαρχες εκφράσεις των διαφορετικών εκδοχών του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού και εθνικισμού.

«Ένας Διχασμός με υπόβαθρο προσωποκεντρικό ασφαλώς (η σύγκρουση των “δύο Β”), αλλά και κοινωνικό και ιδεολογικό και οικονομικών στοχεύσεων και νοοτροπιών. Ένας παρατεταμένος οιονεί εμφύλιος πόλεμος, που κατέλιπε μίση αδιανόητα και ανεξίτηλα και που οδήγησε σε δικαστικούς φόνους «προδοτών» δηλαδή των πολιτικών αντιπάλων.

«Έρως Πόλεμος: 24 Εικόνες πάνω στην Ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, Ποιήματα από τον ‟Λυσιμελή Πόθο”. 34 Πρόσωπα της Ποίησης» | Γιάννης Ψυχοπαίδης

Ζωγραφική και ποίηση νοσταλγούν το µέλλον µέσα από µια ταραγµένη νηφαλιότητα, µέσα από µια τρυφερή σχέση ιδιοκτησίας µε τη ζωή, «ληστεύοντας ιδέες» η µία από την άλλη.

Σε αυτή την κοινή ουτοπία της πραγµατικότητας, ο ζωγράφος και ο ποιητής, κλεισµένοι αλλά όχι αποκλεισµένοι, στους τέσσερις τοίχους, στους τέσσερις στίχους, στα τέσσερα χρώµατα της παλέτας, συνεχίζουν να στέλνουν µπουκάλια απελπισµένης ελπίδας στο πέλαγος έξω, εκεί που «παφλάζουνε τα χρώµατα της µέρας, εκεί που χρώµατα και ποιήµατα ζητούν το τελικό τους καταφύγιο». Γιάννης Ψυχοπαίδης

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

4 Νέες Καλοκαιρινές Προτάσεις Από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Book Crawl: Στα Βήματα των Δουβλινέζων

Η «Apollokalypse» του Gerhard Falkner

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+