Ένα Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα… Δίπλα στη Θάλασσα

Πολλοί ποιητές και λογοτέχνες έχουν υμνήσει την ομορφιά της, μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η Ελευσίνα είναι γνωστή για τις αρχαιοελληνικές καταβολές της, τη σύνδεση της με τον τραγωδό Αισχύλο, την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της, την αύρα και τους ανθρώπους της.

Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, που την έχω δει να αλλάζει, να δημιουργεί, να εξελίσσεται. Βρίσκεται μόλις 20 χλμ. μακριά από την Αθήνα και όμως, έχει έναν διαφορετικό αέρα, άλλωστε όλες οι περιοχές που “γειτονεύουν” με τη θάλασσα, είναι μέρη λίγο πιο ζεστά και φιλόξενα.

Δεν ξέρω αν τα “Μυστήρια” που συνέβαιναν επί εδάφους της είναι που ακόμα θέλγουν τον επισκέπτη, είναι σίγουρο όμως πως όποιος έρχεται στην Ελευσίνα μια φορά, συνεχίζει να την επισκέπτεται σαν να αποκτά έναν δεσμό ιδιαίτερο με τους ανθρώπους και τον “ιερό’’ αυτό τόπο.

Η βιομηχανοποίηση στη γύρω περιοχή τον 20ο αιώνα προσπάθησε να τοποθετήσει την ομορφιά και ιδιαιτερότητα της περιοχής σε δεύτερη μοίρα, οι άνθρωποι της πόλης ωστόσο που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν κατάφεραν να περιφρουρήσουν τα σπουδαία στοιχεία της και πια, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, η Ελευσίνα είναι μια πόλη βραβευμένη για τις πολεοδομικές αναπλάσεις και τις επιδόσεις της σε οικολογία και ανακύκλωση, σε πολιτιστικές δραστηριότητες, με μια ενεργή εμπορική ζώνη που δίνει ζωή στην πόλη και την τροφοδοτεί.

Κάθε Σεπτέμβριο, το αρχαίο θέατρο της Ελευσίνας φιλοξενεί τα “Αισχύλεια”, θεατρικές παραστάσεις και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του αρχαίου τραγωδού Αισχύλου, ενώ πρόσφατα η πόλη ανακηρύχθηκε “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”. Ο Αρχαιολογικός της χώρος συχνά προσφέρει ξεναγήσεις για όσους θέλουν να “μυηθούν” στην ιστορία της.

Θα πρέπει επίσης να κατηφορίσετε σίγουρα τον πεζόδρομο της για μια στάση για καφέ ή τσιπουράκι, να βαδίσετε κατά μήκος της παραλίας για λίγο θαλασσινό αέρα και να κάνετε τα ψώνια σας στην κεντρική εμπορική ζώνη, που προσφέρει πλήθος επιλογών. Θα φύγετε σίγουρα με ένα μεγάλο χαμόγελο… αν φύγετε!

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω εξαιρετικά για το φωτογραφικό υλικό τον Ελευσίνιο φωτογράφο Vangelis Gkinis.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Out (& About)
Out (& About)

Η Ζανίνα Βάσση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Γλωσσολογία και απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό της τίτλο στην "Τεχνογλωσσία", προσφερόμενο από την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πολυτεχνείο, με κεντρικό περιεχόμενο την "συνάντηση" της γλώσσας με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Την φιλοερευνητική της διάθεση ακολούθησε σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2012 αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό της εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία "Παίδευσις" και να εργαστεί στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα με μεγάλη επιτυχία. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός οδήγησε με την σειρά του στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου "Παίδευσις", που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Το βιβλίο με τίτλο "Η Ελίζα εξερευνά τα Αρχαία Ελληνικά" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και εισάγει με απλό και ευχάριστο τρόπο την αρχαία ελληνική γλώσσα σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η διάθεση εξωστρέφειας, την οδήγησε στο Queen Mary College του Λονδίνου όπου πραγματοποίησε σεμινάρια για την γλώσσα και την σχέση της με την πολιτιστική κουλτούρα. Οι παραπάνω εμπειρίες και γνώσεις την φέρνουν ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μουσείο Ηρακλειδών για το οποίο δημιουργεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών με τίτλο "Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση", ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινούργιο πεδίο έρευνας. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πολύ νωρίς ως ανάγκη έκφρασης για όσα μας αφορούν καθημερινά. Άρθρα της για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με θέμα και κέντρο τον άνθρωπο και την βελτίωση του τρόπου ζωής του. Τώρα γράφει για την αθηΝΕΑ τη στήλη "Out (& About)". Αγαπά τα καλοκαιρινά ταξίδια, τα καλά βιβλία, τους ιδιαίτερους ανθρώπους, τις σοφές σκέψεις και τις ρηξικέλευθες προτάσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+