Επενδύοντας Σήμερα στις Δεξιότητες του Αύριο

“Δεν κάνω πολύ ‘coding’ ως πρωθυπουργός, όμως κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αλγόριθμοι”, είχε πει στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau. “Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που διδάσκουμε, 30 χρόνια από τώρα θα έχουμε πρόβλημα”, είχε διαπιστώσει ο Jack Ma, ιδρυτής του κινέζικου γίγαντα του λιανεμπορίου Alibaba, στο ίδιο πάνελ. Τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται “soft δεξιότητες”, όπως “η ανεξάρτητη σκέψη, οι αξίες και η ομαδική εργασία”, αν είναι να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα απέναντι στις μηχανές, είχε συμπληρώσει.

Την εποχή που διανύουμε, όλοι μοιάζει να έχουν μια άποψη για το ποιες είναι οι πιο χρήσιμες δεξιότητες για να μας προετοιμάσουν για ένα αβέβαιο, ευμετάβλητο μέλλον. Στις δύο παραπάνω θέσεις πάντως μοιάζει να συγκλίνει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα όσων ασχολούνται από τώρα με το τι θα φέρουν οι επόμενες δεκαετίες στην αγορά εργασίας – δείχνουν αφενός πόσο σημαντικό θα είναι να έχει κάποιος μια συνολική αντίληψη του πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, αφετέρου ότι οι δεξιότητες που μας μαθαίνουν πώς να σκεπτόμαστε και πώς να δουλεύουμε αποτελεσματικά μεταξύ μας θα παραμείνουν περιζήτητα εφόδια.

Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για το προσδόκιμο της ζωής μας αυξάνονται συνεχώς, το μέλλον που ίσως για κάποιους να φαντάζει μακρινό μας αφορά κι ας μην το έχουμε καταλάβει ακόμη. Οι εταιρείες που από τώρα εφοδιάζουν τους εργαζόμενούς τους με δεξιότητες “πολυεργαλεία”, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν κάνουν απλά χάρη στους εργαζόμενούς τους, οι οποίοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά στις ίδιες, αφού θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιδράσουν στις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Στην περίπτωση δε της Coca‑Cola Τρία Έψιλον, η επένδυση στις δεξιότητες ξεκινά πριν καν κάποιος γίνει εργαζόμενός της.

Youth Empowered: Ενισχύοντας την Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα

Μέσα από το πρόγραμμα Youth Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον, το πιο ευρύ, ανοιχτό, δωρεάν πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με φορείς, εταιρείες και οργανισμούς, αλλά και με στρατηγικούς συνεργάτες το Kariera.gr, τη ΜΕTRO ΑΕΒΕ, τη Microsoft και την εταιρεία Γρηγόρης, παρέχονται σε νέους 18-30 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας δεξιότητες, καθοδήγηση και επαγγελματική δικτύωση, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης και να επιτύχουν τη θετική αλλαγή που ονειρεύονται στη ζωή τους. Στόχος του προγράμματος είναι μέχρι το 2020 να έχει βοηθήσει 20.000 νέους, ώστε να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον τους.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, το οποίο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 6.000 νέοι σε ολόκληρη τη χώρα από την έναρξή του μέχρι σήμερα, ενισχύουν το βιογραφικό και τις γνώσεις τους, τόσο μέσα από physical trainings σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις, όσο και μέσα από την ομώνυμη διαδραστική πλατφόρμα e-learning.

Το διδακτικό υλικό του Youth Empowered ακονίζει τόσο τις προσωπικές, όσο και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Καλύπτει ενότητες όπως η προσωπική κατανόηση και ανάπτυξη, η αλληλεπίδραση και η δικτύωση, οι επικοινωνιακές και οι ψηφιακές δεξιότητες, το project management και η διαχείριση χρόνου, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, οι δεξιότητες πώλησης και διαπραγμάτευσης, όπως και βασικές γνώσεις οικονομικών.

Είναι σαφές ότι η έμφαση του προγράμματος δίνεται σε σφαιρικά και πολυχρηστικά εφόδια, απαραίτητα για ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει επιλέξει αυτή την προσέγγιση, αφού οι αρχές της ευελιξίας και της ολιστικότητας διέπουν τη φιλοσοφία της και σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενούς της, σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη μάθηση και την εξέλιξη με γρήγορους ρυθμούς.

Εκπαίδευση, Εξέλιξη, Ευκαιρίες

Μια φράση που ακούγεται συχνά στο περιβάλλον της εταιρείας, είτε από νεοαφιχθέντες, είτε από εργαζόμενους που βρίσκονται στην Coca-Cola Τρία Έψιλον επί πολλά χρόνια, είναι ότι “είναι ένα μεγάλο σχολείο”, διαπιστώνει η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα. “Νομίζω ότι επαγγελματικά είναι μεν ένα προκλητικό περιβάλλον, όμως σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος και συνεχώς μαθαίνεις περισσότερα και νέα πράγματα”, συμπληρώνει.

Οι 1.500 περίπου εργαζόμενοι που απασχολεί η εταιρεία είναι σε θέση να επωφεληθούν από το τρίπτυχο “εκπαίδευση-εξέλιξη-ευκαιρίες”, το οποίο τους προσφέρει γρήγορη επαγγελματική ανάπτυξη, μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα, τα οποία είναι μάλιστα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενδυναμώνουν τον καθένα ξεχωριστά, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ξεχωρίζουν εδώ το πρόγραμμα Rise Management Trainee της εταιρείας, αλλά και η Ακαδημία Πωλήσεων.

Το πρόγραμμα Rise δίνει εδώ και 29 χρόνια, κάθε χρόνο, την ευκαιρία σε νέους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στην καριέρα τους ως Management Trainees στην Coca-Cola Τρία Έψιλον. Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του προγράμματος, οι Rise Management Trainees έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο onboarding πλάνο, να επισκεφθούν τα εργοστάσια της εταιρείας και να έρθουν σε επαφή με την ομάδα πωλήσεών της. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα γνωρίσουν συναδέλφους από όλα τα τμήματα, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί τους το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον οργανισμό και τις ομάδες του.

Μια φράση που ακούγεται συχνά στο περιβάλλον της εταιρείας, είτε από νεοαφιχθέντες, είτε από εργαζόμενους που βρίσκονται στην Coca-Cola Τρία Έψιλον επί πολλά χρόνια, είναι ότι “είναι ένα μεγάλο σχολείο”, διαπιστώνει η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα. “Νομίζω ότι επαγγελματικά είναι μεν ένα προκλητικό περιβάλλον, όμως σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος και συνεχώς μαθαίνεις περισσότερα και νέα πράγματα”, συμπληρώνει.

Η Ακαδημία Πωλήσεων που παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των πωλητών της εταιρείας, εξασφαλίζει σε παλαιούς και νέους πωλητές όλα τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους στην αγορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, τα μέλη της ομάδας πωλήσεων επωφελούνται από ένα συνεχές πρόγραμμα κατάρτισης. Μια επιτροπή αξιολογεί τακτικά την απόδοση κάθε νέου μέλους στην επαγγελματική του διαδρομή και τα έργα που αναλαμβάνει, καθορίζοντας και τη μελλοντική του πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης.

Συνολικά, η εταιρεία πραγματοποιεί συνέχεις εκπαιδεύσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζόμενών της, με αναθέσεις διευρυμένων καθηκόντων και συμμετοχή σε projects και σεμινάρια σε διάφορα επίπεδα του οργανισμού, τα οποία μεγιστοποιούν τις δυνατότητές τους, βοηθώντας τους να επιτύχουν βέλτιστα αποτελέσματα. Οι άνθρωποί της Coca-Cola Τρία Έψιλον έχουν μάλιστα κατατάξει την εταιρεία ανάμεσα στους 10 κορυφαίους εργοδότες στη χώρα (Best Workplaces 2018), ενώ είναι εργοδότης επιλογής και για τη νέα γενιά (έρευνα GEN Y, kariera.gr), αποτελεί έτσι τη μοναδική εταιρεία του κλάδου τροφίμων και ποτών που βρίσκεται ταυτόχρονα στην πρώτη δεκάδα των δύο σημαντικότερων ερευνών για το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας.

Γεύση από τη Φιλοσοφία της Εταιρείας

Στο περίπτερο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στις Ημέρες Καριέρας Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν 15-16 Μαρτίου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενδιαφερόμενοι για ένα μέλλον στην εταιρεία θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με υψηλόβαθμα στελέχη της, στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, μέντορες του προγράμματος Youth Empowered, όπως και Rise Management Trainees. Θα πάρουν έτσι μια καλύτερη γεύση της φιλοσοφίας που διέπει το εργασιακό περιβάλλον της Coca-Cola Τρία Έψιλον, επωφελούμενοι μάλιστα από προσομοιώσεις συνεντεύξεων εργασίας, δωρεάν επαγγελματική προσωπική φωτογραφία, αλλά και master classes από μέντορες του Προγράμματος Youth Empowered.

Συγκεκριμένα, νέοι 18-30 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Youth Empowered master classes από στελέχη της εταιρείας και της αγοράς, για να εξελίξουν της προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες. Οι θεματικές των παρουσιάσεων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: project management, επαγγελματικό προσανατολισμό και ανάπτυξη ταλέντου, πώς να κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει, πώς να προετοιμαστείς σωστά για μία συνέντευξη, αλλά και πώς να χρησιμοποιείς έξυπνα και αποτελεσματικά το LinkedIn για να δημιουργήσεις ένα ελκυστικό προφίλ για μελλοντικούς εργοδότες. Η συμμετοχή στα Youth Empowered master classes είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας χωρίς κράτηση θέσεων, ενώ κάθε master class έχει σχεδιαστεί για 50 συμμετέχοντες.

***

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+