Το Τελευταίο Πέρασμα του Λουζιτάνια

Βρισκόμαστε στο Μάιο του 1915. Η περιπολία του γερμανικού υποβρυχίου U-20, υπό τη διοίκηση του 30χρονου Walther Schwieger, βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, ενώ ο Μεγάλος Πόλεμος που μετέπειτα θα ονομαστεί Α’ Παγκόσμιος μαίνεται στα ευρωπαϊκά εδάφη. Η βύθιση του Lusitania στις 7 Μαΐου 1915 θα αλλάξει το ρου της ιστορίας, εμπλέκοντας τελικά τις ΗΠΑ στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στο βιβλίο του “Βουβό Κύμα”, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ίκαρος, ο Erik Larson μελέτησε ενδελεχώς και συνέδεσε πλήθος πληροφοριών γύρω από τον περίφημο τορπιλισμό του Lusitania και τη βύθισή του που παρέσυρε στο θάνατο 1.201 ανθρώπους. Οι ιστορίες τους ξεδιπλώνονται και υφαίνουν μια καταπληκτική περιπέτεια επιβίωσης, τύχης και ατυχίας.

Η ιστορική έρευνα του συγγραφέα είναι μοναδικής ποιότητας. Ο Larson δεν έσκαψε απλώς στα δύσβατα εδάφη της ιστορίας ενός πλοίου με 1.959 επίσημα καταγεγραμμένους επιβάτες, αλλά συνδύασε στοιχεία από την ιστορία της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, την ώρα που ο Μεγάλος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη.

Έμαθε λεπτομέρειες για τους επιβάτες του Lusitania, τη ζωή στο πλοίο, αλλά και την ιστορική περίοδο κατά την οποία συνέβη το τραγικό αυτό γεγονός. Οι ναυτικοί ζωντανεύουν μαζί με το τεράστιο σκαρί, αλλά και το ταπεινό υποβρύχιο με τις ελαττωματικές τορπίλες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο συγγραφέας και στην πολιτική πλευρά του τορπιλισμού, καθώς ο θάνατος πολλών Αμερικανών επιβατών ήταν που οδήγησε τελικά τις ΗΠΑ να στραφούν εναντίον της Γερμανίας.

Το βιβλίο ξεχωρίζει για την άνεση με την οποία διαβάζεται, χωρίς να κουράζει στις 423 σελίδες του, όμως η δεξιοτεχνία του Larson έγκειται στον τρόπο που παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα, την κατασκοπική δράση των Βρετανών, την αλαζονεία των Γερμανών, αλλά και την υπομονή που επέδειξαν οι Αμερικανοί στα χτυπήματα των εμπορικών τους πλοίων, αντιστεκόμενοι στις παρακλήσεις να μπουν στον πόλεμο.

Οι ιστορίες των ανθρώπων ξεδιπλώνονται και υφαίνουν μια καταπληκτική περιπέτεια επιβίωσης, τύχης και ατυχίας.

Μαθαίνουμε περισσότερα και για το ίδιο το πλοίο – τους ναύτες και τους αξιωματικούς του, το φορτίο του, την κατασκευή του, το χαρακτήρα του πλοιάρχου του William Terner και τους διάσημους ή άσημους επιβάτες του. Παρακολουθούμε τις φοβερές συγκυρίες και τα παιχνίδια της τύχης, καθώς από τα καπρίτσια της, άλλοι επέζησαν και άλλοι χάθηκαν στα κρύα νερά του Ατλαντικού, στις ακτές της Ιρλανδίας.

Με το τραγικό τέλος του Τιτανικού, 3 χρόνια νωρίτερα, τα μέσα διάσωσης είχαν αναβαθμιστεί, όμως οι επιβάτες του Lusitania κατανοούσαν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, το ρίσκο ενός ταξιδιού εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων. Το βιβλίο μας δίνει στοιχεία ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι τελευταίοι την πιθανότητα να τορπιλιστεί το πλοίο.

Ο Larson είχε την ευαισθησία να περιγράψει και την “άλλη πλευρά”. Έτσι, παρακολουθούμε με μοναδικό τρόπο την περιπολία και τη ζωή στο υποβρύχιο U-20. Περιγραφές όμοιες αυτής θα βρείτε μόνο στην ταινία “Das Boot” του Wolfgang Petersen – αν και η τελευταία πραγματεύεται τη ζωή σ’ ένα υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί από την Κατερίνα Σχινά με μεγάλη επιμέλεια, καθώς περιέχονται ναυτικοί όροι και τεχνικές λεπτομέρειες, και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη βύθιση του Lusitania και στις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν ή απλώς ενεπλάκησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+