Εποικοδομητικός Διάλογος στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ

ΕΕΝΕ

Η αθηΝΕΑ είχε την ευκαιρία και την τιμή να καλύψει σε live feed όλη την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ στο Ξενοδοχείο King George. Σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά σημεία από τις ομιλίες των συμμετεχόντων/ουσών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, έθεσε ως στόχο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης «την αποτίμηση της δυναμικής για ανάπτυξη που ανοίγεται για τη χώρα μας, αλλά και την ευκαιρία για το ελληνικό επιχειρείν, τόσο μέσα από τη δράση, τις πρωτοβουλίες και το ρίσκο, όσο και μέσα από την αλλαγή κουλτούρας και του τρόπου σκέψης.

Χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι άντεξαν σε αντίξοες συνθήκες. Ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε ότι «είναι τόσο γρήγορη και διαρκής η εξέλιξη της τεχνολογίας και τέτοιας έντασης ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που τα σημερινά δεδομένα τόσο στον χάρτη της παραγωγής όσο και στον χώρο των υπηρεσιών θα έχουν αλλάξει άρδην μέχρι το 2030».

Με αυτό ως ζητούμενο, «καλούμαστε άμεσα να αναπτύξουμε μια άλλη προσέγγιση στον επενδυτικό μας σχεδιασμό, που τόσο στις εταιρίες μας όσο και συλλογικά, μέσα από επιχειρηματικά cluster στον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας, να διασφαλίσουμε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα αναδειχθούν πρωτοπόρες στην επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, εκφώνησε χαιρετισμό, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης ασκεί έντονη επιρροή στο ελληνικό επιχειρείν. «Η ορθή λειτουργία τους είναι ζήτημα επιλογής και βούλησης, ενώ οι θεσμοί οφείλουν να βοηθούν την επιχειρηματικότητα να λειτουργεί απρόσκοπτα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ και πρόεδρος του EFA Group, Κρίστιαν Χατζημηνάς, ζήτησε την αλλαγή του πλαισίου εντός του οποίου η παραγωγικότητα στον ιδιωτικό τομέα «έχει χτυπήσει ταβάνι». Σημείωσε τρεις αναγκαίες παρεμβάσεις: το μη μισθολογικό κόστος που «πρέπει να χτυπηθεί καίρια από κάτω προς τα πάνω, με ψηφιοποίηση και επανεκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες», την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για να δουλέψουν τα εταιρικά σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση και, τέλος, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που αφήνουν αναξιοποίητο το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπάρχουσες υποδομές.

The Future Looks Like…

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Foresight, αιφνιδίασε το κοινό, λέγοντας ότι «ζούμε σε έναν κόσμο που είναι… “Μ.Α.Π.Α.”». Συνέχισε εξηγώντας ότι είναι «Μεταβαλλόμενος, Αβέβαιος, Πολυπαραγοντικός και Ασύμμετρος». Τόνισε ότι απαιτείται η οικοδόμηση σεναρίων για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή νοοτροπίας. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει στρατηγική και προοπτική, ενώ η πολιτική σκέφτεται σε τετραετείς κύκλους και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, μίλησε για τα δύο megatrends που απασχολούν περισσότερο τη χώρα μας, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και στο δημογραφικό ζήτημα. Η Μεσόγειος είναι hot spot της κλιματικής κρίσης, επισήμανε, ενώ στο δημογραφικό είμαστε πρωτοπόροι, καθώς ήδη «βλέπουμε τις συνέπειες, με μείωση πληθυσμού από το 2011 και μετά».

Ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της Upstream, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπήκε «δειλά» στο παιχνίδι της καινοτομίας πριν από δέκα χρόνια. Όπως τόνισε, η χώρα όφειλε να είχε μπει νωρίτερα καθώς, από αυτή την καθυστέρηση, «υπέφερε δομικά η οικονομία μας». «Το μόνο πράγμα που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος των Industry Disruptors Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, σημείωσε ότι «το μέλλον φαντάζει πιο λαμπρό και πιο αβέβαιο από ποτέ», κάνοντας λόγο για το στοίχημα που οφείλει να κερδίσει η χώρα. Κατέγραψε επίσης τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους «χτίζει» ο ίδιος το μέλλον: τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, τη δημιουργία κέντρου δεξιοτήτων για την έξυπνη γεωργία και τη δημιουργία πλατφόρμας soft-skills μέσα από την έκθεση «Beyond».

Tourism & Culture

 Στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην αλλαγή της δομής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, υπενθυμίζοντας ότι μετεξελίχθηκε σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων με πολλά θετικά στοιχεία. Ως παράδειγμα ανέφερε την αναβάθμιση των πωλητηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα κατά 300%.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε εκδηλώσεις γαστρονομίας σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ επέμεινε ότι μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού θα δοθεί ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό. Σημείωσε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι «μια ψηφιακή έκθεση τραβάει τον κόσμο να δει και ζωντανά τα εκθέματα και να τα απολαύσει», ενώ ανέφερε πως «οι ψηφιακές αλλαγές είναι ενταγμένες στο τρέχον ΕΣΠΑ και σε προγράμματα που έρχονται». Τέλος, επέμεινε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να συνδεθεί με τη σύγχρονη δημιουργία», αναφερόμενη στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός».

Μιλώντας στον Β’ αντιπρόεδρο της ΕΕΝΕ και CEO των Aldemar Resorts, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι θα ξεπεραστεί η πρόβλεψη για έσοδα ύψους 6-7 δισ. ευρώ από τον τουρισμό φέτος και ότι οδεύουμε για τα 10 δισ. ευρώ, καθώς προσμετρώνται οι τελευταίοι μήνες του 2021. Τόνισε ότι η χώρα είναι ασφαλής προορισμός χάρη στις κινήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια δεν γίνεται στον αυτόματο πιλότο», δεδομένου ότι το παγκόσμιο περιβάλλον είναι ασταθές.

 

Digital Infrastructure

Στη συζήτηση που είχε με τον editor-in-chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μοιράστηκε μια σειρά από ενδιαφέρουσες στατιστικές. «Οι ψηφιακές συναλλαγές ξεκινούν από τα 8,8 εκατ. το 2018, πάμε στα 34 εκατ. το 2019, στα 94 εκατ. το 2020 και περιμένουμε να διπλασιαστούν – είμαστε στα 490 εκατ. συναλλαγές μέχρι στιγμής για το 2021». Σημείωσε ότι «το κράτος λειτουργεί με ολοένα και πιο έξυπνο τρόπο», αλλά ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «η ψηφιακή πολιτική είναι λαϊκή πολιτική», συντελώντας στην ισότητα των πολιτών.

Η διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, χαρακτήρισε το 2021 έτος ανασυγκρότησης. «Ξεκινήσαμε τη χρονιά κουρασμένοι, αλλά θεωρούσαμε ότι όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Αυτό δεν συνέβη ακριβώς, όμως η κρίση μας έσπρωξε προς τα μπροστά». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να ισχύει ένα υβριδικό μοντέλο στον τρόπο εργασίας και ότι πρέπει να δοθεί βάση στις ψηφιακές δεξιότητες. Ανέφερε ακόμα ότι οι γυναίκες εργαζόμενες πληρώνουν υψηλότερο τίμημα εν μέσω πανδημίας και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το ζήτημα της ισότητας.

Τέλος, στη συζήτηση που είχαν με τον Παύλο Ευθυμίου, γενικό διευθυντή της ΕΕΝΕ, ο Γιώργος Δουκάκης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Γιώργος Πατσής, ιδρυτής και CEO της OBRELA, αναφέρθηκαν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ο κ. Δουκάκης επισήμανε τους αριθμούς-ρεκόρ του ηλεκτρονικού εμπορίου, με πιο χαρακτηριστικό τα 14 δισ. ευρώ τζίρου το 2021.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι «3 χρόνια πίσω» από την ωρίμανση. «Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια βλέπουμε το εμπόριο να αλλάζει, ενώ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και γίνονται επενδύσεις». Ο κ. Πατσής μίλησε για τον «νέο ψηφιακό κόσμο» που ξεκίνησε περίπου το 2000. Τόνισε ότι αυτό το νέο κατεστημένο πρέπει να προστατευτεί από το ηλεκτρονικό έγκλημα. «Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι εκεί όπου ο φυσικός κόσμος τέμνει τον ψηφιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη για ασφάλεια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

 The Future of Health

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στον θλιβερό χθεσινό απολογισμό της πανδημίας, τονίζοντας πάντως ότι τα κρούσματα μειώνονται, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών. Σημείωσε ότι οι αντιεμβολιαστές δεν συναποτελούν μία «ομάδα» και αναγνώρισε τον φόβο που νιώθουν κάποιοι από αυτούς. Στάθηκε ωστόσο κάθετα απέναντι σε όσους ασκούν βία σε γιατρούς ή προσβάλλουν τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Σε ερώτηση του προέδρου της ΕΕΝΕ, Βασίλη Αποστολόπουλου, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αναδιαρθρωθεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα ελέγχει καλύτερα τις συνεργασίες του με τον ιδιωτικό τομέα, μια μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από το 2022.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μίλησε για την υπέρμετρη φορολογία που επιβαρύνει τους ισολογισμούς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Αναφέρθηκε στο ότι η εταιρεία του πρέπει να επιστρέψει το 59% των πωλήσεων στην πολιτεία, σύμφωνα με την πολιτική επιστροφών. Επισήμανε ότι, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, ο προϋπολογισμός παραμένει στάσιμος για τη φαρμακοβιομηχανία.

Civil Protection

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «ολιστική και πρωτοποριακή» την προσέγγιση για την «αναγέννηση» και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 1,7 δισ. που θα βοηθήσει να γίνουν άμεσες κινήσεις για την καλύτερη προστασία των πολιτών από ακραία φαινόμενα.

 

Entrepreneurship 2.0, Education 2.0 and the Skills for Growth

Μιλώντας στη CEO της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων αποτελεί «το μεγάλο εφόδιο» για την προσαρμογή των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Τόνισε πως το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες. «Φεύγουμε από ένα σύστημα όπου μαθαίνεις και πάμε σε ένα σύστημα που σου μαθαίνει να μαθαίνεις», επισήμανε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση στις διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τέλος, επισήμανε ότι δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η ενσυναίσθηση είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για την προσαρμογή των παιδιών σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και όπου επικρατεί «καταιγισμός πληροφοριών».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την προσθήκη στο πάνελ του Θεόφιλου Βασιλειάδη, CEO του Kariera.gr, και της Ρεβέκκας Πιτσίκα, CEO της People for Business. Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι είναι σημαντική η επένδυση στην εκπαίδευση μετά το πανεπιστήμιο, καθώς «πρέπει οι άνθρωποι που εργάζονται τώρα να ξεμαθαίνουν και να μαθαίνουν εκ νέου». Υπερθεμάτισε για την πρακτική άσκηση και τόνισε πόσο σημαντική είναι η επαφή με το πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Η κ. Πιτσίκα σημείωσε ότι, ενώ οι επιχειρήσεις δίνουν έμφαση στην επανεκπαίδευση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν μάθει να αναπτύσσουν δεξιότητες, καθώς έχουν εκπαιδευτεί στο παλιό εκπαιδευτικό σύστημα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να επενδύει μια εταιρεία στον εργαζόμενό της.

Live Interview

 Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, έκανε μια σύνοψη των γεωπολιτικών δεδομένων, των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν και του τρόπου που αυτά επηρεάζουν την οικονομία της χώρας μας. Για τον πρώην υπουργό τα πλέον προβληματικά σημεία είναι ο στασιμοπληθωρισμός της Γερμανίας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ενεργειακή κρίση. Η χώρα πρέπει να ανέβει επενδυτική βαθμίδα, επισήμανε, ενώ τόνισε την ανάγκη να ανανεωθούν τα σύμφωνα σταθερότητας της Ευρωζώνης. Τέλος, ζήτησε «τεκμηριωμένο ρεαλισμό με διορατικότητα» για τις επόμενες κινήσεις της χώρας.

Keynote Address

Μιλώντας στον Παύλο Ευθυμίου, ο διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE και καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Kevin Featherstone, μοιράστηκε τον προβληματισμό του σχετικά με το χαμηλό επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας και το ασυνεπές επενδυτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι η χώρα μας παραμένει χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σημείωσε την αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας, στην κατεύθυνση της αριστείας και του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο υποστηρικτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου του LSE Generate.

 

Innovation and Growth

Στη θεματική ανάπτυξης και καινοτομίας, η Μαριάννα Σκυλακάκη συντόνισε μια συζήτηση ανάμεσα στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον οικονομολόγο και πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε «καταλύτη» την πανδημία για την καινοτομία. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επιτάχυνε για να προλάβει τις εξελίξεις, ενώ αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ φάνηκε αισιόδοξος για την καλή πορεία απορρόφησης. Σημείωσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας θα χρηματοδοτηθούν με «έξυπνα» χρηματοδοτικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο κ. Λιάκος συμφώνησε ότι η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα. Αναφέρθηκε σε κινήσεις που ξεκίνησαν από το 2016-17 και πλέον είναι σε πιο ώριμη φάση σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση της καινοτομίας. Επέμεινε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε» και να κλείσουμε τις ιστορικές εκκρεμότητες, όπως η λειτουργία της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας. Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες μας στην απορρόφηση κονδυλίων, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα είναι πάρα πολλά και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για την ορθή απορρόφησή τους.

 

Entrepreneurship & Outward Orientation

Συζητώντας με την Αναστασία Παρετζόγλου, brand manager του Fortune Greece, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μίλησε για τον κομβικό ρόλο που παίζει η ενέργεια στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τόνισε 4 σημεία: τον κλιματικό νόμο, την επιτάχυνση επενδύσεων πράσινης ενέργειας, την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και την εξασφάλιση αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, αλλά και στις επενδύσεις κολοσσών στην καινοτομία. Σχετικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι αυτές πρέπει να αγκαλιάσουν το ESG και να αφήσουν τις παθογένειες της «οικογενειακής επιχείρησης» στο παρελθόν.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ και πρόεδρος του EFA Group, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες μετά το disruption της πανδημίας. Σημείωσε ότι τα καινοτόμα προϊόντα και η εξωστρέφεια είναι προτεραιότητες. Τόνισε δε ότι στο R&D θα πρέπει το προϊόν να έχει νόημα για τον καταναλωτή και όχι μόνο για τον μηχανικό.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Viohalco, πρόεδρος του Δ.Σ. της ElvalHalcor και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή», επέμεινε στη δυναμική της μεταποίησης ως κομβικού τομέα για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Σημείωσε την πολυδιάστατη φύση της μεταποίησης και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην αντοχή της σε κάθε κρίση και στην ανάγκη για ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση των εταιρειών του τομέα.

O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συζήτησε με τη Μαρία Νικόλτσιου για την ανάγκη ομαλής ενεργειακής μετάβασης της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των διαγωνισμών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Ηρακλείου. Παράλληλα, εξήρε την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελληνικού λιμενικού αναφορικά με την προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει και τα ευρωπαϊκά σύνορα, όχι μόνο τα ελληνικά. «Η θέση της Ελλάδας στο χάρτη της παγκόσμιας ναυτιλίας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να προσελκύσουμε νέους και νέες στη ναυτιλία, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγές και στην εκπαίδευσή τους», ανέφερε. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του yachting.

Investments

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε 4 κομβικά σημεία για την πορεία της χώρας: την τεχνογνωσία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την καλή σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο, την καλύτερη χρηματοδότηση, το ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα και το καλό όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιρροή της πανδημίας, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα «θα πάει καλά» και «με θεμέλια, για να έχει διάρκεια». Αναφέρθηκε στην επιτυχία του Elevate Greece και στα οφέλη του, αλλά και στο clawback στη φαρμακοβιομηχανία. Σχετικά με την αύξηση των τιμών ενέργειας, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική ενέργειας, με αιχμή του δόρατος το net metering.

Ο Co-CEO της ΕΛΠΕΝ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι η εταιρεία του επενδύει στον Έλληνα επιστήμονα και «βλέπει» με χαρά τις ξένες επενδύσεις. Ανέφερε ότι ως ΣΔΙΤ το clawback ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, ενώ επέμεινε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει να κατευθυνθούν ευέλικτα και με ορθά κριτήρια.

Ο Άγης Πιστιόλας, πρόεδρος της «Ελλα-δικά μας», σημείωσε ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι παγκόσμια και όχι τοπικά, ότι πρέπει να κινηθούμε προς τις ΑΠΕ με γοργούς ρυθμούς ώστε να μειωθεί το σχετικό κόστος, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη» τη χρονιά που έρχεται και σε ό,τι αφορά τη διείσδυση στις ξένες αγορές, γεγονός που δυσχεραίνει «την άνοδο των εξαγωγών που νομοτελειακά αυξάνει το βιοτικό επίπεδο της χώρας».

Ο αντιπρόεδρος της AITCG, Μιχάλης Τσάουτος, δήλωσε ότι οι συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ τις επόμενες χρονιές. Κατά τη γνώμη του, το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για συγχωνεύσεις αποτελεί μια καλή ευκαιρία προς αξιοποίηση.

Ο Δημήτρης Ιατρίδης, διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, αναφέρθηκε στο πρότυπο του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ως λιμανιών που αναπτύχθηκαν με σχέδιο και απορρόφησαν επενδύσεις. Τόνισε, δε, ότι στα λιμάνια που αναπτύσσονται τώρα συμπράττουν πολλές εταιρείες και φαίνεται ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχημένη, με παράλληλη ανάδειξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Closing Keynote Address

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκλεισε την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ αναπτύσσοντας τις οκτώ κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και τους έξι στόχους που τίθενται εφεξής.

Στους πυλώνες περιλαμβάνονται (i) η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, (ii) η στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, (iii) η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, (iv) η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, (v) η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, (vi) η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, (vii) η ενεργός συμμετοχή της χώρας στη διάρθρωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, και (viii) τέλος η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όσον αφορά στους στόχους που τίθενται για την οικονομική πολιτική, αυτοί είναι: (i) η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, (ii) η διατηρήσιμη ανάπτυξη από τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, (iii) η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022, (iv) η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022, (v) η δημοσιονομική προσαρμογή το 2022 και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, και (vi) τέλος η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+