Επιτυχημένος ο Διαγωνισμός Trophy – Τροφή Challenge

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε o μεγαλύτερος Διαγωνισμός Τεχνολογικής Καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και startups “Trophy – Τροφή Challenge”, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”. Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση υβριδικής μορφής την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Από τις συνολικά εβδομήντα (70) αιτήσεις που κατατέθηκαν, είκοσι πέντε (25) ομάδες προκρίθηκαν στο “Trophy Bootcamp”, οι οποίες έλαβαν καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες για τεχνικές παρουσίασης επιχειρηματικών προτάσεων. Στην επόμενη φάση προχώρησαν οι δώδεκα (12) ομάδες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την Επιτροπή Αξιολόγησης, με κριτήρια την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εφαρμοσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Οι Νικητές

Από αριστερά: δρ Κοσμάς Έλληνας, Co-founder και Διευθύνων Σύμβουλος, Nanoplasmas, Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος, Σόνια Μουσαβερέ, Head of Communications, Bayer Hellas, Μιχάλης Δρίτσας, Επικεφαλής Γραφείου Υφυπουργού, δρ Μαριάννα Βρεττού-Schultes, Marketing Manager Agricultural Solutions, BASF, Cindy Harvey, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 

Ο μεγάλος τελικός ανέδειξε συνολικά τέσσερις (4) νικητές, οι οποίοι έλαβαν έπαθλα συνολικής αξίας 23.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Ideas” νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν οι: AgroCognition, Track4Value και Digital Bites, σε καθεμία εκ των οποίων απονεμήθηκε χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Στην κατηγορία “Start-ups” νικήτρια αναδείχθηκε η εταιρεία GEP Unmanned Technologies, στην οποία απονεμήθηκε χρηματικό έπαθλο ύψους 8.000 ευρώ.

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, τα οποία θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των προτάσεων, ο οργανισμός πρόσφερε σε όλους τους νικητές ένα σύγχρονο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, διάρκειας 5 μηνών, το οποίο περιλαμβάνει:

  • εξατομικευμένη υποστήριξη, 
  • δυνατότητα πιλοτικών δοκιμών πεδίου ανάλογα με την πρόταση, 
  • πρόσβαση σε ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης και χρηματοδότησης, και
  • συμβουλευτική από αναγνωρισμένα στελέχη της αγοράς και ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ.

“Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την τεχνολογική καινοτομία στην αγροδιατροφή, προωθώντας βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις αιχμής που μπορούν να καταστήσουν τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο πιο ανταγωνιστικό. Για τρίτη συνεχή χρονιά επιβραβεύουμε τις νεοφυείς εταιρείες και τις ομάδες που πρωτοπορούν, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να κάνουν τα καινοτόμα σχέδιά τους πράξη”, ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού, Έφη Λαζαρίδου

Μέγας Δωρητής του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” και του “Trophy – Τροφή Challenge” είναι το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

H Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Εύα Πολυζωγοπούλου, δήλωσε: “Ο διαγωνισμός καινοτομίας ‘Trophy-Τροφή Challenge’ αποτελεί πλέον έναν αναγνωρισμένο και επιτυχή θεσμό στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Έναν θεσμό που στηρίζει και συσπειρώνει τους νέους που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, και οι οποίοι τολμούν να καινοτομήσουν, να συνεργαστούν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους προσφέροντας βιώσιμες λύσεις με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον. Δίνοντας την ευκαιρία σε τέτοιου είδους προσπάθειες να εξελιχθούν αποφέροντας απτά αποτελέσματα, βάζουμε από κοινού τις βάσεις για τη σημαντική ανάπτυξη της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα”.

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Η Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Cindy Harvey, υπογράμμισε: “Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα υποστηρίζει μια σειρά από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η γεωργία και η αγροδιατροφή, για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους για μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα. Όπως είδαμε από το ‘Trophy – Τροφή Challenge’, υπάρχει επιχειρηματικό πνεύμα και δέσμευση για καινοτομία μεταξύ των Ελλήνων, και αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον”. 

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι οι εταιρείες BASF και Bayer Hellas. 

Η δρ Μαριάννα Βρεττού-Schultes, Marketing Manager Agricultural Solutions της εταιρείας BASF, υποστήριξε ότι: “Ο αγροδιατροφικός τομέας δοκιμάστηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης που οδήγησε σε διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε γενικότερη αβεβαιότητα. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπάρχει ανάγκη  να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη γεωργία και να υποστηριχθεί η νέα γενιά. Η BASF στέκεται σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και επιβράβευσης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και για 3η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στον μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας ‘Trophy – Τροφή Challenge’. Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας ξεκινάει εδώ!”.

 

Η Σόνια Μουσαβερέ, Head of Communications στην Bayer Hellas, δήλωσε από την πλευρά της ότι:

“Σε έναν κόσμο όπου τόσο οι ανάγκες της ανθρωπότητας όσο και του περιβάλλοντος συνεχώς αλλάζουν, η καινοτομία μπορεί να φέρει λύσεις. Και για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με υψηλές ταχύτητες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Στην Bayer αναγνωρίζουμε τη δύναμη της συνεργασίας και ακολουθούμε ολιστική προσέγγιση στην καινοτομία ώστε, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του ‘Τrophy – Τροφή Challenge’, να αναδειχθούν πρωτοποριακές ιδέες από τα πιο δημιουργικά μυαλά της χώρας μας”.  

Τα μη χρηματικά έπαθλα του διαγωνισμού πρόσφεραν η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής, ο εθελοντικός οργανισμός ΚΕΜΕΛ και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων RSM Greece.

Σημειώνεται ότι το “Trophy – Τροφή Challenge” ξεκίνησε το 2019 και μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει 67 startups. Οι 8 νικήτριες ομάδες των προηγούμενων κύκλων έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 47.000 ευρώ. O διαγωνισμός αφορά προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες που ξεχωρίζουν για την καινοτομία και την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής σε τομείς της αγροδιατροφής, όπως: 

  • γεωργική και ζωική παραγωγή (μεταξύ άλλων μηχανήματα, ΙοΤ, software και διαδικασίες, της επεξεργασίας),
  • επεξεργασία και τεχνολογία τροφίμων, βιοτεχνολογία, συσκευασίες,
  • agrologistics, ενέργεια, κλιματική αλλαγή.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Διαγωνισμός Καινοτομίας Trophy Challenge του “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”

Όταν η Ενέργεια Συναντάει την Ευφυή Γεωργία

Έξυπνη Καλλιέργεια στο Σπίτι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+