Η νέα δράση «Naxos News Lab», την οποία διοργανώνει η Μαρία Πολυκρέτη στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», στέλνει ένα φρέσκο και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Η πρόσκληση απευθύνεται στις έφηβες και στους εφήβους της Νάξου 13-18 ετών που επιθυμούν να γνωρίσουν τον δημοσιογραφικό και ειδησεογραφικό κόσμο και να φτιάξουν το δικό τους τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων «Νάξος News – Good News». Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με την καθοδήγηση των καταξιωμένων δημοσιογράφων και επαγγελματιών του ειδησεογραφικού χώρου και της τηλεόρασης: της δημοσιογράφου και διευθύντριας ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνας Παρασκευοπούλου, του σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ και του δημοσιογράφου και διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστα Λασκαράτου.
Υπό την επίβλεψή τους, τα παιδιά θα ανοίξουν ένα… τηλεοπτικό παράθυρο για να μάθουν με διαδραστικό, σύγχρονο και ενδιαφέροντα τρόπο τις βασικές αρχές, τους τρόπους και τη μεθοδολογία παραγωγής των ειδήσεων. Προωθώντας τις έννοιες της συνεργασίας και της ομαδικότητας, θα δημιουργήσουν το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της Νάξου, αποτελούμενο αποκλειστικά από καλές ειδήσεις.
Για τη νέα αυτή δράση της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», η Μαρία Πολυκρέτη τόνισε χαρακτηριστικά:
«Στόχος του προγράμματος είναι οι έφηβοι και οι έφηβες να αναπτύξουν λόγο και επιχειρήματα μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία, να εκφραστούν θετικά και δημιουργικά για τον τόπο και το περιβάλλον γύρω τους και να αντιληφθούν την καίρια σημασία της κριτικής σκέψης στην αποκωδικοποίηση και επεξεργασία μηνυμάτων και ειδήσεων.
Επιπλέον, να βρουν γόνιμο έδαφος για να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οργανώνοντας τον χρόνο, τον λόγο και τη σκέψη τους, δοκιμάζοντας τον εαυτό τους σε ένα νέο πεδίο γνώσης και εμπειρίας. Η δομή του προγράμματος είναι οργανωμένη ώστε να παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας και διαλόγου υπό το πρίσμα της συνέργειας και της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης.
Τέλος, βασικός στόχος της δράσης αυτής είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα το νησί της Νάξου και να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το παρόν και το μέλλον του τόπου τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, τον Τάσο Μπιρσίμ και τον Κώστα Λασκαράτο για την άμεση ανταπόκριση, την ευαισθησία τους και την αποδοχή της πρότασης να σταθούν δίπλα στα παιδιά εθελοντικά και αφιλοκερδώς και να “αποκαλύψουν” μικρά μυστικά της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης».
***
Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και διευθύντρια των Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ, ενώ παρουσιάζει και το δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας. Το μεταπτυχιακό της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στον τομέα της Δημοσιογραφίας και των Νέων Μέσων. Έχει βραβευτεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το επιστημονικό της ντοκιμαντέρ «CERN – Τα Μυστικά του Σύμπαντος» με το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση. Επίσης, της έχει απονεμηθεί το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το Αίνιγμα της Κέρου», του οποίου υπογράφει την έρευνα και την παρουσίαση.
Μάλιστα, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, εργάστηκε εθελοντικά ως μέλος της ανασκαφικής ομάδας της Κέρου 2018-2019. Πρόσφατα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών της απένειμε την τιμητική διάκριση «Sustainability Leader» για τη συμβολή της στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος, έρευνας και καινοτομίας. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έμφυλο χάσμα στις επιστήμες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «το λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Με βάση τα στοιχεία της UNESCO, σε παγκόσμιο επίπεδο η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%), καθώς και στη μηχανική, στη βιομηχανία και στις κατασκευές (8%). Πιστεύω πολύ στη νέα γενιά των γυναικών, στα κορίτσια που τώρα ονειρεύονται τον δρόμο που θέλουν να χαράξουν, και θέλω να τους πω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, καθημερινή εξέλιξη, παιδεία, αρχές και πίστη. Θα ήθελα να ακούσω μια μέρα τη συζήτηση στην οποία αν ένα κορίτσι μπορεί να γίνει αεροσυνοδός, να μπορεί να γίνει και πιλότος. Στην ίδια ζυγαριά. Θα ήθελα η συζήτηση αυτή να είναι πλέον το δεδομένο στην ελληνική κοινωνία. Ότι δεν υπάρχουν στερεότυπα, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Θα ήθελα στα περιοδικά να δω εξώφυλλο και μια νέα ερευνήτρια που τώρα κατακτά τις πρώτες της επιτυχίες στην επιστήμη και αναγνωρίζεται για τη γνώση και την εξέλιξή της ως προτύπου. Μπορούμε να γίνουμε οτιδήποτε θέλουμε, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά, πολύ σκληρά, με αρχές, πίστη και αξίες. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».
Ο Τάσος Μπιρσίμ είναι σκηνοθέτης και έχει εργαστεί τόσο για την ΕΡΤ όσο και για μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ κάλυψε τηλεοπτικά, με πρωτοποριακό τρόπο, πολιτικές συγκεντρώσεις και σημαντικά γεγονότα, όπως η εισαγωγή του ευρώ, εγκαίνια εμβληματικών δημόσιων έργων, αλλά και παραστάσεις και συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Καλλιμάρμαρο, στο ΟΑΚΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο Παλέ ντε Σπορ. Η πολυετής συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί κομβικό κομμάτι της επαγγελματικής του πορείας, καθιστώντας τον έναν από τους εμβληματικότερους σκηνοθέτες της Ελλάδας.
Ο Κώστας Λασκαράτος είναι παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση και συγγραφέας του βιβλίου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», που συστήνεται ήδη ως βασικό εγχειρίδιο σε δυο ελληνικά πανεπιστήμια. Ως πολιτικός συντάκτης έχει καλύψει δημοσιογραφικά έξι ελληνικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμο, Πικραμμένο, Σαμαρά, Τσίπρα), έχει συμμετάσχει σε πλήθος αποστολών σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά συνεντεύξεων με ξένους αξιωματούχους.
Είναι αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον Τομέα της Πολιτιστικής Διαχείρισης και απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι επίσης μέλος του μητρώου διδασκόντων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ διδάσκει και στα e-learning προγράμματα επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πληροφορίες
Οι συναντήσεις του «Naxos News Lab» θα πραγματοποιηθούν στις 27-29 Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου και στις 4 και 5 Φεβρουαρίου στη Νάξο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Nouveau Réalisme στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή