«Ερωτευμένα Άλογα»: Μια παράσταση για τον Έρωτα και την «Αναπηρία»

«Ερωτευμένα Άλογα»

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Αναπάντητα ερωτήματα ή μήπως όχι;

Τα «Ερωτευμένα Άλογα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Τα «Ερωτευμένα Άλογα» αποτελούν το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας, με το πρώτο μέρος να τιτλοφορείται «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» και το δεύτερο μέρος «Το Άλλο Σπίτι». Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών για αυτό που ονομάζουμε έρωτα.

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ.

Η Ομάδα

«Ερωτευμένα άλογα»Η ομάδα «Εν Δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες, καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας.

«Ερωτευμένα άλογα»Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας ως κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.

Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η Επιτυχία

Το έργο παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και περιόδευσε επιτυχημένα στην Ευρώπη (Πολωνία, Βουλγαρία, Κύπρο και Πορτογαλία) με την υποστήριξη του προγράμματος Perform Europe την άνοιξη του 2022. Επέστρεψε στο θέατρο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022, για 8 παραστάσεις, στις οποίες είχαν εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο.

Μετά και τη θριαμβευτική της πορεία στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας το ταξίδι της, θα επισκεφτεί την κεντρική σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 10, 11, 12, και 14, 15, 16, 17, 18, 19 Ιουνίου 2022.

Συντελεστές

«Ερωτευμένα άλογα»Σύλληψη-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου | Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου | Έρευνα-Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»| Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου | Σκηνικά-Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ | Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony | Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης | Χορογραφία-διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος | Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος | Σχεδιασμός ήχου-Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος | Μάσκα: Μάρθα Φωκά | Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου

Επί σκηνής: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος | Πιάνο Γιώργος Χωλόπουλος | Ακούγεται το κείμενο «Η Σύμβαση» της Γιώτας Τεμπρίδου | Στα βίντεο συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες

10, 11, 12 και 14, 15, 16, 17 Ιουνίου στις 21:00, 18 Ιουνίου στις 19:00 και στις 21:30 | Διάρκεια: 110′ | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310

  • Στην παράσταση περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού και είναι υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Περισσότερο θέατρο στην αθηΝΕΑ:

«Να Ακούς το Χιόνι να Πέφτει»: Slices of Life

Χορός και Θέατρο: 4 Εξαιρετικές Παραστάσεις

Το «Ανδρόγυνο» Ενάντια σε Αραχνιασμένες Αντιλήψεις

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+