EU RICE: Επιλέγουμε Eυρωπαϊκό Ρύζι για Βιώσιμο Περιβάλλον

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Βιώσιμης Παραγωγής Ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Τhe Μet εκδήλωση Τύπου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Στην εκδήλωση, το κοινό ενημερώθηκε για τη βιώσιμη πτυχή, τη σημασία και τη θετική επίδραση της καλλιέργειας του ρυζιού στις περιοχές όπου καλλιεργείται, για το προϊόν που παράγεται στην Ευρώπη, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, καθώς τηρούνται οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αγροτική παραγωγή, αλλά και για τα αποτελέσματα της καμπάνιας που τρέχει εδώ και δύο χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Βασιλείου Τόμπρα, από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Γεωργίου Κεφαλά, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, και του Κώστα Γιουτίκα, αντιπεριφειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Αναθέτουσας Αρχής, της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), Χρήστος Τσιχήτας αναφέρθηκε στην προώθηση του ρυζιού που έχει επιτευχθεί μέσα από το πρόγραμμα EU RICE, σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην ασφάλεια του προϊόντος σε σύγκριση με αυτά τρίτων χωρών.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΑΣΘ, αναφέρθηκε στη δυναμική του φορέα και στην άριστη συνεργασία του με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στη γενικότερη στρατηγική της καμπάνιας EU RICE αλλά και στην επιλογή των γεμιστών ως χαρακτηριστικού ελληνικού πιάτου με ρύζι.

Ο Δημήτρης Ταμπαρόπουλος της εταιρείας NOVACERT, εκτελεστικού φορέα του προγράμματος, αναφέρθηκε στη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του αγροδιατροφικού τομέα της εταιρείας αλλά και στους γενικότερους στόχους της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Ισπανός εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής του Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια German Carratala ενημέρωσε για τις δράσεις του προγράμματος στην Ισπανία, τη συμμετοχή παγκοσμίως διακεκριμένων chef αλλά και για το ίδιο το προϊόν, που αποτελεί σύμβολο παράδοσης της τοπικής γαστρονομίας.

Παρούσα στο πάνελ ήταν και η chef ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα Ντίνα Νικολάου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν το 2022, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία της εκπαίδευσης και στα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται για την καθιέρωση της χρήσης του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού με τα σεμινάρια και τα masterclasses σε επαγγελματίες σεφ και σπουδαστές μαγειρικής τέχνης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια Μάρκετινγκ και Προώθησης της εταιρείας NOVACERT Μαρία Ναλμπάντη.

Παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής της NOVACERT Θανάσης Ταμπαρόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι τοπικών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε δείπνο στο εντυπωσιακό roof garden του ξενοδοχείου, με πλούσιο μενού, που είχε ως βάση το ρύζι.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρεία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και στα social media του προγράμματος: Facebook | InstagramYouTube

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

Τα Ασύρτικα της Στεριάς

Μια Οινική Εμπειρία στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που θα Θυμόμαστε

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+