Φεμινισμός και Κοινωνική Σάτιρα στη Μεγάλη Οθόνη

Η Γυναίκα που Έφυγε ταινίες

Ένα χαμηλών τόνων φεμινιστικό πρελούδιο από τη Νότια Κορέα και μία χοντροκομμένη κοινωνική σάτιρα από τη Ρουμανία αποτελούν μέρος της κινηματογραφικής εβδομάδας που άρχισε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Και οι δύο ταινίες βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η “Γυναίκα που Έφυγε” του Νοτιοκορεάτη Hong Sangsoo με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας πέρυσι και το “Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό” του Ρουμάνου Radu Jude με τη Χρυσή Άρκτο φέτος. Οι διακρίσεις είναι και το μοναδικό σημείο επαφής ανάμεσά στις δύο ταινίες.

Η Γυναίκα που Έφυγε | Hong Sangsoo | Kim Min-hee, Song Seon-mi, Eun-mi Lee | Νότια Κορέα

Μετά από πέντε χρόνια γάμου, για πρώτη φορά, η Γκάμχι (Kim Min-hee) αποχωρίζεται για λίγο τον σύζυγό της όταν εκείνος χρειάζεται να κάνει ένα επαγγελματικό ταξίδι. Όσο διαρκούν οι μοναχικές ημέρες, η νεαρή γυναίκα επισκέπτεται τρεις φίλες της.

Η Γυναίκα που ΈφυγεH πρώτη είναι διαζευγμένη, η δεύτερη απολαμβάνει εφήμερες ερωτικές περιπέτειες, ενώ η τρίτη είναι εγκλωβισμένη σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο. Η Γκάμχι πιστεύει πως είναι η πιο τυχερή της υπόθεσης. Πως έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο στη ζωή της. Πως μπορεί να μοιράζεται τα πάντα μαζί του. Πως είναι ευτυχής. Έτσι νομίζει.

Η “Γυναίκα που Έφυγε” είναι μια ρεαλιστική, λιτή, με χιούμορ και γλυκόπικρη αλά Éric Rohmer ταινία, για τις γυναίκες της διπλανής πόρτας και την αυταπάτη της ερωτικής αρμονίας.

Η ταινία του Hong Sangsoo είναι σαν το θρόισμα των φύλλων. Τα πλάνα της παρασύρονται από ένα ανεπαίσθητο αεράκι με τον ανεμοστρόβιλο, όμως, να ελλοχεύει για να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Η Γκάμχι, το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας χωρίς τυμπανοκρουσίες και δίχως ανατρεπτικά γεγονότα, θα αναρωτηθεί για τον ευτυχισμένο γάμο της και για τους συμβιβασμούς της ζωής της. Ήρεμα. Ήσυχα. Με πίκρα που αποτυπώνεται στο βλέμμα, χωρίς να χρειάζεται να εκφραστεί με λόγια.

Η Φεμινιστική Ματιά

Η ταινία διαφημίζεται ως φεμινιστική. Είναι. Υπό το πρίσμα της ανάδειξης της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Υπό την έννοια του ζουμ στα γυναικεία πρόσωπα. Για την ακρίβεια, ο Hong Sangsoo, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο (κάτι που συνηθίζει στις ταινίες του) μιλά για την άβυσσο που μεσολαβεί στις σχέσεις γυναικών-αντρών, επικεντρώνοντας τη σκηνοθετική και σεναριακή του ματιά στις ηρωίδες του. Τους άντρες τους κινηματογραφεί μόνο πλάτη. Λες και οι εκφράσεις των προσώπων τους, δηλαδή το συναίσθημά τους, δεν έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον. Εκείνες είναι τα πλάσματα που αναζητούν τον δρόμο προς την ευτυχία. Εκείνοι είναι τραγελαφικές καρικατούρες, που λάμπουν δια της απουσίας τους.

Ο… Rohmer απ’ την Κορέα

Η “Γυναίκα που Έφυγε” είναι μια ρεαλιστική, λιτή, με χιούμορ και γλυκόπικρη αλά Éric Rohmer ταινία, για τις γυναίκες της διπλανής πόρτας και την αυταπάτη της ερωτικής αρμονίας, που αφορά όποιον, ανεξαρτήτως φύλου, αναζητά “συμμάχους” στις μύχιες σκέψεις για τις σχέσεις του.

Η Γυναίκα που ΕφυγεΟ Hong Sangsoo με είκοσι και πλέον ταινίες στο ενεργητικό του, έχει περάσει από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχει πείσει κοινό και επιτροπές πως είναι μια από τις πιο αξιόλογες κινηματογραφικές φωνές της Νότιας Κορέας. Βραβευμένος πολλάκις, με τη “Γυναίκα που Έφυγε” συμπληρώνει τα τρόπαιά του με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό |Radu Jude | Katia Pascariu|Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Τσεχία

Μετά από τα τρία, τέσσερα πρώτα λεπτά κανονικής τσόντας-εισαγωγή στο θέμα της ταινίας, αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει περίπτωση η υπόθεση (οι ερωτικές περιπτύξεις μιας καθηγήτριας με τον σύζυγό της “ανεβαίνουν” στο διαδίκτυο) να καταλήξει κάπου ή απλώς μπήκες σε σινεμά με ένα έργο σεξ.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό ΠορνόΗ ταινία αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο ασχολείται με το σοκ της διαρροής του porn tape της καθηγήτριας στο διαδίκτυο. Το δεύτερο παρουσιάζει πληθώρα πληροφοριών εν είδει ντοκιμαντέρ για την υποκρισία στην πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή των Ρουμάνων (και του κόσμου ολόκληρου).

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο, η ταινία του Radu Jude δεν είναι παρά ένα χοντροκομμένο αστείο για μια κοινωνία που πάσχει από εντιμότητα.

Και, το τρίτο (το καλύτερο συγκριτικά) κινηματογραφεί την εξέλιξη της υπόθεσης με την καθηγήτρια να απολογείται ενώπιων του παρανοϊκής σύνθεσης σχολικού συμβουλίου για το μέλλον της στα έδρανα της τάξης μετά από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τη διαδικτυακή δημοσιοποίηση της σεξουαλικής της απόλαυσης.

Στην πρώτη ταινία που γυρίστηκε ενώ η πανδημία ταλαιπωρεί τις ζωές μας, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Radu Jude επιχειρεί να καυτηριάσει όλα τα κακώς κείμενα αυτού του πλανήτη και κερδίζει Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και κριτικές του τύπου “η πιο πρωτότυπη φωνή του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά” (The Hollywood Reporter).

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και το χρυσό αγαλματίδιο ωστόσο, η ταινία του Radu Jude δεν είναι παρά ένα χοντροκομμένο αστείο για μια κοινωνία που πάσχει από εντιμότητα.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Θεατρικές Παραστάσεις που Αξίζει να (Ξανά)Δούμε

Το Διαμάντι από το Ιράν και Μια Συγκινητική Ιστορία Απέλασης

Διάλεξε το Χάπι Σου: Matrix No4

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+