Φωτογράφος του Μήνα | Σοφία Τολίκα

Τη νέα χρονιά στην αθηΝΕΑ σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε προσωπικές ματιές.

Τις ματιές 12 φωτογράφων: έναν/μία για κάθε μήνα του χρόνου. Η επιθυμία μας είναι να μοιραστούν μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες τους, αλλά και να αποκαλύψουν τον κόσμο τους πίσω από τα κλικ της μηχανής τους. Προσκεκλημένη φωτογράφος για τον Ιούλιο είναι η Σοφία Τολίκα.

Η Σοφία Τολίκα σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ, Φωτογραφία στο ΙΙΕΚ ESP+ και Αισθητική Αγωγή στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ.

Photo Credit: Liuba Παπαδοπούλου

Εκθέτει τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, αυτοεκδίδει φωτογραφικά βιβλία, συλλέγει ήχους και διερευνά τη σχέση της εικόνας με την κίνηση μέσα από βίντεο μικρής χρονικής διάρκειας. Μέρος των έργων της ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του MOMus-Μητροπολιτικoύ Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και σε βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σήμερα εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα διδάσκει δημιουργική φωτογραφία στο ΙΙΕΚ ESP+.

Photo credit: Sophia Tolika

Τι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Οτιδήποτε μπορεί να μου τραβήξει το βλέμμα, όσο ασήμαντο και τετριμμένο κι αν φαίνεται. Τα ίχνη που αφήνουμε πίσω μας, στο σπίτι μας, στην πόλη, στη δουλειά μας, ανέκαθεν με γοήτευαν, ίσως γιατί αφήνουν πολλά περιθώρια στον θεατή για να φαντάζεται.

Προτιμώ να μη φιλοσοφώ καθόλου όταν φωτογραφίζω, αλλά να αντιδρώ ενστικτωδώς απέναντι στα πράγματα. «Φιλοσοφώ» αργότερα, όταν κοιτάω τη φωτογραφία και αναρωτιέμαι κατά πόσο πέτυχε.

Θα θέλατε μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Είχα πολλές αγαπημένες μηχανές, μια μικρή compact Canon όταν ξεκίνησα, τις Nikon D70 και D90 στη συνέχεια και τώρα μια Sony α6500. Ωστόσο, μέσα στην τσάντα μου έχω και μια compact Sony για «ώρα ανάγκης». Τα τελευταία χρόνια, τα καλοκαίρια, τραβάω με φιλμ, με μια κόκκινη HOLGA, που είναι μια μηχανή-παιχνίδι!

Photo credit: Sophia Tolika

Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Σίγουρα, όταν έχω φιλμ μέσα στην κάμερα, φωτογραφίζω τελείως διαφορετικά, προφανώς για λόγους οικονομίας. Θα κάνω το «κλικ», όταν είμαι σίγουρη για το ότι αξίζει να φωτογραφίσω αυτό που βλέπω και όταν πιστεύω ότι το κάδρο μου είναι όσο το δυνατόν πιο πετυχημένο. Αντίθετα, στην ψηφιακή φωτογραφία τείνω δυστυχώς να είμαι πιο «φλύαρη».

Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ξέρει κανείς να επεξεργάζεται και να διορθώνει τις φωτογραφίες του σήμερα, χωρίς ωστόσο να το παρακάνει. Προσωπικά, τις επεξεργάζομαι ελάχιστα και φροντίζω να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστές κατά τη λήψη.

Γενικά, προτιμώ χίλιες φορές να είμαι στους δρόμους και να φωτογραφίζω, παρά σε μια οθόνη προσπαθώντας να «συνεφέρω» τις εικόνες μου.

Photo credit: Sophia Tolika

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Εκτυπώνω φωτογραφίες μου τακτικά και σε διάφορα μεγέθη και αυτό με βοηθάει πολύ στο να τις αξιολογώ και πιο σωστά. Με την ψηφιακή φωτογραφία αισθάνομαι μερικές φορές ότι, αν δεν εκτυπώσω τις εικόνες μου, είναι σαν να μην έχω κάνει τίποτα.

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Έχω «αδυναμία» στους φωτογράφους, των οποίων οι εικόνες αντανακλούν ένα πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, ανεξάρτητα από το θέμα τους, και έχουν μείνει στο μυαλό μου για χρόνια. Ενδεικτικά και μόνο θα ανέφερα τους Bernard Plossu, Luigi Ghirri, Stephen Gill, Dolorès Marat, Stephen Shore, Bernd and Hilla Becher, Saul Leiter.

Photo credit: Sophia Tolika

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Είναι όλα τα παραπάνω και ακόμα τόσα! Η φωτογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής!

• Περισσότερες φωτογραφίες της Σοφίας Τολίκα μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://sophiatolika.gr/
https://www.instagram.com/slolika/
https://www.facebook.com/sophia.tolika/

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Μάρω Κουρή

Φωτογράφος του Μήνα | Παύλος Παυλίδης

Φωτογράφος του Μήνα | Ρενέ Ρεβάχ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+