Φωτογράφος του Μήνα | Βασιλική Σανδάλη

Βασιλική Σανδάλη

Στη στήλη «Φωτογράφος του Μήνα» αναζητάμε προσωπικές ματιές. Η επιθυμία μας είναι να μοιραστεί μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες του/της, αλλά και να αποκαλύψει τον κόσμο πίσω από τα κλικ της μηχανής του/της. Προσκεκλημένη φωτογράφος για τον Ιούλιο του 2024 είναι η Βασιλική Σανδάλη.

Η Βασιλική Σανδάλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνικός Αερίων Καυσίμων. Με τη φωτογραφία ξεκίνησε να καταπιάνεται το 2008 και τα πρώτα της μαθήματα τα παρακολούθησε δίπλα στον Χρήστο Κοψαχείλη.

Βασιλική Σανδάλη

Στην πορεία παρακολούθησε φωτογραφικά σεμινάρια με τον Λουκά Βασιλικό, τον Πλάτωνα Ριβέλη, την Ελένη Μουζακίτη και τον Λάμπρο Παπανικολάτο.

Μέρος της φωτογραφικής της δουλειάς παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Το φωτογραφικό της project «Groping» έχει διακριθεί στο Tifa, Mifa, Kaunas Photo Festival, Le prix de La photographie Paris (PX3).

Επίσης, το 2016 έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην Γκαλερί Αμυμώνη με το Photometria Festival και στην Box Gallery με τον Φωτογραφικό Κύκλο, το 2017 στην Toss Gallery με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο T.a.f.  με το Athens Photo Festival (satellite).

Το 2023 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στον χώρο τέχνης oo.art.ath. Τα τελευταία χρόνια απέχει από τη φωτογραφική διαδικασία, αλλά παραμένει πιστή θιασώτης της φωτογραφικής τέχνης.

Βασιλική Σανδάλη

Τι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Στο παρελθόν έχω προσεγγίσει διαφορετικά είδη φωτογραφίας. Φωτογράφισα στον δρόμο πολλά χρόνια, τυχαία συμβάντα και άγνωστους ανθρώπους. Αφιέρωσα πολύ χρόνο σε φωτογραφία που ήταν αμιγώς προσωπική μέσα από αυτοπορτρέτα, ψηλαφώντας τα εσώψυχά μου. Φωτογράφισα με τρόπο που θύμισε την κλασική ασπρόμαυρη φωτογραφική γενιά, αλλά και με τρόπο που, ενδεχομένως, θα χαρακτήριζε κάποιος «σύγχρονη φωτογραφία».

Ο φωτογράφος κάθε φορά που πατάει το κουμπί της μηχανής του καταγράφει συνειδητά ή ασυνείδητα ένα κομμάτι της ύπαρξής του. Αποτυπώνει μέρος του ψυχισμού του, της οντότητάς του, απ’ όποιο υλικό είναι φτιαγμένος ο ίδιος.

«Φωτογραφία για μένα σημαίνει καταγραφή της προσωπικής αλήθειας».

Κάθε φωτογραφία αποτελεί μια μαρτυρία, μια δήλωση. Ο φωτογράφος αγωνιά να εκφράσει δυνατά κάτι που τον απασχολεί, που τον ταλαιπωρεί, που τον κρατάει στη ζωή ή ακόμα ακόμα για κάτι που τον φέρνει κοντά στον θάνατο.

Κάθε φορά που θα ανοιγοκλείσει το κλείστρο έχει γίνει μια ακούσια ή εκούσια επιλογή του κάδρου, των στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται, των στοιχείων που αποκλείονται κ.ο.κ.

Η επιλογή, ωστόσο, δεν παύει να προκύπτει από τον δημιουργό της και μόνο, ακόμα και για τις περιπτώσεις που φάνηκε να γίνεται τυχαία.  Καμία λήψη δεν μπορεί να είναι τυχαία! Όλα έχουν συμβεί γιατί το δευτερόλεπτο εκείνο της λήψης ο φωτογράφος συμπύκνωνε ένα σύνολο χαρακτηριστικών. Η εκάστοτε φωτογραφία δεν είναι άλλο από μια προβολή του δημιουργού. Και αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι φιλοσοφία, τότε τι είναι;

Βασιλική Σανδάλη

Θα θέλατε μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Ασχολήθηκα με ερασιτεχνικό τρόπο με τη φωτογραφία. Δεν με ενδιέφερε να εντρυφήσω σε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, όπως επίσης δεν με ενδιέφερε να αποκτήσω ακριβό εξοπλισμό.

Οι γνώσεις μου γύρω από μοντέλα φωτογραφικών μηχανών είναι λιγοστές. Φωτογράφισα με Canon και με μια mirrorless της Olympus.

«Κάθε φωτογραφία αποτελεί μια μαρτυρία, μια δήλωση».

Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Οπωσδήποτε, η οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη φέρνει νέες ιδέες, καινοτόμες προτάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στη φωτογραφική τέχνη.  Είμαστε παρατηρητές «εξελιγμένων» εικόνων.

Ωστόσο, ο δημιουργός της εικόνας είναι ένας και μοναδικός και σύμφωνα με ό,τι πρεσβεύει, σύμφωνα με την προσωπική του κοσμοθεωρία, το βίωμά του, την ψυχοσύνθεσή του, προκύπτει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Νομίζω δεν θα είχαμε δει πολύ διαφορετικές φωτογραφίες από τον Bresson, την Arbus, τον Winogrand εάν με μια χρονομηχανή τούς συναντούσαμε και τους πετούσαμε στα χέρια μια σύγχρονη φωτογραφική μηχανή!

Βασιλική Σανδάλη
Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Επεξεργάστηκα τις φωτογραφίες μου ελάχιστα, σύμφωνα πάντα με τους βασικούς κανόνες του σκοτεινού θαλάμου.

Η επεξεργασία των εικόνων είναι αδιαμφισβήτητα μια δεύτερη εργασία που καλείται ο καλλιτέχνης να κάνει. Εφόσον ο ίδιος ο δημιουργός θεωρεί απαραίτητη την ψηφιακή μεταμόρφωση της αρχικής του εικόνας, είναι θεμιτό.

«Η εκάστοτε φωτογραφία δεν είναι άλλο από μια προβολή του δημιουργού. Και αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι φιλοσοφία, τότε τι είναι;».

Εάν πάλι ο φωτογράφος θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να παρουσιάσει την εικόνα του είναι η πρωτόλεια λήψη, χωρίς να επέμβει στο ελάχιστο, είναι επίσης κατανοητό.

Με λίγα λόγια, κάθε φωτογράφος είναι αυτός που θα αποφασίσει πόσο πολύ ή λίγο χρειάζεται την ψηφιακή επεξεργασία και ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιάσει το έργο του.

Συναντάμε φωτογραφίες που δεν θυμίζουν απαραίτητα φωτογραφία. Φωτογραφίες που από τη λήψη τους μέχρι την παρουσίασή τους έχουν υποστεί τεράστια τροποποίηση. Ο θεατής δεν έχει παρά να επιλέξει τι του ταιριάζει.

Βασιλική Σανδάλη

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Εκτύπωση φωτογραφιών έχω κάνει στο παρελθόν με αφορμή τη συμμετοχή μου σε φωτογραφικές εκθέσεις.

Υπάρχει η σκέψη όμως να δημιουργήσω μια προσωπική συλλογή εκτυπωμένων φωτογραφιών, με σκοπό να διατηρήσω την επαφή με το υλικό που συγκέντρωσα τα χρόνια που φωτογράφιζα.

«Ο φωτογράφος κάθε φορά που πατάει το κουμπί της μηχανής του καταγράφει συνειδητά ή ασυνείδητα ένα κομμάτι της ύπαρξής του».

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Τα πρώτα χρόνια τριβής με τη φωτογραφία είχα μελετήσει ευλαβικά όλους τους κλασικούς φωτογράφους. Στη συνέχεια και όσο περνούσε ο καιρός και η ματιά μου αναζητούσε νέες προτάσεις, παρακολουθούσα σύγχρονες φωτογραφικές τάσεις.

Θα σταθώ όμως σε αυτούς των οποίων το έργο συνεχίζει να μου δημιουργεί δονήσεις: Francesca Woodman, Garry Winogrand, Sally Mann, Daido Moriyama.

Βασιλική Σανδάλη
Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Καταγραφή της προσωπικής αλήθειας. Φρονώ ότι δεν υπάρχει η απόλυτα αντικειμενική πραγματικότητα. Είμαστε όλοι μας δέκτες γεγονότων τα οποία φιλτράρουμε μέσα από το νου μας.

Κάθε νους έχει δημιουργηθεί από χίλια ερεθίσματα, χιλιες προσλαμβάνουσες, χίλια διαφορετικά υλικά. Κάθε φωτογραφία μας γνωστοποιεί μερικά ψήγματα του δημιουργού της.

Ακόμα κι ένα συμβάν που δείχνει ότι μπορεί να καταγραφεί με έναν ή έστω ελάχιστους τρόπους, στην πραγματικότητα μπορεί να φέρει άπειρες εκδοχές αποτύπωσης. Γιατί κάθε φωτογράφος θα το απαθανατίσει μοναδικά, όπως είναι και ο ίδιος μοναδικός.

Καταγραφή της προσωπικής αλήθειας, λοιπόν.

• Περισσότερες φωτογραφίες της Βασιλικής Σανδάλη μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Στέφανος Τσακίρης

Φωτογράφος του Μήνα | Αχιλλέας Νάσιος

Φωτογράφος του Μήνα | Μιχαήλ Μοσχολιός

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+