Γιάννης Βογιατζής: Μια Ζωή στα Αμπέλια και στο Κρασί

Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί και την οινοποιεία. Ο Γιάννης Βογιατζής, Γενικός Διευθυντής της Οινοποιίας Μπουτάρη, μιλά για τον φετινό τρύγο -έχει ζήσει πάνω από 35- για τη βράβευση που κέρδισε η εταιρεία για 19η χρονιά ως ένα από τα καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο (κατάταξη από το περιοδικό Wines & Spirits) και για την απόλαυση να μαθαίνει ο καταναλωτής το κρασί και να αναζητά τα καλύτερα για να γεύεται.

Είστε πολλά χρόνια στο χώρο. Πώς είναι η αίσθηση που νοιώθετε σε κάθε τρύγο και σε κάθε καινούργια εμφιάλωση;

Η αλήθεια είναι ότι έχω ήδη 35 τρύγους στην πλάτη μου, όμως καμιά χρονιά δεν είναι ίδια με τις άλλες. Το ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα κορυφώνονται κάθε χρόνο όσο πλησιάζει η συγκομιδή των σταφυλιών, όταν φτάνουν τα τελάρα στο οινοποιείο, τη στιγμή που ξεκινούν οι ζυμώσεις.

Τότε που τα νέα κρασιά μεταγγίζονται, γεννιέται η προσδοκία για το τελικό αποτέλεσμα, που μας κάνει να αγαπούμε το νέο δημιούργημα και να του δίνουμε τις καλύτερες συνθήκες κατά την ωρίμανση και παλαίωση, ώστε να ενηλικιωθεί και να γίνει όπως το φανταστήκαμε.

Έτσι, όταν μια σοδειά, και πολύ περισσότερο ένα νέο μας κρασί, φτάνει στην ώρα της εμφιάλωσης, υπάρχει η ικανοποίηση της προσπάθειας που έρχεται στο τέλος της και μια νέα προσδοκία παίρνει θέση: να αρέσει και να αγαπηθεί από τους καταναλωτές.

Γνωρίζετε την Οινοποιία Μπουτάρη επί δεκαετίες. Τι είναι αυτό που την κάνει να έχει ένα διακριτό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους στο χώρο;

Η ηγετική θέση που κατέχει η Οινοποιία Μπουτάρη στην ελληνική οινική προσφορά δεν είναι τυχαία, αλλά έχει βαθιά θεμέλια στη μακρόχρονη ιστορία της, στη γνώση και στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και εξέλιξης.

Βασίζεται στις αξίες και τους στόχους  που υπηρετεί διαχρονικά, της επιδίωξης της αριστείας, της ομαδικότητας, της αξιοπιστίας, της φροντίδας στην ποιότητα, του σεβασμού στην κληρονομιά της και της προσήλωσης στην ανάδειξη του πλούτου του ελληνικού αμπελώνα.

Οι ελληνικές ποικιλίες αποτελούν το ισχυρότερο πλεονέκτημα διαφοροποίησης του ελληνικού κρασιού στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το κρασί τα τελευταία χρόνια μπαίνει στην καθημερινότητα ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων. Πώς πιστεύετε ότι έγινε αυτή η αλλαγή στις συνήθειές τους;

Στη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης υπήρξαν πράγματι αλλαγές στις συνήθειες, με κυριότερη αυτήν της εξόδου και της κατανάλωσης των κρασιών στα εστιατόρια και μπαρ.

Καταναλώνεται περισσότερο και καλύτερο κρασί, δοκιμάζονται νέα προϊόντα, αυξήθηκαν τα wine bars και τα κρασιά σε ποτήρι στους καταλόγους των εστιατορίων, η απόλαυση της γεύσης σε συνδυασμό με το φαγητό και την παρέα επικρατούν όλο και περισσότερο.

Η συμμετοχή των νέων καθοδήγησε αυτό το μοντέλο και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό, διότι δεν είναι μια μόδα ευκαιριακή που θα περάσει, αλλά είναι μια εξέλιξη πολύ θετική για το μέλλον.

Οι ελληνικές ποικιλίες ακούγονται πολύ συχνότερα και κάποιες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και εκτός Ελλάδος. Έχετε ανοίξει κι εσείς το δρόμο σε αυτή τη διαδρομή. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα και τι βλέπετε για την επόμενη μέρα;

Οι ελληνικές ποικιλίες αποτελούν το ισχυρότερο πλεονέκτημα διαφοροποίησης του ελληνικού κρασιού στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Χαρίζουν με την προσαρμογή τους στα αμπελοτόπια που καλλιεργούνται κρασιά με ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα, που βρίσκουν όλο και περισσότερο θέση στις αγορές του κόσμου.

Το 2010 άρχισε η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου marketing και branding, το οποίο στην πρώτη φάση προέβλεπε την προώθηση, κατά προτεραιότητα τεσσάρων τοποποικιλιών: Σαντορίνη-Ασύρτικο, Νάουσα-Ξινόμαυρο, Νεμέα-Αγιωργίτικο, Μαντινεία-Μοσχοφίλερο. Στην Μπουτάρης είχαμε 20 χρόνια πριν δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές και αναδείξαμε τα προϊόντα τους από την δεκαετία του ‘90.

Σήμερα οι αρχικές τοποποικιλίες βρίσκουν δρόμο στις κύριες αγορές, ενώ οι μικρότερες άγνωστες ποικιλίες που έρχονται στο προσκήνιο κινούν το ενδιαφέρον στις εξειδικευμένες αγορές, βρίσκοντας έτσι και αυτές τον δρόμο τους.

Η ηγετική θέση που κατέχει η Οινοποιία Μπουτάρη στην ελληνική οινική προσφορά δεν είναι τυχαία, αλλά έχει βαθιά θεμέλια στη μακρόχρονη ιστορία της, στη γνώση και στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και εξέλιξης.

Όταν μία εταιρεία γιορτάζει τα 140 χρόνια της, αυτό την καθιστά οδηγό σε μία αγορά που είναι σε άνοδο. Πώς το παρελθόν γίνεται οδηγός για το μέλλον;

Η γνώση της παράδοσης και της ιστορίας, η συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων γενιών, αποτελούν βασικό στοιχείο εξέλιξης και προόδου όταν υπάρχει ενδιαφέρον να μελετηθούν και να συνδεθούν τα στοιχεία τους με την σύγχρονη επιστημονική πρόοδο. Έτσι, δημιουργούνται σπουδαία κρασιά από τους ξεχωριστούς αμπελότοπους της πατρίδας μας, εκπαιδεύεται ο καταναλωτής και ένας οργανισμός όπως η εταιρεία μας ηγείται και συμπορεύεται με το σύνολο του κλάδου στο χρόνο.

Υπάρχουν αμπελώνες και οινοτόπια στα οποία φτιάχνετε κρασιά από Μοσχοφίλερο που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Πείτε μας γι’ αυτήν την προσπάθεια και το πώς προέκυψε;

Η μακρόχρονη και αναλυτική προσέγγιση των διαφορών μεταξύ των αμπελοτεμαχίων του ιδιόκτητου κτήματος στη Μαντινεία μας οδήγησε στην δημιουργία κρασιών με σημαντικά διακριτές διαφορές στην ένταση των χαρακτηριστικών τους και το στιλ της γευστικής τους παρουσίας.

Επαναλαμβανόμενες χωριστές οινοποιήσεις ανά αμπελοτεμάχιο για χρόνια δημιούργησαν γνώση, ώστε να προσαρμόσουμε την κατάλληλη οινοποίηση και να δημιουργήσουμε στην κάθε περίπτωση ένα ξεχωριστό προϊόν.

Το κρασί ξεκινάει από το αμπέλι και εκεί έχετε αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ενέργειας και του χρόνου σας. Μπορεί στην Ελλάδα να αυξηθούν τα αμπελοτόπια και να δυναμώσει ο κλάδος με πιο ανταγωνιστικά κρασιά;

Η Ελλάδα μας έχει προικισμένες περιοχές και ποικιλίες που μπορούν να αναπτυχθούν όσο η ζήτηση στην αγορά θα αυξάνεται και ο κλάδος θα διατηρεί τον δυναμισμό του. Η δημιουργικότητα και η αγάπη των οινοποιών για τα κρασιά τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη που οδηγεί τον κλάδο στην επόμενη μέρα.

Οι βραβεύσεις συνεχίζονται για την Οινοποιία Μπουτάρης. Πείτε μας γι’ αυτά τα βραβεία και τι σημαίνουν για εσάς και για τη δουλειά που κάνετε;

Η κατάταξη από το περιοδικό Wines & Spirits για 19η φορά στα 100 καλύτερα οινοποιεία της χρονιάς, γεγονός που μας διατηρεί στην 6η θέση παγκοσμίως, είναι μια επιτυχία που αναμφισβήτητα αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών όλων μας στην εταιρεία, οφείλεται όμως κυρίαρχα στην κορυφαία οινολογική μας ομάδα.

Η δουλειά των οινολόγων μας είναι δημιουργική και εμπνευσμένη. Είναι ακριβής και δομημένη σε ψηλό επιστημονικό υπόβαθρο. Αξιοποιεί δε στο έπακρο τη σωρευμένη γνώση της παράδοσης και την εκπληκτική δουλειά που κάνουμε στα αμπέλια μας. Αποτελεί μια υποδειγματική ομαδική προσπάθεια με όραμα, που οδηγεί την Οινοποιία Μπουτάρη διαχρονικά σε επιτυχίες και κορυφαίες θέσεις.

Η Ελλάδα μας έχει προικισμένες περιοχές και ποικιλίες που μπορούν να αναπτυχθούν όσο η ζήτηση στην αγορά θα αυξάνεται και ο κλάδος θα διατηρεί τον δυναμισμό του.

Γεννιούνται νέοι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια και το κρασί άρχισε να γίνεται της μόδας και σε νεότερες ηλικίες. Τι κρασιά προτείνετε γι’ αυτή τη νέα γενιά που μπαίνει με ορμή στο κρασί;

Αυτό που προτείνω, αρχικά, είναι σε κάθε κρασί που πίνουμε να δίνουμε λίγη προσοχή στη γεύση, το άρωμά του, την ευχαρίστηση που μας προκαλεί, τη σχέση του με το συνοδευτικό. Η επιδίωξη της απόλαυσης που σχετίζεται με τη γεύση συμπληρώνεται συχνά με την αισθητική της ετικέτας, το όνομα του κρασιού, τον μύθο που μπορεί να κουβαλάει, την επίσκεψη στο οινοποιείο, τη γνωριμία με τον παραγωγό, τον συνδυασμό με τα γεύματα.

Ο κόσμος του κρασιού έχει ενδιαφέρον και είναι ανοιχτός στον καθένα που θέλει να τον γνωρίσει. Λευκά, ροζέ, μαλακά κόκκινα και ημίξηρα συνήθως προτείνονται για όσους ξεκινούν, όμως τα ωραία νόστιμα κρασιά αρέσουν σε όλους. Αν δοκιμάζουμε με προσοχή και διαφορετικά κρασιά, μπορούμε να αυξήσουμε την αντίληψή μας και να μεγαλώσουμε την απόλαυση που μας χαρίζουν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+