Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;
#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, ο τίτλος της οποίας είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την ακτινογραφία αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων «ιστορικών πρωτοποριών» (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68.

Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση «Propaganda» και το «Εγχείρημα Κορέκτ», όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας.

Πολυπράγμων και πάντα ανήσυχος, δεν έπαψε να προτιμά τις συλλογικές δραστηριότητες, να βρίσκει συνένοχους στο παιχνίδι της ζωής και στη ζωή του παιχνιδιού, να επιζητεί διαρκώς την περιπέτεια της ποίησης και την ποίηση της περιπέτειας. Οι εμπειρίες του τον ώθησαν στη σύνθεση αυτοβιογραφικών κειμένων, στα οποία συνδυάζεται αρμονικά μια εμπρηστική λογοτεχνικότητα με έναν μεστό δοκιμιακό λόγο. Όπως λέει συχνά, δρα και γράφει «με καρδιά από φλόγα και με μυαλό από πάγο».

Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί το έργο του «Τριλογία του Χάους» («Διασυρμός», «Αγάπη/Love», «Πάρκο») και από τις εκδόσεις Νήσος το μυθιστόρημά του «Η Κοκό στην Κοπεγχάγη».

Ποιo είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;

Είναι ένα μικρό σύνολο βιβλίων, ο «Ελαφοκυνηγός» και ο «Τελευταίος των Μοϊκανών» του James Fenimore Cooper, και τα «Άγουρα Χρόνια» του Archibald Joseph Cronin, από τα οποία μάλιστα διδάχτηκα και ορισμένες τεχνικές και ορισμένα τεχνάσματα για να ανταλλάσσω μπουνιές με συνομήλικα αγόρια. Λίγο μετά, η «Ασκητική» και το «Όφις και Κρίνο» του Καζαντζάκη.

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)

Ο «Ναυτίλος» του αείζωου φίλου Γιώργου Τσάκαλου. Ένα στέκι, όπου ἐχω συναντηθεί και συναντιέμαι με ανθρώπους που με έχουν γαλουχἠσει, με ανθρώπους που είμαστε φίλοι τέσσερις και βάλε δεκαετίες, με ανθρώπους που αγαπάω πολύ.

Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)

Θα καλούσα, βεβαίως, τέσσερις Αγίες Τριάδες συγγραφέων που με έκαναν να είμαι αυτό που έγινα. Την Αγία Τριάδα Hegel, Marx, Dedord. Την Αγία Τριάδα Νίκος Καρούζος, Ηλίας Λάγιος, Χρήστος Βακαλόπουλος. Την Αγία Τριάδα Θάνος Σταθόπουλος, Ευγένιος Αρανίτσης, Νικήτας Σινιόσογλου. Την Αγία Τριάδα Thomas Pynchon, David Foster Wallace, Don DeLillo. Και τον Malcolm Lowry μαζί με τον Thomas Bernhard.

Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;

Τη «Phänomenologie des Geistes» του Hegel.

Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;

Την «Κριτική του Καθαρού Λόγου» του Immanuel Kant.

Αλήθεια, γιατί γράφετε;

Γράφω από ευγνωμοσύνη για όσα μου προσφέρουν η μελέτη, ο έρωτας και η φιλία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των γραμμάτων.)

Ο Guy Debord.

Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;

Σελιδοδείκτης, χαρακάκι, μολύβι (πάντα καλοξυσμένο), σημειωματάριο, τάξη και σύστημα και μέθοδος.

Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;

Τη συνέπεια στις επιλογές και την επιμονή στη συνοχή και την ποιότητα.

Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;

Με ένα άλλο βιβλίο, μια αρμόζουσα μουσική επιλογή, τον καφέ, το τσιγάρο.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Ελπίδα Μηναδάκη

 Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αύγουστος Κορτώ

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Soloúp

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+