«Go Greener, Feel Better» με Σπαράγγια και Ακτινίδια στο Εστιατόριο Fuga

Σε μια πολύ ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, στο όμορφο εστιατόριο Fuga στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EU F & V CONSUMPTION – Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ».

Οι καλεσμένοι, κυρίως δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και τα ακτινίδια από τον chef Μίλτο Κώτση, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi.

Ο δημοσιογράφος της αθηΝΕΑς Λευθέρης Πλακίδας, κάνοντας τον συντονισμό των παρουσιάσεων, ξεκίνησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως, αν δεν ενωθούν και δεν συνδεθούν περισσότερες δυνάμεις μεταξύ τους, τότε κανείς δεν θα πετύχει κάτι αξιόλογο.

Στόχος η Αύξηση της Ευαισθητοποίησης του Κοινού

Τις παρουσιάσεις άνοιξε με γενικό χαιρετισμό ο κ. Τόμπρας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας τη σκυτάλη στον Δημήτρη Τζιουμάκα, project manager της Νovacert, ο οποίος εξήγησε πως μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη σύνδεση σωστών ανθρώπων και οργανισμών φτάνει στον κόσμο ο σημαντικός ρόλος που παίζουν στη ζωή μας προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU F & V CONSUMPTION – Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ» χρησιμοποιεί ως αντιπροσωπευτικά φρούτα και λαχανικά το σπαράγγι και το ακτινίδιο που παράγονται στην Ελλάδα και φορέας προώθησής τους είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

Το κεντρικό μήνυμα του προγράμματος είναι «GO Greener, Feel Better», μια τάση που επικρατεί γενικότερα το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Η διάρκειά του είναι τρία χρόνια και οι χώρες που αφορά η Ελλάδα, η Σουηδία και η Γερμανία. Οι τρεις κύριοι στόχοι του είναι:

 • Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρέχοντας γνώσεις για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και των ακτινιδίων.
 • Η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών (F&V) και ειδικότερα σπαραγγιών και ακτινιδίων στο πλαίσιο σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων αυτών.

Κύριες δράσεις της καμπάνιας είναι εκδηλώσεις Τύπου, ενέργειες δημοσίων σχέσεων για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, ιστότοπος, social media, έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση, επαγγελματικά δείπνα, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά ταξίδια αλλά και γευστικές δοκιμές.

Ο Συνεταιρισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης και Προώθησης

Στη συνέχεια, η Ελένη Τσιτσιβού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου μίλησε για την αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων. Παρουσίασε τους δύο βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο συνεταιρισμός, που είναι οι πολύτιμοι άνθρωποι και παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται αλλά και η ατέρμονη αγάπη για τη γη, που είναι σταθερή τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι άνθρωποι που ζουν από τη γη τους την αγαπούν και την προσέχουν και θέλουν το καλύτερο γι’ αυτήν. Είναι μεγάλη χαρά για τον συνεταιρισμό να υποδέχεται νέους αγρότες, παραγωγούς, ανθρώπους που γυρίζουν μορφωμένοι στη γη τους και να επενδύσουν σε αυτή με καινούρια γνώση και εφόδια, προσέχοντάς την και προσπαθώντας να λάβουν το καλύτερο από αυτή, το οποίο και επιστρέφουν στον καταναλωτή.

Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται τόσο στο σπαράγγι όσο και στο ακτινίδιο (πράσινο, κόκκινο και κίτρινο), ενώ συνεχώς δοκιμάζονται στην περιοχή και νέες ποικιλίες. Σήμερα δουλεύει πάνω σε 2.000 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4.000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι επενδύει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση, που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο, που είναι η αποστολή στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός δουλεύει πάνω σε 1.000 περίπου στρέμματα με σπαράγγια.

Στην Ελλάδα, αν και παράγονται εξαιρετικά προϊόντα, τα ποσοστά συνειδητότητας για την αναγκαιότητα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών –και ειδικά εκείνων που μας προσφέρουν το μάξιμουμ των βιταμινών και φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση– είναι πολύ χαμηλά.

Σπαράγγια, Μια Εξαιρετική Ύλη της Μεσογειακής Διατροφής, Μια Πραγματική Πηγή Ενέργειας

 • 100 γραμμάρια σπαράγγι περιέχουν λιγότερες από 20 θερμίδες και λιγότερο από 0,2 γραμμάρια λίπους.
 • Τα σπαράγγια είναι μια τεράστια πηγή βιταμίνης Κ – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συντελεί στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
 • Η καλλιέργεια του ήμερου σπαραγγιού έχει εξαπλωθεί σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ καταναλώνεται πολύ περισσότερο και με τους δύο τύπους:
  α. τα νόστιμα και τρυφερά λευκά σπαράγγια, β.  τα πράσινα σπαράγγια, με πιο έντονη γεύση και ελαφριά γλύκα στις κορυφές.

Ακτινίδιο, Ένα Εξωτικό Φρούτο, Πλούσιο σε Θρεπτικά Συστατικά, Απαραίτητα στην Καθημερινή Διατροφή 
Γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες και κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, παραμένει πάντα μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό επιλογή φρούτου.

 • Το πράσινο ακτινίδιο: με τις γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, το ακτινίδιο με πράσινη σάρκα είναι η πρώτη ποικιλία (ποικιλία Hayward) που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το 1920.
 • Το κίτρινο (χρυσό) ακτινίδιο: το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο υπερέχει τόσο για τη γεύση του όσο και για τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με το πρασινόσαρκο. Είναι γλυκό, περιέχει αξιόλογες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C, είναι σφιχτό και ζουμερό, με εξαιρετικά δροσερή γεύση, που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.
 • Το κόκκινο ακτινίδιο: η πιο καινούργια αλλά και η πιο νόστιμη νέα ποικιλία είναι η κοκκινόσαρκη, που εισήλθε στη συστηματική καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και κερδίζει σταθερά την προτίμηση μεγάλου μέρους του κοινού. Έχει την πιο γλυκιά εξωτική γεύση –άποψη που συμμερίζονται πολλοί–, η οποία θυμίζει μάνγκο ή άλλα τροπικά φρούτα, ενώ όλες οι βιταμίνες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στην κίτρινη και ακόμη πιο ψηλά απ’ ό,τι στην πράσινη ποικιλία.

Κλείνοντας, η διευθύντρια Προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης της Νovacert, Μαρία Ναλμπάντη, πρόσθεσε κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εποχικότητα των ακτινιδίων και σπαραγγιών, ενώ ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με ένα ολιγόλεπτο σεμινάριο σχετικά με την ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, προτείνοντας απίθανες και εύκολες συνταγές με σπαράγγια, καθώς και τον σωστό τρόπο διαχείρισής τους για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Μετά τις ενημερωτικές παρουσιάσεις και ομιλίες ακολούθησε ένα απολαυστικό γεύμα τεσσάρων πιάτων, στα οποία αξιοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη τα σπαράγγια και τα ακτινίδια. Από το μενού ξεχώρισαν η sirloin flap tagliata με ασιατική μαρινάδα σουσαμιού, πράσινα σπαράγγια και ρύζι gohan, αλλά και η εντυπωσιακή σφαίρα από λευκή σοκολάτα, που περιείχε γλυκό πανακότα με μαρμελάδα ακτινίδιο, φρέσκο ακτινίδιο και δυόσμο.

Ευρωπαϊκή Σύσταση για την Κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών στην Ελλάδα (FBDG reference)
Ποσοτική: 4 μερίδες (150-200 γρ. ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικών και 3 μερίδες (120-200 γρ. ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά.
Ποιοτική: Ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Προτιμήστε εποχικά προϊόντα. Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα.

• Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Κάθε Κρασί και Μια Ιστορία

PJ Clarke’s: To Αγαπημένο Burger του Frank Sinatra

Ρεκόρ Επισκεψιμότητας και Πλατιά Χαμόγελα στην Έκθεση του ΣΜΟΕ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+