«Greek Marble | Then. Now. Forever». Η Ενιαία Ταυτότητα του Ελληνικού Μαρμάρου

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ) με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η 1η ενιαία ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου «Greek Marble | Then. Now. Forever».

Το μήνυμα που εκπέμπει η ενιαία ταυτότητα αφορά αφενός τη διαχρονικότητα του ελληνικού μαρμάρου, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, και αφετέρου την πολύπλευρη χρήση του σε μικρής κλίμακας έργα εντός των σπιτιών μας ή σε μεγάλα έργα ξεχωριστής σημασίας και συμβολισμού, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο μάρμαρο ως φυσικό και βιώσιμο υλικό με μεγάλη διάρκεια ζωής, που ταιριάζει απόλυτα στον μοντέρνο σχεδιασμό.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ο δρ. Ιωάννης Σάββας, γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, και ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω επιστολής, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, αναφέρθηκε στον κλάδο του ελληνικού μαρμάρου και στη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία. Εστίασε στην εξαγωγική πορεία του με αξία εξαγωγών 225.015.000 ευρώ το εννιάμηνο του 2022 και 360.748.000 ευρώ το 2021 έναντι 288.720.000 ευρώ το 2020. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην ΕΕ, διαθέτοντας το 76% της παραγωγής της σε περισσότερες από 120 χώρες.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα χωρών στις οποίες εξήχθη το 58,20% του ελληνικού μαρμάρου. Εν συνεχεία, η κ. Χαϊδά αναφέρθηκε στον σύνδεσμο και τις επιχειρήσεις του, στη σημασία της δραστηριότητάς τους για την ευρύτερη περιοχή (>72% της παραγωγής μαρμάρου προέρχεται από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), αλλά και στο όραμά της για ένα στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του ελληνικού μαρμάρου παγκοσμίως.

Η εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια με τον ΣΕΜΜΘ να σχεδιαστεί μια σύγχρονη, μοναδική ταυτότητα για το μάρμαρο που θα διασφαλίζει την αξία του, θα το διαφοροποιεί έναντι του ανταγωνισμού και θα ενισχύει τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.

Η κ. Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συμμετοχές του κλάδου στη διεθνή έκθεση «The Big 5» 2022 στο Ντουμπάι και στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην πρώτη ελληνική συμμετοχή στη σπουδαιότερη έκθεση του τομέα στη Βόρεια Αμερική, τη διεθνή έκθεση TISE-StonExpo, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές δράσεις εντός του 2023, όπως η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις BIG 5 Construct Egypt τον Ιούνιο, στη ΜARMOMAC VERONA τον Σεπτέμβριο κ.ά.

Τόσο η Ιουλία Χαϊδά όσο και η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου παρότρυναν τις εταιρείες του κλάδου να υιοθετήσουν την ενιαία ταυτότητα σε όλες τους τις επικοινωνίες, ώστε να καθιερωθεί, και αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα χρήσης κοινού εμπορικού σήματος από όλα τα μέλη του κλάδου, όπως η άμεση αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό ως συνώνυμο υψηλής ποιότητας προϊόντος, η σημασία της κοινής ταυτότητας στην ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου και η αξιοποίηση του momentum που έχει δημιουργηθεί.

Η Ελλάδα, παρότι είναι χώρα μικρή σε έκταση, έχει μεγάλη παραγωγή και ποικιλία μαρμάρου, ενώ η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μοναδικό αυτό υλικό. Ο κλάδος μπορεί αποδεδειγμένα να διατείνεται ότι η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου είναι τομείς στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, ενώ απασχολούν έμπειρους λατόμους και τεχνίτες σε εγκαταστάσεις με τεχνολογία αιχμής.

Λίγα Λόγια για την Enterprise Greece

Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Λίγα Λόγια για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης ιδρύθηκε το 1972 στην Καβάλα και είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος που εκπροσωπεί τον κλάδο του ελληνικού μαρμάρου. Αποτελείται από 75 μέλη, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις μαρμάρου στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών του κλάδου και το 98% της κερδοφορίας. Ειδικότερα, στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν άμεσα 6.500 εργαζόμενους, ενώ η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση φτάνει τους 18.000 εργαζόμενους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Το Οινόραμα 2023 Ξεπέρασε Ακόμα και τον Εαυτό του!

«Forward Green» | 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη

Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+