«Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω» | Ολοκληρώθηκε η Τριήμερη Πολιτιστική Εμπειρία

Η βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω», που έλαβε χώρα στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά», για άλλη μια χρονιά και για τρεις ημέρες, πρόσφερε στους παρευρισκόμενους μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

Τα ρήματα «γροικώ, θωρώ, ανοιώθω», που στην ντοπιολαλιά της Απειράνθου σημαίνουν «ακούω, βλέπω, αισθάνομαι», τιμήθηκαν επάξια σε καθεμία από τις μουσικές βραδιές που διεξάχθηκαν.

«Γροικώ»

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το μουσικό αναλόγιο «Άκουσε τη Φωνή μου κι Έλα» καθήλωσε το κοινό. Ένα δρώμενο της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου, αφιερωμένο στον εμβληματικό Νάξιο συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης και ο Γιώργος Πατεράκης, διαβάζοντας αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο «Μαουτχάουζεν», ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά του έργα, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους.

«Θωρώ»

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης εθνομουσικολόγος, βραβευμένος με Grammy, Cristopher King μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πανταζή ξεκίνησαν έναν διάλογο με τίτλο «Τσαμπούνα: Τα Μελωδήματα της Νάξου», ο οποίος έδωσε πνοή στον πολιτισμό και τη μουσική κληρονομιά του νησιού.

Οι νέοι σε ηλικία Νάξιοι καλλιτέχνες Νίκος Μπαρδάνης (λαούτο) και Βαγγέλης Κριμιτζάς (τσαμπούνα) μαζί με τον γνωστό Λευτερογιάννη (φωνή) ενέπνευσαν το κοινό να συμμετάσχει χορεύοντας στο «γλέντι» που αυθόρμητα δημιουργήθηκε.

«Ανοιώθω»

Το φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του Γιώργου Ξυλούρη «Τέμπλα και Ράβδος, Κέντρουλας, Μποξάδες, Πυρηνάκι», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο και στο ιερό χώμα της Νάξου που δονείται εδώ και αιώνες από τα παραδοσιακά ακούσματα.

Μαζί του, ο Ανδρέας Αρβανίτης (λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα) και η Αγγελίνα Κλαυδιανού (κουπί, θιαμπόλι), όμως η σημαντικότερη απρόσμενη εξέλιξη ήταν η παρουσία του Λάμπη Ξυλούρη με το ούτι του. Οι τέσσερις μουσικοί πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο.

«Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά»

Η κ. Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά», δήλωσε: «Είμαι συγκινημένη και ευτυχισμένη που το πολιτιστικό φεστιβάλ “Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά”, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα σαν μια ιδέα διατυπωμένη σε μια συζήτηση με αγαπημένους καλλιτέχνες και φίλους, τον Στάθη Δρογώση, τον Οδυσσέα Τσάκαλο και τον Μανώλη Φάμελο, έκανε δειλά την εμφάνισή του πέρυσι, για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία ξανά και φέτος το Σεπτέμβρη.

Τις τρεις ημέρες που διήρκησε είχαμε την ευκαιρία, όσοι παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις, Νάξιοι και επισκέπτες του νησιού, να τέρψουμε την ψυχή και το πνεύμα μας, να αγκαλιάσουμε και να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την αξία των παραδόσεών μας, να τιμήσουμε τις ρίζες μας με έναν τρόπο σύγχρονο. Ανανεώνουμε το πολιτιστικό ραντεβού μας για του χρόνου στο Κτήμα Κάμπονες».

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά» αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη, δράση που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα με διαφορετική θεματική προσέγγιση και διαφορετικούς προσκεκλημένους. Η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης προμηνύει ότι θα έρθουν πολλές ακόμη πρωτοβουλίες, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τον πλούσιο πολιτισμό που αυτός έχει δημιουργήσει και που οφείλει να θυμάται και να σέβεται.

Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες

Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία «Κάμπονες» λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές 600-2.500 ετών.

Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο», ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Αναδρομική Έκθεση | Ο Γιώργος Χατζημιχάλης στο Μουσείο Μπενάκη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 21ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Φωτογράφος του Μήνα | Μάριος Θεολόγης

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+