«Black Friday» προ των πυλών! Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι μια σχετικά πρόσφατη, για τα ελληνικά δεδομένα, προωθητική ενέργεια που δεν συγκαταλέγεται στις συνηθισμένες εκπτωτικές περιόδους, αλλά αποτελεί μια καλή εμπορική ανεπίσημη «προθέρμανση» για τις εορταστικές αγορές των Χριστουγέννων. Η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μια μέρα «ευκαιρίας», τόσο για τους εμπόρους που ελπίζουν να δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται όσο και για τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές.
Αυτό το ετήσιο εμπορικό φαινόμενο «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘60, «πέφτει» την επομένη της «Ημέρας των Ευχαριστιών» και χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές εκπτώσεις, ειδικές προσφορές και μια έξαρση της καταναλωτικής δραστηριότητας τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Εξού και η ονομασία «Μαύρη» Παρασκευή, αφού παραδοσιακά, για τους λογιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ζημίες σημειώνονταν με κόκκινο μελάνι και τα κέρδη με μαύρο.
Εύλογα, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανυπόμονοι πελάτες έχουν δημιουργήσει τεράστιες ουρές έξω από τις πόρτες των καταστημάτων –αρκετές ώρες πριν αυτά ανοίξουν– προκειμένου να προλάβουν να αποκτήσουν τα «αντικείμενα του πόθου» τους.
Πράγματι, η μέρα προσφέρεται για καλές αγορές. Άλλωστε, το σχετικό marketing αποσκοπεί ακριβώς στη δημιουργία ενός κλίματος καταναλωτικής αδημονίας και ευφορίας, με στόχο την κίνηση της αγοράς. Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν σύνεση, λογική και εξυπνάδα προκειμένου να προχωρήσουν σε ασφαλείς, πραγματικά συμφέρουσες και επιτυχημένες αγορές.
Αντίστοιχα και ίσως με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η «Cyber Monday», δηλαδή η Δευτέρα αμέσως μετά την «Black Friday», που αφορά αποκλειστικά αγορές που γίνονται μέσω διαδικτύου.
Τι να Προσέξουμε;
Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε ώστε να αποφύγουμε να πάρουμε καταναλωτικά ρίσκα εκείνες τις ημέρες;
- Ας έχουμε αποφασίσει το ποσόν που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε κι αυτό πάντα σε συνδυασμό με τις πραγματικές μας ανάγκες. Αν φυσικά μας δελεάσει η υπερπροσφορά «ευκαιριών», ας είμαστε τουλάχιστον σίγουροι πως έχουμε δικαίωμα αλλαγής ή, ακόμη καλύτερα, επιστροφής χρημάτων.
- Να έχουμε στο μυαλό μας πως «χαμηλές» τιμές δεν σημαίνει πάντα χαμηλότερες τιμές. Με απλά λόγια, ας προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τις πραγματικές από τις εικονικές εκπτώσεις. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε εικόνα των τιμών των προϊόντων που θέλουμε να αγοράσουμε ήδη αρκετές ημέρες πριν τις Black Friday/Cyber Monday, ώστε να κάνουμε σύγκριση. Άρα, επισκεπτόμαστε εγκαίρως τα καταστήματα που μας ενδιαφέρουν (ηλεκτρονικά ή μη) και συμβουλευόμαστε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγκρισης τιμών και αγοράς προϊόντων.
- Υπερβολικά ή ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ας μας υποψιάσουν όσον αφορά στην ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων. Η παραπλανητική πώληση απομιμήσεων είναι αρκετά διαδεδομένη, οπότε πρέπει να αναζητούμε τα λογότυπα, τις ετικέτες και όλα εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα των προϊόντων. Φυσικά, αυτό θα μας απασχολήσει λιγότερο όταν πρόκειται για καταστήματα και επιχειρήσεις των οποίων είμαστε σταθεροί πελάτες και έχει χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης.
Ιδιαίτερη Προσοχή στις Αγορές Μέσω Διαδικτύου
Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί, καθώς το διαδίκτυο ευνοεί τις απάτες. Ειδικότερα:
- Προσοχή στις άγνωστες, πρωτοεμφανιζόμενες ή αμφίβολης νομιμότητας επιχειρήσεις. Πριν δώσουμε οποιαδήποτε προσωπικά μας στοιχεία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αγορές, θα πρέπει να τσεκάρουμε τις ιστοσελίδες τους.
- Ελέγχοντας αν έχουν πιστοποιητικό SSL, το οποίο επιβεβαιώνεται αν αριστερά από τη διεύθυνση URL του ιστότοπου υπάρχει το εικονίδιο ενός κλειστού λουκέτου και αν αυτή ξεκινά με «https» αντί «http».
- Εξετάζοντας την ορθογραφία τόσο στη διεύθυνση της ιστοσελίδας όσο και στα κείμενα. Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη αποτελούν ένδειξη προχειρότητας αλλά και δόλιων προθέσεων. Αν σας φαίνεται πως αυτό που διαβάζετε βγήκε από «αυτόματο μεταφραστή», τότε πιθανότατα έτσι είναι, οπότε αποφύγετε τον συγκεκριμένο ιστότοπο.
- Ελέγχοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας της επιχείρησης, όπως: εταιρική επωνυμία, έδρα, ταχυδρομική και ηλεκτρονική (email) διεύθυνση, ΑΦΜ, τηλέφωνα επικοινωνίας (που θα πρέπει να είναι σταθερά και όχι κινητά), αριθμό καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (τον οποίο οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι, ανατρέχοντας εδώ. Επίσης, πρέπει να ελέγχονται ως ενεργά τα links που οδηγούν στους όρους χρήσης, την πολιτική επιστροφής προϊόντων και τη δήλωση απορρήτου προσωπικών στοιχείων.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα αναδυόμενα «παράθυρα» και στις διαφημίσεις που συχνά «πετάγονται» μπροστά μας όταν επισκεπτόμαστε κάποιους ιστότοπους. Στην καλύτερη περίπτωση είναι απλώς ενοχλητικά. Στη χειρότερη, μπορεί να αποδειχθούν κακόβουλα.
- Στις περιπτώσεις που θα πραγματοποιήσουμε συναλλαγή με χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας, οφείλουμε να ελέγξουμε προσεκτικά τους όρους και τα σχετικά επιβεβαιωτικά emails. Και πάλι, δεν δίνουμε προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες «ελαφρά τη καρδία» και σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούμε συναλλαγή που μας ζητά να εγκαταστήσουμε κάποιο λογισμικό. Γενικά, όταν ο ιστότοπος δίνει την επιλογή αρκετών εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, αυτό είναι καλό σημάδι. Αντιθέτως, αν ο έμπορος δέχεται αποκλειστικά τραπεζική κατάθεση και προεξόφληση όλου του ποσού της αγοράς, αυτό θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Προστατεύοντας τον Καταναλωτή
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια εκπτωτικών περιόδων, τα δικαιώματα των καταναλωτών (υπαναχώρηση από εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος συμβάσεις, δωρεάν επιδιόρθωση ή αντικατάσταση ελαττωματικών ή μη αντίστοιχων με την παραγγελία προϊόντων κ.λπ.) ισχύουν στο ακέραιο, χωρίς μονομερείς ή αυθαίρετες εξαιρέσεις από την πλευρά των εμπόρων.
Επιπλέον, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σε σχέση με κάποια εμπορική συναλλαγή τους, μπορούν να απευθύνονται για δωρεάν βοήθεια κατά περίπτωση: στον Συνήγορο του Καταναλωτή (εάν η διαφορά είναι με έμπορο εντός Ελλάδας) ή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας (εάν η διαφορά είναι διασυνοριακή, με έμπορο που εδρεύει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισλανδία και στη Νορβηγία).
Με την υποστήριξη
Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Embedded Banking ας Συστηθούμε!
Πράσινες Επενδύσεις ή Επενδύοντας στο Μέλλον μας
6+1 Οικονομικά Tips για Φοιτητές