H Τεχνητή Νοημοσύνη Οδηγεί Στην Πιο Γρήγορη Παρασκευή Εμβολίων

Τα νέα έρχονται από την Αμερική. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας USC έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων μεταλλάξεων του κορονωϊού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων για να σταματήσει το παθογόνο που είναι υπεύθυνο για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ερευνητική ομάδα της USC Viterbi School of Engineering  ανέπτυξε μια μέθοδο για να επιταχύνει την ανάλυση των εμβολίων και να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο για την καλύτερη δυνατή προληπτική ιατρική θεραπεία.

Πως λειτουργεί η νέα μέθοδος

Η νέα αυτή μέθοδος είναι εύκολα προσαρμόσιμη για την ανάλυση πιθανών μεταλλάξεων του ιού, διασφαλίζοντας την ταχύτερη ταυτοποίηση των καλύτερων εμβολίων – λύσεις που δίνουν στους επιστήμονες ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της εξελισσόμενης μετάδοσης. Το μοντέλο της μηχανικής μάθησης μπορεί να επιταγχύνει τους κύκλους σχεδιασμού εμβολίων – που κάποτε θα χρειάζονταν μήνες ή χρόνια – μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμα και δευτερόλεπτα.

“Το πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης, που εφαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες αυτού του ιού, μπορεί να παρέχει μέσα σε δευτερόλεπτα στους υποψήφιους κατασκευαστές εμβολίου τις απαραίτητες πληροφορίες και να τους οδηγήσει γρήγορα σε κλινικές δοκιμές για να επιτύχουν τις καλύτερες προληπτικές ιατρικές θεραπείες χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια’, δήλωσε ο Paul Bogdan, αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων υπολογιστών στο USC Viterbi και συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάστηκε στο Nature Research. “Επιπλέον, αυτή τη τεχνική μπορεί να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μας δώσει τα κατάλληλα όπλα απέναντι κορονωϊό, καθώς αυτός μεταλλάσσεται σε όλο τον κόσμο.”

Τι αναμένεται στο μέλλον;

Η μέθοδος υποβοηθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη προέβλεπε 26 πιθανά εμβόλια που θα λειτουργούσαν κατά του κορονωϊού. Από αυτά, οι επιστήμονες εντόπισαν τα καλύτερο 11 από το οποία θα κατασκευαστεί ένα εμβόλιο πολλαπλών επιτόπων, το οποίο μπορεί να προσβάλει τις ακίδες των πρωτεϊνών που χρησιμοποιεί ο κορονωϊός για να δεσμεύσει και να διεισδύσει σε ένα κύτταρο ξενιστή. Υπένθυμίζουμε ότι τα εμβόλια στοχεύουν την περιοχή – ή επίτοπο – της μετάδοσης, για να διαταράξουν την ακίδα πρωτεΐνη, εξουδετερώνοντας την ικανότητα του ιού να αντιγραφεί.

Στο μέλλον εκτιμάται, ότι χάρη στην τεχνική νοημοσύνη οι επιστήμονες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα νέο εμβόλιο πολλαπλών επιτόπων για έναν νέο ιό σε λιγότερο από ένα λεπτό και να επικυρώσουν την ποιότητά του μέσα σε μια ώρα. Αντίθετα, οι τρέχουσες διαδικασίες για τον έλεγχο του ιού απαιτούν την ανάπτυξη του παθογόνου στο εργαστήριο, την απενεργοποίησή του και την ένεση του ιού που προκάλεσε την ασθένεια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και διαρκεί περισσότερο από ένα έτος. Εν τω μεταξύ, η ασθένεια εξαπλώνεται…

Το άρθρο της Φλώρας Κασσαβέτη, Αρχισυντάκτριας του Thrive Global Greece δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο Thrive Global.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+