Hotel Experience | Έκθεση και Συνέδριο για Ξενοδοχεία και Τουρισμό

Hotel Experience

Το event Hotel Experience δεν μοιάζει σε τίποτα με μια «κλαδική έκθεση ή συνέδριο για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό».

Το συγκεκριμένο event, τo οποίo επιμελείται ο Βασίλης Μπαρτζώκας και η Design Ambassador, σε συνεργασία με το γραφείο FLUX OFFICE, την πολυτάλαντη αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη, εμπνέεται από ατμόσφαιρες ξενοδοχείου που συναντάμε σε εμβληματικά κινηματογραφικά έργα, όπως το «Shining» του Stanley Kubrick (1980), το «In the Μood for Love» του Wong Kar-wai (2000) και το «Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson (2014).

Hotel Experience
Ο σχεδιασμός της έκθεσης σκηνοθετεί τη συνάντηση του επισκέπτη με έναν κόσμο αλλιώτικο, που συμπυκνώνει τη φαντασμαγορία της κινηματογραφικής αισθητικής.

Τα εμπορικά περίπτερα μετατρέπονται σε δωμάτια ξενοδοχείου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι της έκθεσης αναφέρονται σε χαρακτηριστικά σημεία χώρων φιλοξενίας, όπως ρεσεψιόν, φουαγιέ, πισίνα, ανελκυστήρας, παραπέμποντας σε ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο με σινεφίλ αναφορές. 

Hotel Experience

INTERIOR DESIGN FOR MONASTY HOTEL | AUTOGRAPH COLLECTION THESSALONIKI – NOT A NUMBER ARCHITECTS – PHOTO ©YIORGOS KORDAKIS

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί η ρεσεψιόν, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών, με αντίστοιχη κινηματογραφική αναφορά που τους εισάγει απευθείας στην ντελικάτη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου.

Η ρεσεψιόν και τα δύο κλιμακοστάσια που την πλαισιώνουν συνδέονται με το μεγάλο lounge, στο οποίο χωροθετείται το κυριότερο μέρος των περιπτέρων. Το μεγάλο lounge του φουαγιέ συνιστά τον κεντρικό χώρο της έκθεσης, σημείο συναντήσεων και καθιστικό.

Εκατέρωθεν του εκτεταμένου διαδρόμου του φουαγιέ, που καλύπτεται από μοκέτα που παραπέμπει στην κλασική ταινία «Λάμψη» του Kubrick, διαμοιράζονται περίπτερα-δωμάτια ξενοδοχείου.

Η ενσωμάτωση επιγραφών neon, που συχνά συναντάμε στις εισόδους κυρίως των ξενοδοχείων, δημιουργούν οπτικούς ορίζοντες και εντείνουν τη θεατρική ατμόσφαιρα του χώρου.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης σκηνοθετεί τη συνάντηση του επισκέπτη με έναν κόσμο αλλιώτικο, που συμπυκνώνει τη φαντασμαγορία της κινηματογραφικής αισθητικής.

Η εκθεσιακή διαδρομή συνεχίζεται μέσω του κεντρικού φουαγιέ στον χώρο Β (Black Box), όπου ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει το εσωτερικό και των υπόλοιπων δωματίων-περιπτέρων.

Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής και της οργάνωσης του χώρου είναι η δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας, καθώς ο επισκέπτης της έκθεσης μετατρέπεται σε επισκέπτη του ξενοδοχείου που καλείται να περιηγηθεί σε έναν ελκυστικό χώρο φιλοξενίας.

Η αλληγορία του ξενοδοχείου αποτυπώνεται μέσω σκηνικών κατασκευών, κινηματογραφικών αναφορών και του φωτισμού, προσκαλώντας σε ένα απρόσμενο περιβάλλον. 

Hotel Experience

SAINT HOTEL SANTORINΙ | KAPSIMALIS ARCHITECTS | PHOTO: ©GIORGOS SFAKIANAKIS

Η αρχική σύλληψη ήρθε από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι ξενοδόχοι, οι άνθρωποι του τουρισμού αλλά και οι αρχιτέκτονες-interior designers θα μπορούσαν να λάβουν με όλες τους τις αισθήσεις τις δυνατότητες εφαρμογών των υλικών.

Ένα περιβάλλον όπου τα υλικά, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που αφορούν την αγορά της φιλοξενίας θα μπορούν να παρουσιαστούν έξω από το τυπικό branded context που άρμοζε περισσότερο σε περασμένες εποχές. 

«Σήμερα ζούμε στην εποχή των αφηγήσεων. Οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές εξίσου φυσικά, ψηφιακά και φαντασιακά. Το Hotel Experience είναι ένα event που απενοχοποιεί τη φαντασία και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει τον εκθέτη να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο brand image, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την εμπορική του εμβέλεια, καθώς εκθέτει τις λύσεις του σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από τους συνηθισμένους επισκέπτες των εκθέσεων», διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Hotel Experience
To event, το οποίο απευθύνεται σε ξενοδόχους, ανθρώπους του τουρισμού και της φιλοξενίας, αρχιτέκτονες και designers και τον κόσμο των υλικών, θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Οκτωβρίου 2024.

Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και το συνεδριακό πρόγραμμα με διεθνείς ομιλητές από τον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας. 

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως εκθέτης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Άρη Μαρινάκη στο τηλέφωνο +306956304835, στέλνοντας mail στο vassilios@thedesignambassador.com με θέμα Hotel Experience Participation ή δηλώνοντας συμμετοχή εδώ.

Hotel Experience

MANNA ARCADIA | K-STUDIO & MONOGON | PHOTO: ©ANA SANTL

Hotel Experience –The Conference

«A tourist is a temporarily leisured person who voluntarily visits a place away from home for the purpose of experiencing a change.» | Hosts and guests, The Αnthropology of Τοurism

Οι ταξιδιώτες αναστέλλουν τα συνήθη πρότυπα της ζωής τους προς χάριν της πολύτιμης χρήσης του χρόνου. Απρόθυμοι να περιοριστούν από το γούστο τους στο φαγητό, στην τέχνη ή στη συνήθη ψυχαγωγία δοκιμάζουν.

Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής και της οργάνωσης του χώρου είναι η δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας.

Γιατί όλο το νόημα του ταξιδιού είναι η φυγή από τα όρια της καθημερινότητας. Σε αυτή τη συνθήκη, αυθεντικότητα και κατασκευασμένα περιβάλλοντα αλληλοδιαδέχονται για να στοιχειοθετήσουν την «εμπειρία» και την «ατμόσφαιρα».

Οι ταξιδιώτες προσεγγίζουν το διαφορετικό, οι επιχειρηματίες αναζητούν τη σωστή ιδέα, η τοπική κοινωνία εμπνέει, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν.

Άνθρωποι και Αριθμοί

Το 2023 ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε αύξηση 11,5% σε σχέση με το περασμένο έτος στην Ελλάδα. Η άνοδος ώθησε τα έσοδα από τον τουρισμό στα προβλεπόμενα υψηλά όλων των εποχών – περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2024, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 16% και η αύξηση των εσόδων άγγιξε το 27,1% (στοιχεία Υπουργείου Τουρισμού, α′ τρίμηνο).

Hotel Experience

EKIES ALL SENSES RESORT – VOURVOUROU CHALKIDIKI | AGARCH + ARCHITECTS | PHOTO: ©ANIMA VISION

Ο τουρισμός, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου, εκτιμάται για τα οικονομικά του οφέλη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε μέσο αμφίδρομης –αν και όχι ισόρροπης– πολιτιστικής ανταλλαγής: οι ταξιδιώτες επιδιώκουν την εμπειρία του διαφορετικού και παράλληλα επιφέρουν βαθιά πολιτιστική αλλαγή στα μέρη που επισκέπτονται.

Άνθρωποι και Αρχιτεκτονική

Το εφήμερο της παραμονής των ταξιδιωτών δυσχεραίνει τις συνδέσεις τους με τον τόπο, τους ανθρώπους, τις έννοιες και τις συνήθειες της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή ασκούν μεταμορφωτική επιρροή.

Μπορεί η αρχιτεκτονική να επιφέρει την ισορροπία; Η αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζει και εμπνέει τις αξίες της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Η πρόκληση καθαρών, απτών συναισθημάτων μπορεί να αναδυθεί από την ουσία της αρχιτεκτονικής ομορφιάς, μέσω της προσεκτικής διάταξης των υλικών και της ατμόσφαιρας του ήχου – όπως υποστηρίζει ο Peter Zumthor.

Το Hotel Experience είναι ένα event που απενοχοποιεί τη φαντασία και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα.

Μπορεί η σχεδιαστική προσέγγιση να προωθήσει ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, ενθαρρύνοντας πολυαισθητηριακά αλλά και εγκάρδια συναισθήματα; Μπορεί η αρχιτεκτονική να υποθάλψει τις συνδέσεις όχι μόνο με τον χώρο αλλά και τους ανθρώπους και, αν ναι, σε ποιο βάθος και με ποια αποτελέσματα;

Επιχειρηματικότητα και Αρχιτεκτονική

Με την άνοδο του τουρισμού, τα brand φιλοξενίας συναγωνίζονται για την προτίμηση των ταξιδιωτών και για τις ελκυστικότερες B2B συμφωνίες. Ανταγωνισμός υπάρχει και ανάμεσα στους προορισμούς – από τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι τα τεχνητά σε πραγματική κλίμακα περιβάλλοντα «Σαντορίνης» και «Hallstatt» στην Κίνα.

Στην Ελλάδα, η επενδυτική δραστηριότητα είναι πιο έντονη από ποτέ, με τυπολογίες που τείνουν να δημιουργήσουν ένα στιλ και απτικές ποιότητες που σταδιακά αφηγούνται την κοινή τους λογική.

Hotel Experience

VILLA BROWN ERMOU BOUTIQUE HOTEL | ATHENS URBAN SOUL PROJECT | PHOTO: ©SPYROS HOUND -VANGELIS PATERAKIS

Ποιο ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική στη διαμόρφωση ενός προϊόντος, ενός brand και ενός αφηγήματος που εκπροσωπεί συνολικά την αναπτυξιακή φιλοσοφία της χώρας; Μπορεί να συμβάλλει στην εξαγωγιμότητα ισχυρών ντόπιων brands;

Στη Σκηνή του Hotel Experience

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Hotel Experience θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της αρχιτεκτονικής, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, επενδυτές, κοινωνικοί επιστήμονες και θεσμικοί εκπρόσωποι συμμετέχουν σε one to one συζητήσεις και πάνελ ή παρουσιάζουν διαφωτιστικά keynotes με στόχο την έμπνευση, τη δημιουργία ιδεών, την παρουσίαση καλών πρακτικών και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το HOTEL EXPERIENCE, μια παραγωγή του Βασίλη Μπαρτζώκα της Design Ambassador και του Άρη Μαρινάκη της Architectural Editions, για την εμπειρία της φιλοξενίας, είναι ένα νέο, ατμοσφαιρικό ξενοδοχειακό σύμπαν, στο Ωδείο Αθηνών.

  • Παρακολουθήστε το Hotel Experience, χωρίς κόστος συμμετοχής, με κράτηση θέσης εδώ.

Πληροφορίες: Τοποθεσία: Ωδείο Αθηνών | Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 | Εxperience Design & Art Direction: Flux Office / Εύα Μανιδάκη & Θανάσης Δεμίρης | Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Βασίλης Μπαρτζώκας/Design Ambassador | Συμπαραγωγή και Εμπορική Διεύθυνση: Άρης Μαρινάκης / Architectural Editions

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewHospitality με Πρωταγωνιστή τη Βιωσιμότητα

ΕΣΩ 2024 «Down to Earth» | O Ρόλος της Αρχιτεκτονικής στο Νέο Κλιματικό Καθεστώς

Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+