Η Επόμενη Μέρα για τη Χαλκιδική Πρέπει να Σχεδιαστεί Τώρα

Chalkidiki

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το πιστοποιούν και οι διεθνείς διακρίσεις του προορισμού, όπως το βραβείο «Greece’s Leading Mainland Destination 2021» με βάση τον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) διεθνών προορισμών στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».

Το πιστοποιεί επίσης η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από μεγάλες αγορές, όπως η βρετανική, το 2022, μια σοβαρή παρακαταθήκη και για το 2023, σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση του αριθμού των πτήσεων προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το οποίο παίζει καταλυτικό ρόλο για τον τουρισμό της Χαλκιδικής.

ChalkidikiΩστόσο, οι επιτυχίες και οι διακρίσεις δεν μας εφησυχάζουν, όταν μάλιστα λειτουργούμε σε περιβάλλον γεμάτο από αβεβαιότητες και προκλήσεις. Πιστεύουμε στο προϊόν μας. Η κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα, η μαγευτική Σιθωνία και η παραδεισένια προ του Άθω περιοχή δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

«Bιώσιμος τουρισμός» όλο τον χρόνο. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και καλούμαστε να ενώσουμε χέρια και δυνάμεις προκειμένου να τον πετύχουμε.

Πιστεύουμε επίσης στις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν και την «άλλη Χαλκιδική», που αφορά τον ορεινό μας όγκο και τις σπάνιες απολαύσεις που μπορεί να χαρίσει όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη ξεδιπλώνεται η πρωτοβουλία «Tales from the capital of Halkidiki» ή αλλιώς «Τα παραμύθια της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής» του Δήμου Πολυγύρου.

Ευλογημένη Φύση και Τεράστια Πολιτιστική Κληρονομιά

Με μια φράση, «βιώσιμος τουρισμός» όλο τον χρόνο. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και καλούμαστε να ενώσουμε χέρια και δυνάμεις προκειμένου να τον πετύχουμε, στηριγμένοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νομού μας. Έχουμε ευλογηθεί από τη φύση κι έχουμε μια τεράστια κληρονομιά από την ιστορία και τον πολιτισμό. Γενέτειρα του Αριστοτέλη, του πιο αναγνωρίσιμου παγκοσμίως Έλληνα φιλοσόφου της κλασικής αρχαιότητας, η Χαλκιδική διαθέτει σπουδαία μουσεία, αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο εμπλουτισμός των μουσείων μας, Πολυγύρου και Σπήλαιου Πετραλώνων, και η διασύνδεση μεταξύ τους σε ημερήσια εκδρομή.

Ο τουρισμός, για να συνεχίσει να προσφέρει στην τοπική οικονομία και κοινωνία, πρέπει να κινηθεί με τολμηρά βήματα μπροστά. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Τα Βήματα που Πρέπει να Κάνει ο Δημόσιος Τομέας

Ο ιδιωτικός τομέας κινείται ήδη με γρήγορους ρυθμούς. Η Χαλκιδική είναι πόλος μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, που δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας. Επιπλέον, οι ξενοδόχοι επενδύουν κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση των μονάδων τους.

Επείγει, ωστόσο, να συγχρονιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και ο δημόσιας τομέας. Δεν φτάνει να βελτιώνονται διαρκώς οι ξενοδοχειακές υποδομές, θα πρέπει να ανταποκρίνονται και οι δημόσιες υποδομές, που έχουν κρίσιμη σημασία για την καθημερινότητα όλων, κατοίκων και επισκεπτών. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό, που έχει μείνει στη δεκαετία του ’90, όταν μπορούν να εφαρμοστούν σύγχρονες λύσεις για να παρέχουν νερό αγροτικής άρδευσης.

Ειδικότερα για την ύδρευση, λύσεις δίνουν το φράγμα Χαβρία και τα συνοδευτικά έργα και δίκτυα υδροδότησης, αξιοποιώντας συνδυαστικά το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και τον θεσμό των ΣΔΙΤ.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας του νομού και να υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ, του οποίου η ύπαρξη είναι απαραίτητη σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας.

Ο τουρισμός, η γαστρονομία και ο διατροφικός πολιτισμός συνδέονται όλο και πιο στενά. Η Χαλκιδική μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο.

Chalkidiki

Όπως, επίσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό το να θωρακιστεί ο νομός μας με τα κατάλληλα συστήματα και τις αναγκαίες υποδομές διαχείρισης, ξεκινώντας από τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ταυτόχρονα, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών όρων στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και αξιοποίηση του τοπικού εργατικού δυναμικού σε αυτή.

Επιπλέον, πρέπει να στηριχτεί η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή. Ο τουρισμός, η γαστρονομία και ο διατροφικός πολιτισμός συνδέονται όλο και πιο στενά. Η Χαλκιδική μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο. Ήδη έχουν αναπτυχθεί δράσεις που αναδεικνύουν την πληθώρα των ποιοτικών και εύγευστων προϊόντων μας, κερδίζοντας τον θαυμασμό των επισκεπτών μας. Από τη βρώσιμη ελιά μέχρι τα φρούτα, όπως βερίκοκα και σταφύλια. Μαζί με τα κρασιά, ασφαλώς, που δημιουργούν και ευκαιρίες οινικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί ειδική προσοχή στην προσβασιμότητα. Προτεραιότητα για τη Χαλκιδική είναι η σύνδεση με την Εγνατία στα όρια του νομού, στον Σταυρό. Επίσης, η βελτίωση της πρόσβασης στη Σιθωνία, είτε με νέα χάραξη είτε με αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης. Και να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλο τον νομό.

Το Παζλ της Επόμενης Μέρας

Βιωσιμότητα, προσβασιμότητα, πολιτισμός, ποιοτική παραγωγή και γαστρονομία συνθέτουν το τουριστικό παζλ της επόμενης μέρας για τη Χαλκιδική. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι συνεργασία και αποτελεσματική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα διαθέτει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και την επανεκκίνηση του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ευκαιρία που χάνεται δεν επιστρέφει. Πρέπει τώρα, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και επιμονή στο τελικό αποτέλεσμα, να κατακτήσουμε νέες κορυφές για τον τουρισμό της Χαλκιδικής και κατ’ επέκταση για όλη τη χαλκιδικιώτικη οικονομία και κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης στο site της αθηΝΕΑς:

Τα Κρυμμένα Θαύματα της Χαλκιδικής

Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

Βιωσιμότητα και Τουριστική Ανάπτυξη: Έννοιες Αντικρουόμενες;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Γρηγόρης Τάσιος είναι πρόεδρος της ΠΟΞ (από το 2017), πρόεδρος της ΕΞΧ (από το 2009), πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής – ΤΟΧ (από το 2011), Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ (από το 2017), μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – ΞΕΕ (από το 2010)

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+