Τα Κρυμμένα Θαύματα της Χαλκιδικής

Σαν την… άλλη Χαλκιδική δεν έχει. Γνωρίζουμε, θαυμάζουμε, αγαπάμε και παρουσιάζουμε τις παραλίες, τη θάλασσα και τις ομορφιές της, αλλά και στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα (άναρχη οικιστική ανάπτυξη, κακή αισθητική και έλλειψη υποδομών). Υπάρχει όμως και μια κρυφή πλευρά της Χαλκιδικής που λίγοι γνωρίζουν. Και σε αυτήν κρύβονται πραγματικά διαμάντια.

Το Γυναικείο Μοναστήρι

ΧαλκιδικήΣτο μοναστήρι μεταξύ των οικισμών του Βατοπεδίου και της Ορμύλιας έχουν πετύχει ένα μικρό θαύμα. Με υπέροχη αισθητική και με γαλήνη και ηρεμία άλλων εποχών, χαίρεσαι να περνάς χρόνο. Κάθεσαι στη σκιά των δέντρων, πίνεις έναν αρωματικό καφέ (σαν να βγαίνει από διαφημιστικό σποτάκι εταιρείας καφέ), βουτάς κουλουράκια που ούτε η χρυσοχέρα γιαγιά μου δεν είχε πετύχει τόσο καλά, ή τρως ένα γλυκό του κουταλιού πεντανόστιμο, και πίνεις νερό από την πηγή. Αυτά και δεν θέλεις τίποτα άλλο για να νιώσεις ευτυχισμένος. Απολαμβάνεις το ελαφρύ αεράκι κάτω από τα πεύκα, ενόσω γύρω σου κινούνται οι μαυροφορεμένες αλλά με τόσο καλή ενέργεια μοναχές, και ηρεμεί το πνεύμα και το βλέμμα σου.

ΧαλκιδικήΤο Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Τορωναίου κόλπου, κοντά στην κωμόπολη της Ορμύλιας. Λόγω της γειτνίασης αυτής, το Μετόχι είναι γνωστό ως «Ορμύλια», επωνυμία που φέρουν και τα προϊόντα του.

Οι μοναχές, από το 1974, καλλιεργούν τους ελαιώνες και τα περιβόλια με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι και με τη συμμετοχή όλης της αδελφότητας. Στην επεξεργασία ακολουθούνται φυσικές, παραδοσιακές μέθοδοι, πάντα με την ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία των μοναχών, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προϊόντων.

Ελιές Χαλκιδικής

Αξίζει να δοκιμάσεις τις ελιές του μοναστηριού, που φτιάχνουν με μεράκι και πολύ κέφι, αλλά και με σύγχρονη ματιά σε ό,τι αφορά τις ετικέτες και τη συσκευασία τους. Ο τρόπος τους θα μπορούσε να αποτελεί και οδηγό για το πώς συνολικά ο νομός θα πρέπει να αξιοποιήσει και άλλα προϊόντα, που ο πρωτογενής τομέας της προσφέρει σε αφθονία. Αλλά και η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει επαρκή λόγο για να επισκεφθείς τον τόπο. Ωστόσο, και τα δύο απαιτούν αποφάσεις και επιλογές που να βασίζονται στην ποιότητα και την αισθητική. Στο μοναστήρι τις υπηρετούν εδώ και χρόνια και έχουν δικαιωθεί. Η φύση δείχνει τον δρόμο, σε εμάς εναπόκειται να τον διακρίνουμε και να τον σεβαστούμε.

Στο ίδιο μονοπάτι –ή στην περίπτωσή του «διεθνής λεωφόρος»– βρίσκεται και ο Δέας, που εξάγει ελιές Χαλκιδικής σε όλο τον πλανήτη. Όπως λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, Παύλος Δέας, που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας (ακολουθεί τέταρτη και σύντομα πέμπτη), «η ΔΕΑΣ Α.Ε. είναι μια οικογενειακή εταιρεία αφιερωμένη στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με προσέγγιση πελατοκεντρική. Έχοντας επιτύχει αυτές τις δύο βασικές στρατηγικές αρχές, είναι σήμερα ο ηγέτης στην ελληνική ελαιοβιομηχανία. Το κεντρικό κτίριο γραφείων και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας, έκτασης 40 τ.χλμ., βρίσκονται στην περιοχή Καλύβες στην Χαλκιδική. Απασχολούμε 365 ανθρώπους από τη γύρω περιοχή και προσφέρουμε σημαντικό κοινωνικό έργο, κρατώντας νέους στον τόπο τους. Ο τζίρος μας είναι εξ ολοκλήρου από εξαγωγές, άρα είναι συνάλλαγμα, και αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ».

Κάποιοι από τους κρυμμένους θησαυρούς της Χαλικιδικής είναι σίγουρα και τα οινοποιεία της, όπως αυτά του Κωσταντάρα, του Ιατρίδη και του Γρηγοριάδη.

Κρασιά που Αναδεικνύουν τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά της Περιοχής

Κάποιοι από τους κρυμμένους θησαυρούς της Χαλικιδικής είναι σίγουρα και τα οινοποιεία της, όπως αυτά του Κωσταντάρα, του Ιατρίδη και του Γρηγοριάδη, που προωθούν το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Kτήμα Ιατρίδη βρίσκεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και καλλιεργεί με φροντίδα και γνώση ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών σε ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, στην οποία οι παλαιότεροι έφεραν την άμπελο από τις χαμένες πατρίδες.

Η περιοχή έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα και οι οικογενειακοί αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε γραμμικές σειρές σε λοφώδεις εκτάσεις με αμμοαργιλώδη εδάφη που αντικρίζουν τη θαλάσσια μάζα του Αιγαίου και δέχονται θετικές επιδράσεις από αυτή. Η καλλιέργεια στο κτήμα διέπεται από ήπιες επεμβάσεις, φιλικές προς τη φύση και το περιβάλλον. Οι χαρισματικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο κτήμα από την οικογένεια Ιατρίδη εδώ και αρκετά χρόνια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη έκφρασή τους στα κρασιά που παράγονται στο μικροκλίμα του Λακκώματος. Τα παραγόμενα στο κτήμα κρασιά φέρουν το χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε Χαλκιδική (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χαλκιδική), που αποδεικνύει τον άριστο εγκλιματισμό των ποικιλιών στο χαρακτηριστικό μικροκλίμα της περιοχής.

Η εταιρεία Οίνος Γρηγοριάδη ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Γρηγοριάδη, χημικό-οινολόγο. Ο αμπελώνας είναι καλλιεργητικά προσαρμοσμένος στα βιολογικά πρότυπα, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανώτερη ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης. Είναι εγκαταστημένος σε προσανατολισμό Βορρά- Νότου, σε αμφιθεατρική θέση ως προς τη θάλασσα και σε έδαφος αργιλοαμμώδες, με έντονη την παρουσία πέτρας στο υπόστρωμα.

ΧαλκιδικήΠαράγει κρασιά ανώτερης ποιότητας, διεθνών ποικιλιών, ως επί το πλείστον Barbera, Refosco dal Peducolo Rosso και Cabernet Franc, μια διαφορετική απόπειρα στη Χαλκιδική, τόπο ιδανικό για αμπελοκαλλιέργεια. Στο εγγύς μέλλον, προγραμματίζεται και η εγκατάσταση αποσταγματοποιείου για την παραγωγή παλαιωμένων αποσταγμάτων, βάσει μακροχρόνιας εμπειρίας στην Ιταλία.

Τα κρασιά Κωνσταντάρα παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας, έκτασης 250 στρεμμάτων, στην περιοχή Αγίας Τριάδας Πολυγύρου. Βρίσκονται σε ύψος 430 μέτρων, σε θέση ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια, με ελάχιστη ή καθόλου άρδευση.

Οι λευκές ποικιλίες του αμπελώνα είναι Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Viognier. Στις ερυθρές περιλαμβάνονται οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Syrah. Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του νέου σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου στην Πορταριά Χαλκιδικής.

ΧαλκιδικήΚαλλιέργεια Μυδιών σε Κρυστάλλινα Νερά

Η επιχείρηση Αναστασίου ασχολείται με την παραγωγή και καλλιέργεια μυδιών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής από το 1999. Ο ίδιος ο Βασίλης Αναστασίου μας διαφωτίζει σχετικά με την παραγωγή: «Στα βαθιά και κρυστάλλινα νερά της περιοχής μας, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας συναντά παντού το καταπράσινο του δάσους, μακριά από Χαλκιδικήοποιαδήποτε πηγή ρύπανσης, παράγουμε τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, μοναδικής ποιότητας και γεύσης, Μύδια Αναστασίου – Ολυμπιάδα. Είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού δεν γίνεται απολύτως καμιά χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους, καθώς τρέφονται ως γνωστόν αποκλειστικά από το ίδιο το θαλασσινό νερό, το οποίο φιλτράρουν συνεχώς».

Γαστρονομία με Τοπικές Πρώτες Ύλες

Σε πολλά εστιατόρια συναντάς τοπικά προϊόντα. Όχι όμως σε όλα, και έτσι ο δρόμος που καλούνται να διανύσουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και το Εμπορικό Επιμελητήριο που προσπαθεί να δείξει τη σωστή κατεύθυνση είναι ακόμα μακρύς.

ΧαλκιδικήΤο Πόρτο Κουφό ήταν ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν, ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων. Το λιμάνι διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχαίο του όνομα. Ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος βρίσκεται μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας. Το όνομά του, μάλιστα, χρησιμοποιούνταν και στη φράση «Κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος», για να χαρακτηρίσει κάποιον που δεν άκουγε καλά. Σήμερα ο μυχός του λιμανιού έχει διαμορφωθεί σε καταφύγιο αλιευτικών σκαφών, με περιορισμένη εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών, και ο οικισμός σε έναν γαστρονομικό προορισμό που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι.

ΧαλκιδικήΤα αδέλφια Γκαλή, ψαράδες αλλά και έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, λειτουργούν εδώ και 6 χρόνια την ψαροταβέρνα Πόρτο Μαρίνα, προσφέροντας αποκλειστικά και μόνο φρέσκο ψάρι. Στη βραβευμένη Μπουκαδούρα, η Γιώτα Κουφαδάκη εδώ και πολλά χρόνια μαγειρεύει με γνώση και αγάπη και μεταμορφώνει τα ολόφρεσκα υλικά σε πιάτα που ενθουσιάζουν κάθε επισκέπτη. Το παλιό αγροτόσπιτο στην άκρη του βράχου έχει μεταμορφωθεί σε μια φιλόξενη ταβέρνα.

ΧαλκιδικήΤο βραβευμένο Ekies All Senses Resort, μέλος της Design Hotels, έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για όσους αναζητούν μια πραγματική εμπειρία «ξυπόλυτης πολυτέλειας». Ενταγμένο σε μια παρθένα παραλία στον κόλπο της Βουρβουρούς στη Σιθωνία, περιβάλλεται από βραχονησίδες, σπηλιές, κρυστάλλινα νερά, αμμώδεις παραλίες και πευκοδάση. Αν θέλετε να γνωρίσετε τη φύση σε όλες τις υπέροχες μορφές της, θα βρείτε στο Ekies τον ιδανικό προορισμό σας.

Γιορτάζοντας τις ελληνικές του ρίζες και την εκπληκτική φυσική τοποθεσία, ο απλός σχεδιασμός βασίζεται στην ιδέα ότι η πολυτέλεια πρέπει να μετριέται με το οικολογικό αποτύπωμα. Η περιγραφή του εστιατορίου Bubo, που λειτουργεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο στο ξενοδοχείο, είναι από μόνη της ελκυστική, πόσο μάλλον όταν γεύεσαι τα μαγειρικά θαύματα του ΧαλκιδικήΔημήτρη Παπρόμη στην κουζίνα. «Τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο περιπετειώδη, καθώς στόχος μας είναι να σας εντυπωσιάσουμε με ό,τι έχει να προσφέρει γευστικά η σύγχρονη Ελλάδα. Όπως πάντα, τα υλικά μας είναι φρέσκα, τοπικής προέλευσης και αγνά. Το art de la table γίνεται με τον τρόπο Ekies και θα σας κακομάθουμε με διάφορες μικρές λιχουδιές που ετοιμάζει ο σεφ για σας», λένε οι υπεύθυνοι του εστιατορίου.

Τα Νησιά της Χαλκιδικής

ΧαλκιδικήΗ Αμμουλιανή είναι ένα από τα 14 νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους, 2 μόλις ναυτικά μίλια από το πορθμείο της Τρυπητής, και είναι το μοναδικό που κατοικείται. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 529 κάτοικους (απογραφή 2011), οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.

Το άλλο νησί, ο Διάπορος, είναι ένα διαμάντι όπου, αν έχει καλό καιρό και είστε έμπειροι κολυμβητές, δοκιμάστε να κολυμπήσετε ως εκεί από τη Βουρβουρού. Προφανώς όχι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δηλαδή, την εποχή που τα βαρκάκια είναι πολλά και πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή και όχι μόνο για την κολυμβητική διαδρομή που σας προτείνουμε. Όποιος την επιλέξει, θα απολαύσει μια άλλη Χαλκιδική.

***

Ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, μπορείς να ανακαλύψεις παραλίες με λίγο ή καθόλου κόσμο, αλλά και άλλες ελκυστικές πλευρές της Χαλκιδικής. Παντού υπάρχουν μικροί θησαυροί που με λίγη προσπάθεια και ενημέρωση, μπορείς να ανακαλύψεις.

• Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την εταιρεία Chef Stories, που παλεύει για την ανάδειξη των τοπικών προιόντων και των καλών πρακτικών, στηρίζοντας το όραμα του προέδρου Γιάννη Κουφίδη και του ΔΣ του Επιμελετηρίου Χαλκιδικής με το πρόγραμμα www.tastehalkidiki.gr

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Στα Ληνάρια της Λήμνου οι Διακοπές «Περνάνε» από το Στομάχι

Greek Yacht Gastronomy: Γαστρονομία Εν Πλω

Ταξιδιώτες-Καταναλωτές στο Κοινό μας Σπίτι. Πόσο το Σεβόμαστε;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+