Κάποτε η δουλειά και το σπίτι ήταν δύο κουτάκια ξεχωριστά στο μυαλό και στη ζωή των ανθρώπων. Το ένα συναγωνιζόταν το άλλο, διεκδικούσε χρόνο από το άλλο. Για πολλούς μάλιστα εργαζόμενους -αναγκαστικά τις περισσότερες φορές- το κουτάκι δουλειά υπερτερούσε. Το αποτέλεσμα ήταν, και είναι ακόμα σε πολλά εταιρικά περιβάλλοντα, εργαζόμενοι στα όρια του “burn-out”. Η πραγματικότητα αυτή έχει μάλιστα δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, οι οποίες επωμίζονταν παραδοσιακά μεγαλύτερο βάρος των καθημερινών οικογενειακών υποχρεώσεων και συχνά πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην αναλγησία της εργασιακής καθημερινότητας.
Είναι δύσκολο να πετύχει κανείς τους επαγγελματικούς του στόχους όταν δεν νιώθει πλήρης. Όταν δεν έχει χώρο να αναπνεύσει. Όταν αισθάνεται ότι η δομή του περιβάλλοντος γύρω του αδυνατεί σταθερά να συγχρονιστεί με τις ανάγκες του που αλλάζουν. Ιδιαίτερα σήμερα, που η τεχνολογία, με μια σειρά από εργαλεία εγγυάται πια σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ότι η ευελιξία δεν θα υπονομεύσει σε τίποτα την ποιότητα ή την ποσότητα της εργασίας.
Για να ανακαλύψει ένας εργαζόμενος μέχρι πού μπορεί να φτάσει, δεν αρκεί πάντα να το θέλει ο ίδιος. Εταιρείες που το καταλαβαίνουν αυτό και διαμορφώνουν συνειδητά ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας, με παροχές που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων τους καλύτερη, είναι σε θέση να πετύχουν σταθερά καλύτερα αποτελέσματα. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον δίνει έμφαση τα τελευταία χρόνια στην πολυπόθητη προσωπική ισορροπία και αυτό οι εργαζόμενοί της το αναγνωρίζουν.
Be Well
“Η εταιρεία έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς το κομμάτι της ενίσχυσης του περιβάλλοντος εργασίας, για να νιώθουν καταρχήν οι άνθρωποί μας τη φροντίδα του οργανισμού”, εξηγεί η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα. “Έχει σημασία να αισθάνονται ότι τους νοιαζόμαστε και ότι μπορούν να ισορροπήσουν κι άλλα πράγματα στη ζωή τους πέρα από την εργασία. Όπως εξελίσσεται η κοινωνία, το στοίχημα είναι να μπορούν η εργασία και ο προσωπικός χρόνος να δένουν όμορφα. Να είμαι ευχαριστημένος στη ζωή μου για να μπορώ να είμαι ευχαριστημένος και στην εργασία μου. Να είμαι ευχαριστημένος στο περιβάλλον εργασίας μου για να είμαι ευχαριστημένος και στο σπίτι μου. Προσπαθούμε να εξελίξουμε το περιβάλλον μας έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποί μας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι και στα δύο αυτά κομμάτια της ζωής τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί 100%.”
Με ποιο τρόπο φροντίζει η εταιρεία ώστε οι εργαζόμενοί της να μη νιώθουν εγκλωβισμένοι; Η εταιρεία έχει λανσάρει μια σειρά από προγράμματα που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ γίνεται προσπάθεια να χτιστεί μια νέα κουλτούρα σε όλα τα επίπεδα. “Έχουμε λανσάρει πρωτοπόρα προγράμματα για την Ελλάδα, όπως το Flexy Life, που επιτρέπει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που είναι σε ρόλους γραφείου να δουλεύουν από το σπίτι κάποιες μέρες της εβδομάδας, αλλά και να έχουν ένα κυλιόμενο ωράριο, το οποίο να τους επιτρέπει να έρχονται πιο αργά το πρωί ή να μπορούν να διαχειριστούν κάποια οικογενειακά θέματα με ευελιξία. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, ανεξάρτητα του αν κάποιος την αξιοποιεί ή όχι, γιατί περνάει ένα μήνυμα στον οργανισμό ως προς το πού πηγαίνουμε».
Το Flexy Life είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος Be Well που ξεκίνησε η εταιρεία πριν 3 χρόνια και προέκυψε μέσα από μια σειρά από ανάγκες των εργαζομένων. Κάποιοι αποζητούσαν την επαφή με τους συναδέλφους τους μέσα από δραστηριότητες εκτός χώρου εργασίας. Άλλοι ήθελαν περισσότερη βοήθεια στην απλοποίηση της καθημερινότητάς τους. Υπήρχε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού, αλλά και το κομμάτι της αναγνώρισης. “Το Be Well δημιουργεί το πλαίσιο, σε επίπεδο Ομίλου, για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές. Κάθε χώρα το προσαρμόζει και το αξιοποιεί όπως αυτή κρίνει καλύτερα. Έρχεται όμως να ενισχύσει το well-being των ανθρώπων, την ψυχική ηρεμία και την καλή ψυχολογία τους.”
Έτρεξαν επίσης πρωτοβουλίες όπως το Make My Life Easier, το οποίο αποτύπωσε καλύτερα τι θέλουν οι εργαζόμενοι και τι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τη ζωή τους. ” Σε έρευνα που κάναμε πρόσφατα, περίπου το 65% των ανθρώπων μας έχει δει βελτίωση σε αυτό το σκέλος”, επισημαίνει η Σοφία Κάντα. “Στόχος της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι να δίνει στους ανθρώπους της αυτά που χρειάζονται για να κάνουν όλα όσα αγαπούν, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα ιεραρχικής βαθμίδας, μπορούν να συμβάλουν στο ευρύτερο καλό και της ίδιας της εταιρείας – μια συμβολή που δεν προσδιορίζεται από τα όρια του ρόλου τους. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων μας και να είναι εκείνοι που δίνουν τον παλμό για το πού θέλουμε να πάμε”.
“Οικογένεια, Οικογένεια, Οικογένεια”
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των εργαζόμενων που έχουν οικογένεια, αλλά και αυτών που γίνονται τώρα γονείς. “Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και από νέες μητέρες, αλλά και από νέους πατέρες. Καμία φορά είναι και οι ριγμένοι στην όλη ιστορία και σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο. Δεν έχουν πολλές μέρες και έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στο σπίτι. Έχουμε λοιπόν δώσει επιπλέον μέρες αδείας για το πρώτο χρονικό διάστημα που υπάρχει ένα νέο μέλος στην οικογένεια για να μπορούν οι νέοι γονείς να αφοσιωθούν σ΄ αυτό.”
Ο Ιορδάνης Πλακίδας, υπεύθυνος για την ομάδα του Customer Care Center για την Ελλάδα και την Κύπρο που έχει 3 παιδιά, μιλά για τη σημασία του να μπορεί κανείς να “βγαίνει από το ρόλο της εργασίας ” όταν γυρνάει στο σπίτι. “Είναι το μεγάλο στοίχημα για πολύ κόσμο. Όταν πρόσφατα ‘αποχαιρέτησα’ την ομάδα των πωλήσεων για τη νέα μου θέση, στην τελευταία μας συνάντηση τους έδωσα κάποιες συμβουλές για να ακολουθήσουν κι αυτοί το όνειρό τους στην εταιρεία. Τους είπα, λοιπόν, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, έγραψα ‘δουλειά, δουλειά, δουλειά’, όμως από κάτω ‘οικογένεια, οικογένεια, οικογένεια’. Δούλεψε μέχρι την ώρα που το απαιτεί η δουλειά σου, αλλά μετά βγες από το ρόλο αυτό. Γιατί, αν πας στις 19:30 ή στις 20:00 στο σπίτι και δεν μπεις στο ρόλο του οικογενειάρχη, του συζύγου, του μπαμπά, της μαμάς, τότε δεν κάνεις καλά ούτε το ένα, ούτε το άλλο.”
Είναι αρχή της Coca-Cola Τρία Έψιλον να μη βάζει ένας εργαζόμενος όρια στα όνειρά του. Η Αριστέα Ζώη, financial controller για την Ελλάδα και την Κύπρο που εργάζεται στην εταιρεία εδώ και μία δεκαετία νιώθει ότι το εισέπραξε αυτό. “Κανείς δεν μου σταμάτησε την καριέρα επειδή έκανα παιδιά. Όλες μου τις προαγωγές τις πήρα όταν ήμουν έγκυος ή όταν έκανα παιδί – τρανή απόδειξη ότι στο περιβάλλον της Coca-Cola Τρία Έψιλον το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο.”
Σπάζοντας το Γυάλινο Ταβάνι
Είναι αρχή της Coca-Cola Τρία Έψιλον να μη βάζει ένας εργαζόμενος όρια στα όνειρά του. Η Αριστέα Ζώη, financial controller για την Ελλάδα και την Κύπρο που εργάζεται στην εταιρεία εδώ και μία δεκαετία νιώθει ότι το εισέπραξε αυτό. “Κανείς δεν μου σταμάτησε την καριέρα επειδή έκανα παιδιά. Όλες μου τις προαγωγές τις πήρα όταν ήμουν έγκυος ή όταν έκανα παιδί – τρανή απόδειξη ότι στο περιβάλλον της Coca-Cola Τρία Έψιλον το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Έχω 2 παιδιά – 7 ετών το κοριτσάκι και το αγοράκι 4 ετών. Και τα δύο εδώ τα έχω κάνει. Οι περισσότερες μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου έχουν γίνει εδώ.”
Η εταιρεία δίνει την ευελιξία στους εργαζόμενους που έχουν οικογένεια να διαμορφώσουν σ’ έναν βαθμό οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. “Όλα μπορείς να τα κάνεις γιατί η εταιρεία δείχνει μια ευαισθησία προς τις γυναίκες που έχουν παιδιά. Για να μπορέσω να τα καταφέρω όλα φεύγω το απόγευμα μια πιο λογική ώρα, βλέπω τα παιδιά μου, κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, κι όταν αυτά κοιμούνται μπορεί να ξαναδουλέψω. Αυτό για μένα δεν είναι ‘αναγκάζομαι και δουλεύω το βράδυ’, είναι ότι μου δίνεται η ευελιξία να κάνω τη δουλειά μου όποτε εγώ θέλω. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, δηλαδή εγώ έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να οργανώνω ίσως και το 5λεπτο ή το 10λεπτο. Αλλά επιλέγω να το κάνω έτσι για να μπορέσω να κάνω όλα αυτά που θέλω. Δεν είναι όμως μόνο το να δεις τα παιδιά σου, είναι το να πας ένα γυμναστήριο. Άλλος μπορεί να το κάνει διαφορετικά, να σου πει εγώ δεν θέλω να πάω γυμναστήριο, θέλω να είμαι πιο χαλαρός.”
Ποιότητα Εργασίας
Ακόμη όμως και για τους εργαζόμενους που δεν έχουν οικογένεια, η δυνατότητα της ευελιξίας είναι σημαντική. Η Φιλίππα Τσιλίκα, Customer Marketing Specialist, είναι στην εταιρεία λίγο πάνω από έναν χρόνο. “Δεν δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο και το λέω πολύ ειλικρινά αυτό. Έχω πολύ καλό ωράριο. Θα υπάρξουν βέβαια και κάποιες μέρες που θα χρειαστεί κι αυτό, αν υπάρχει ένα μεγάλο project, αλλά θα είναι η εξαίρεση. Έχω πολύ καλό work-life balance, έχω το lunch break μου, έχω το work from home που μπορούμε πλέον να το αξιοποιήσουμε 2 φορές το μήνα”.
Ο Νίκος Παπανδριανός, ένας από τους Rise Management Trainees, διαπιστώνει ότι “η εταιρεία δεν σε καίει, ούτε νιώθεις ότι υπάρχει η διάθεση να σε ξεζουμίσει. Αντιθέτως, σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις μια ισορροπία. Άλλωστε, και τα ίδια τα brands μας πρεσβεύουν ως φιλοσοφία τη θετική ενέργεια. Επίσης, ενώ είμαι μόνο 12 μήνες εδώ, βλέπω εξέλιξη σε κομμάτια παροχών. Ότι ακόμη και κάπου, κάπως, κάτι να μη πηγαίνει τόσο καλά, υπάρχει παρέμβαση, διόρθωση, βελτίωση. Η εταιρεία σε ακούει. Από εκεί και πέρα, είναι και στο δικό σου χέρι να κρατήσεις τις ισορροπίες.”
***
Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον.