Ο Κώστας Μπελιβάνης και ο Γιάννης Χανιωτάκης αφουγκράστηκαν τις ανάγκες του τόπου τους αλλά και του αγροδιατροφικού κλάδου και αποφάσισαν να συνεργαστούν και να επενδύσουν στον τομέα της ευφυούς φυτοπροστασίας, δημιουργώντας το project Attalos. Η ομάδα, παρουσιάζοντας την καινοτόμο παγίδα υψηλής τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει και η οποία σε πρώτη φάση στοχεύει στην καταπολέμηση του δάκου, κατάφερε να είναι μια εκ των τεσσάρων νικητών του πρώτου κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης “Αγροανέλιξη”, το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”.
Συζητώντας με τον Κώστα και τον Γιάννη, το πρώτο πράγμα που αναγνωρίζει κάποιος μέσα από το χαμόγελο και την αμεσότητα τους είναι η κοινή τους καταγωγή από την όμορφη Κρήτη. Ο Κώστας κατάγεται από τα Μάλια της Κρήτης όμως γεννήθηκε στο Παρίσι και έχει περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Γιάννης από την άλλη, έχει καταγωγή μισή από το Ηράκλειο και μισή από το Λασίθι ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Οι δυο τους, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασαν. Ο Γιάννης σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή και ο Κώστας στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών, και οι δυο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας, “Όντας κρητικός μακριά από την Κρήτη, είχα στενή σχέση με την Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης. Εκεί, γνωριστήκαμε και με τον Γιάννη. Ήταν πάντα κάτι που μας έδενε”.
Καθώς τα χρόνια πέρασαν όμως, απομακρύνθηκαν αφού και οι δύο συνέχισαν τις σπουδές αλλά και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε χώρες του εξωτερικού. Ο Κώστας συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Αμερική, στον κλάδο των πολιτικών μηχανικών, ενώ ο Γιάννης, έχοντας εξειδικευτεί στον τομέα της μελισσοκομίας έφυγε στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας από τη Γερμανία μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, όπου και εργάστηκε αρκετά χρόνια. Παρόλα αυτά, μπορεί να ήταν μακριά όμως ποτέ δεν χάθηκαν.
Η ομάδα, παρουσιάζοντας την καινοτόμο παγίδα υψηλής τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει και η οποία σε πρώτη φάση στοχεύει στην καταπολέμηση του δάκου, κατάφερε να είναι μια εκ των τεσσάρων νικητών του πρώτου κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης “Αγροανέλιξη”, το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”.
Το 2019, μετά από πολύχρονη σκέψη, επέστρεψαν και οι δύο πίσω στην Κρήτη και έτσι, άνθισε από τον Φεβρουάριο του 2020 η ιδέα για τη δημιουργία του project Attalos. Ο Γιάννης άλλωστε, έχει οικογενειακή παράδοση στον τομέα της αγροδιατροφής, καθώς οι γονείς του έχουν μια μικρή μελισσοκομική οικογενειακή επιχείρηση αλλά παράλληλα ασχολούνται και με την ελαιοκομία. Από μικρός όπως μου λέει βοηθούσε τους γονείς του, “Πάντα ήμουν κοντά στην αγροτική παραγωγή. Την αγαπώ, για αυτό κι επέλεξα το κομμάτι της γεωπονίας” αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μετά την επιστροφή του στην Κρήτη, πέρα από την ενασχόληση του με τη μελισσοκομία αλλά και την ελαιοκομία, ασχολήθηκε και με το κομμάτι της συμβουλευτικής σε αγρότες, παραγωγούς και συνεταιρισμούς μέσω σεμιναρίων και προγραμμάτων.
Ο Κώστας από την άλλη, μέσα από το διδακτορικό του ήρθε σε άμεση επαφή με το κομμάτι του προγραμματισμού και με έννοιες όπως αυτή της βελτιστοποίησης, της μηχανικής μάθησης αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, τις όποιες και χρησιμοποίησε εμπράκτως στην εργασία του ως εργαζόμενος ρίσκου σε διεθνή εταιρεία συμβούλων μηχανικών και στη συνέχεια, αποφάσισε να τις αξιοποιήσει πλήρως σχεδιάζοντας με τον Γιάννη το project Attalos.
Attalos: Mια Kαινοτομία στον Κλάδο της Φυτοπροστασίας
Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη της ιδέας είναι απλή και σύνθετη ταυτόχρονα. Το 2019, ο κλάδος της ελαιοκομίας στη Κρήτη υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Το έντομο δάκος, αν και μικρό στο μέγεθος κατάφερε να προκαλέσει στις ελιές του τόπου ζημιά ύψους 120.000.000€ μέσα σε ένα μόνο έτος. Βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής αυτής, ο Γιάννης και ο Κώστας σκέφτηκαν πως ήρθε η στιγμή να υπάρξει ένας τρόπος πρόβλεψης αλλά και προειδοποίησης αντίστοιχων καταστάσεων. Όπως μου λέει ο Γιάννης, θεωρητικά υπάρχει ένας απλός τρόπος μέτρησης και πρόληψης. “Φανταστείτε πως υπάρχει μια μικρή γυάλινη μπάλα η οποία έχει μέσα νερό καθώς και ειδικό δόλωμα για τον δάκο. Την τοποθετεί κάποιος σε συγκεκριμένες περιοχές και μετά από μια εβδομάδα, μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των εντόμων και να κρίνει αν η περιοχή έχει πρόβλημα ή όχι”, εξηγεί ο Γιάννης.
Το 2019, ο κλάδος της ελαιοκομίας στη Κρήτη υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής αυτής, ο Γιάννης και ο Κώστας σκέφτηκαν πως ήρθε η στιγμή να υπάρξει ένας τρόπος πρόβλεψης αλλά και προειδοποίησης αντίστοιχων καταστάσεων.
Το πρόβλημα όμως είναι πως στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται ενώ παράλληλα βασίζεται απόλυτα στον ανθρώπινο παράγοντα με όλες τις αβεβαιότητες και αστοχίες που αυτός εισάγει. “Σκεφτήκαμε με τον Κώστα πως σίγουρα όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να γίνεται μηχανικά. Και έτσι, φτιάξαμε την αυτόματη δακοπαγίδα, η οποία πέρα από την παραδοσιακή κατασκευή που είπαμε προηγουμένως, περιλαμβάνει στο εσωτερικό της κάμερες αλλά και ειδικούς υπολογιστές ώστε να δίνουμε στον αγρότη όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες με απίστευτα μεγάλη ευκολία”, λέει ο Γιάννης. Όπως μου εξηγεί και ο Κώστας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η ομάδα μετράει δειγματοληπτικά (1 παγίδα ανά 60-80 στρέμματα) τα έντομα τα οποία εγκλωβίζονται στη παγίδα που έχουν σχεδιάσει και ελέγχουν αν αυτά πληθαίνουν, μειώνονται ή μένουν στάσιμα. Έτσι, μπορούν να έχουν μια εικόνα για την πορεία του δάκου, αλλά και άλλων εντόμων, στην εκάστοτε καλλιέργεια.
Ταυτόχρονα, ο ενδιαφερόμενος, είτε είναι αγρότης είτε παραγωγός, μπορεί σε δευτερόλεπτα να έχει στον υπολογιστή του, το smartphone του ή ακόμη και μέσω sms για όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τον απαραίτητο όγκο πληροφοριών που αφορούν στην υγεία της καλλιέργειας του, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα και ποσότητα της παραγόμενης σοδειάς και μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.
Attalos: Η Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης “Αγροανέλιξη” του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Τόσο ο Γιάννης όσο και ο Κώστας, πιστεύουν πως η αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα “Αγροανέλιξη” βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση της ιδέας τους αλλά και στην επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη με την έναρξη του διαγωνισμού.
Αν και όπως λένε είχαν συζητήσει από καιρό την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας “έξυπνης” παγίδας, το γεγονός πως και οι δύο εργαζόντουσαν σε παραπάνω από μία δουλειές, ήταν σίγουρα ανασταλτικός παράγοντας. Έτσι, η παγίδα έμενε απλά ως μια ιδέα όπως μου λέει ο Κώστας, μέχρι και το πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, ο Κώστας άνοιξε το κινητό του και εκεί, παρατήρησε μια ανάρτηση στα social media που αφορούσε σε ένα πρόγραμμα καινοτομίας. “Με το που το είδα, η πρώτη κίνηση μου ήταν να το στείλω στον Γιάννη. Προτού καν προλάβει να αποσταλεί, συνειδητοποίησα πως την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Γιάννης μου είχε στείλει το ίδιο πράγμα”, μου λέει γελώντας ο Κώστας. “Σκεφτήκαμε και οι δυο, είναι γραφτό να συμβεί αυτό”.
Από τον Ιούνιο του 2020, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στο πρόγραμμα “Αγροανέλιξη” του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά η οποία διήρκησε 4 μήνες και ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2020, όπου και κατάφεραν να είναι μεταξύ των 4 νικητών του διαγωνισμού.
“Μια πρωτοποριακή , αλλά σίγουρα άναρχη στο ξεκίνημά της ιδέα, μπήκε σε έναν δρόμο μέσω του διαγωνισμού”, μου λέει ο Γιάννης προσθέτοντας πως “είδαμε ότι όλο αυτό μπορούσε να γίνει πράξη, είχε προοπτική. Ταυτόχρονα, γνωρίσαμε μέντορες που μας έδωσαν πάρα πολλά πράγματα και συνεχίζουν να μας καθοδηγούν και μετά το πέρας του διαγωνισμού και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό”.
Τόσο ο Γιάννης όσο και ο Κώστας, πιστεύουν πως η αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα “Αγροανέλιξη” βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση της ιδέας τους αλλά και στην επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη με την έναρξη του διαγωνισμού.
“Αυτό που θέλαμε μέσω της ιδέας μας ήταν να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα”, προσθέτει ο Κώστας. “Μέσω του προγράμματος μπορέσαμε να οργανώσουμε τις ιδέες μας και να τις μετουσιώσουμε σε ένα προϊόν”, αναφέρει. “Για παράδειγμα, ο κύριος Κονταξάκης, ένας από τους μέντορες μας, είναι για εμάς “ο στρατηγός” της σκέψης μας. Όλοι οι μέντορες μας, όπως ο κύριος Περουλάκης ο οποίος μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πως κινείται η αγορά και για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να αναπτυχθούμε, είναι για εμάς πολύτιμοι”.
Όπως μου λένε χαρακτηριστικά και οι δύο, τα έπαθλα που κέρδισαν από τη συμμετοχή τους και τη νίκη τους στο πρόγραμμα “Αγροανέλιξη” του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, τόσο το χρηματικό όσο και το mentoring με χρονική διάρκεια ενός έτους, είναι για εκείνους όχι μόνο σημαντικά αλλά και απαραίτητα για την εξέλιξη και την προώθηση του προϊόντος τους.
Η Ευφυής Φυτοπροστασία την Επόμενη Ημέρα
Μέσω του προϊόντος του project Attalos φαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα συστημάτων γεωργίας ακριβείας και ταυτόχρονα, προωθείται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τόσο μέσω της μείωσης άσκοπων μετακινήσεων από αγρότες και λοιπούς ενδιαφερόμενους όσο και μέσω της μείωσης άσκοπων ψεκασμών. Χρησιμοποιώντας το σύστημα της Attalos, οι ψεκασμοί μπορούν πλέον να γίνουν πολύ στοχευμένα. “Λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί κάθε χρονιά. Η ανάγκη για έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών με χρήση τελευταίας τεχνολογίας είναι πλέον καίρια”, αναφέρει ο Γιάννης προσθέτοντας πως “Η συσκευή μας έχει πολλαπλά οφέλη. Οικονομικά οφέλη για τον παραγωγό, ποιοτικά για τον καταναλωτή, εμπορικά για όλο τον κλάδο αλλά και περιβαλλοντικά για την προστασία του πλανήτη”.
Μέσω του προϊόντος του project Attalos φαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα συστημάτων γεωργίας ακριβείας και ταυτόχρονα, προωθείται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τόσο μέσω της μείωσης άσκοπων μετακινήσεων από αγρότες και λοιπούς ενδιαφερόμενους όσο και μέσω της μείωσης άσκοπων ψεκασμών.
Στόχος τους είναι στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν σε ένα δυνατό crash test αγοράς σε ομάδες παραγωγών και την ένταξη του στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης. “Το προϊόν είναι έτοιμο, οι πρώτες συσκευές μπορούν να δοθούν άμεσα σε ελαιοπαραγωγούς. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, εξετάζουμε τη πιλοτική χρήση του προϊόντος σε συνεργασία με περιφέρειες που θέλουν ολοκληρωμένη φυτοπροστασία”, λέει ο Κώστας. Σε πρώτη φάση, στοχεύουν σε μεμονωμένες πωλήσεις σε αγρότες, παραγωγούς και συνεταιρισμούς στον κλάδο της ελαιοκομίας και στη συνέχεια, σχεδιάζουν να προχωρήσουν και στην επέκταση του προϊόντος σε άλλες παραγωγές, όπως για παράδειγμα σε εσπεριδοειδή και στην παραγωγή κερασιού. Όπως αναφέρει ο Γιάννης, “Θα ξεκινήσουμε από την Κρήτη καθώς μπορεί να μας δώσει πολλά δεδομένα για τη λειτουργικότητα του προϊόντος αλλά και γιατί είναι ένας τόπος πλούσιος σε ελιές. Στα επόμενα μας βήματα φυσικά, θα είναι οι εξαγωγές του προϊόντος και στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
Κλείνοντας, ο Κώστας θέλησε να τονίσει για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, για την επένδυση στον τομέα της ευφυούς γεωργίας. “Δυστυχώς ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο τελευταίος που υιοθετεί τεχνολογία και οφείλουμε αυτό να το αλλάξουμε”, μου αναφέρει. “Πιστεύω είναι χρέος όλων μας, να βοηθήσουμε στην καλλιέργεια πνεύματος για την υιοθέτηση χρήσης τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή”.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ: