Η Miss AI και η Γέφυρα μιας Απατηλής Εικόνας

Γνωρίζετε την Aiyana Rainbow; Την Anne Kerdi; Την Ailya Lou μήπως; Την Eliza Khan έστω; Αν όχι, τότε προφανώς δεν ανήκετε στην Gen Z, ούτε και στην Gen Alpha, δεν γνωρίζετε καθόλου τον κόσμο των influencer, δεν ξέρετε ούτε από μόδα και ομορφιά και, τέλος, η AI είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και για εσάς μια πίστα γνώσεων και δυνατοτήτων που εκτυλίσσεται με καταιγιστική ταχύτητα και δισυπόστατο νόημα ύπαρξης.

Τα κορίτσια που προαναφέρθηκαν –και πολλά ακόμη– ζουν στο σύμπαν του διαδικτύου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάποια από αυτά  –ή άλλα που τους μοιάζουν– στο τέλος του μήνα θα στεφθούν βασίλισσες της ομορφιάς, λαμβάνοντας και χρηματικό έπαθλο μερικών χιλιάδων δολαρίων. Αυτά τα κορίτσια, εκτός των άλλων, συνδυάζουν ό,τι πιο παρωχημένο –τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό ομορφιάς– με ό,τι πιο σύγχρονο και μοντέρνο, την τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί η Aiyana Rainbow, η Anne Kerdi, η Ailya Lou, η Eliza Khan και κάποιες ακόμη είναι AI περσόνες, οι οποίες συμμετέχουν στον πρώτο διαγωνισμό «Miss AI» που διοργανώνει η πλατφόρμα Fanvue.

Τα Κορίτσια της Πασαρέλας

Η κριτική επιτροπή που θα επιλέξει το εικονικό μοντέλο της χρονιάς θα αξιολογήσει με βάση το κατά πόσο αληθινό μοιάζει αλλά και το κοινωνικό μήνυμα που μεταφέρει. Γι’ αυτό, πέραν των θεμάτων εξωτερικής εμφάνισης, οι 10 επιλαχούσες για τον τελικό προβάλλουν τις κοινωνικές τους ευαισθησίες.

Η Ρουμάνα Aiyana Rainbow, για παράδειγμα, προωθεί την «αγάπη και τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές» και είναι υπέρμαχος της LGBTQ+ κοινότητας. Η Eliza Khan από το Μπαγκλαντές ασχολείται με τις τάσεις της Gen Z και ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Η Τουρκάλα Asena Ilik επιδιώκει να δείξει πώς μπορεί κανείς να γίνει AI influencer χωρίς να «πουλήσει σεξ». Η Ινδή Zara Shatavari υποστηρίζει την πρόσβαση του πληθυσμού στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σχετικά με τις ορμονικές ανισορροπίες.

Με τη δύναμη που έχουν οι influencer –αληθινοί και εικονικοί–, θα έλεγε κανείς πως ο διαγωνισμός ομορφιάς «Miss AI» θα μπορούσε να έχει ακόμη και θετικό πρόσημο χάρη στα κοινωνικά ζητήματα που προβάλλει.

Κι όμως…

Τόνοι Στερεοτυπικών Δεδομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι ακόμη επισφαλής σε σειρά ζητημάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δεδομένα που επεξεργάζονται όλα αυτά τα συστήματα είναι τεράστιου όγκου και μπορεί να προέρχονται από πεδία επικίνδυνα.

Όπως το πορνογραφικό υλικό που ρέει ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και στοχεύει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες και στα παιδιά. Όπως η εικόνα μιας όμορφης γυναίκας η οποία είναι αποκλειστικά ψηλή, αδύνατη με μακριά μαλλιά, συγκεκριμένου σωματότυπου και ασφαλώς μόνο λευκή.

Όπως η εκφορά λόγου μιας γυναίκας που είναι αδιαμφισβήτητα ήρεμη, παρακινητική και ερωτική. Όπως η ευκολία ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών να χρησιμοποιούν χωρίς την άδεια των πλέον αρμοδίων τη φωνή τους (ένα από τα πιο πρόσφατα και τρανταχτά παραδείγματα είναι αυτό του CEO της OpenAI Sam Altman, ο οποίος λάνσαρε έναν φωνητικό βοηθό του ChatGPT, τη Sky, που θύμιζε έντονα τη φωνή της Scarlett Johansson, χωρίς να πάρει την άδειά της).

Η Αλήθεια και το Ψέμα

Η αναγκαιότητα αυστηρών κανονισμών λειτουργίας της AI σε όλες της τις εφαρμογές –γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο στην αθηΝΕΑ– είναι αίτημα που δεν σηκώνει αναβολή. Αν και στην περίπτωση της «Miss AI» οι δημιουργοί των μοντέλων λειτούργησαν με βάση την έμπνευσή τους, οι δημιουργίες τους φανερώνουν με την πρώτη ματιά πόσο εγκλωβισμένοι είμαστε σε σεξιστικές εικόνες.

Η Aiyana Rainbow –και τα άλλα κορίτσια– μπορεί να εκπροσωπούν την κουλτούρα της εποχής που αποζητά ισότητα και συμπερίληψη, αλλά παραμένουν ψηλές, λεπτές, με μακριά μαλλιά και αψεγάδιαστο δέρμα (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα-πρότυπο δεν είναι αποκλειστικά λευκή).

Ο Χορός των Δισεκατομμυρίων

Συμμετέχουν δε σε έναν διαγωνισμό παμπάλαιο, ο οποίος στις δεκαετίες της ύπαρξής του έχει δεχτεί έντονη κριτική για τα πρότυπα που προβάλλει και τον οποίο οι διοργανωτές παρουσιάζουν σήμερα ως «μνημειώδες άλμα προς τα εμπρός». Επιπλέον, κρίνονται από μια επιτροπή που αποτελείται και από την Aitana Lopez, το πρώτο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Ισπανίας (το οποίο υπολογίζεται πως κερδίζει έως και 10.000 ευρώ τον μήνα), καθώς και από την Emily Pellegrini, η οποία δημιουργήθηκε όταν ο σχεδιαστής της ρώτησε το Chat GPT ποιο είναι το κορίτσι των ονείρων του μέσου άνδρα.

Σε αυτό το χάος που επικρατεί με την AI να προστεθούν και δύο ακόμη «λεπτομέρειες»: η Emily Pellegrini επίσης βγάζει χιλιάδες δολάρια και την ακολουθούν –μεταξύ εκατομμυρίων άλλων– διάσημοι ποδοσφαιριστές που πιστεύουν ότι είναι πραγματικό πρόσωπο. Τα παιδιά από 10 ετών έχουν ήδη αποκτήσει επικίνδυνη εμμονή με προϊόντα περιποίησης και αντιγήρανσης λόγω των επιρροών στο TikTok, ενώ 20χρονα κορίτσια κάνουν προληπτικό μπότοξ.

Ίσως αυτό ακριβώς –η αδυναμία, μπορεί και αδιαφορία– να αντιλαμβανόμαστε εάν ο άνθρωπος που μιλάμε είναι αληθινός ή προϊόν της τεχνολογίας και η εμμονή στην τέλεια εικόνα –που συνοδεύεται από χορό δισεκατομμυρίων για τη βιομηχανία της αισθητικής– η γέφυρα της (τεχνητής ή μη) ομορφιάς δεν θα καταρρεύσει ποτέ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Κούκλες Kewpie | Ο Αγώνας για το Δικαίωμα Ψήφου σε Τόνους… Ροζ

Sarah Baartman, η Γυναίκα που δεν Όριζε σε Τίποτα την Ύπαρξή της

Γυναίκες και ΜΜΕ: Μια Επικίνδυνη Τακτική Παραπληροφόρησης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+