Demure, Sigma, Skibidi, Hawk tuah, Sobriquet, Shmaltz, Sen, Katz, Oeuvre, Preen. Σύμφωνα με το Word Unscrambler, το διαδικτυακό εργαλείο που αποκωδικοποιεί τη slang, αυτές είναι οι πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις της αργκό για το 2024.
Είναι η γλώσσα της εποχής, είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί η Generation Alpha και συνεννοείται στη στιγμή, ενόσω κάποιες άλλες γενιές, οι Boomers για παράδειγμα, αναρωτιούνται με αγωνία ή –οι πιο ψύχραιμοι και χαλαροί– με απλή περιέργεια για το τι θέλουν να πουν όλοι αυτοί οι νεαροί «ποιητές» που ανακατεύουν στην κουβέντα τους λέξεις δικής τους έμπνευσης για να αποτυπώσουν έννοιες σφιχταγκαλιασμένες με τα συναισθήματα και τις νοοτροπίες. Είναι η slang που –όπως πάντα– ακούγεται άλλοτε αστεία, άλλοτε ευφυής και, συχνά, ιδιαζόντως σεξιστική.
Όπως και να έχει, κάθε γενιά έχει το λεξικό της, την αργκό (ή argot) της, τη σλανγκ (ή slang) της. Διαλέγει τις λέξεις της, βρίσκει τρόπο να επικοινωνεί, να αποτυπώνει ό,τι την απασχολεί με το δικό της κώδικα, τον οποίο οι άλλοι, οι «ξένοι», οι μεγαλύτεροι, εκείνοι που ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, δεν αντιλαμβάνονται μεμιάς.
Από τον Υπόκοσμο της Γαλλίας
Αργκό ονομαζόταν η συνθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι άνθρωποι του υποκόσμου της Γαλλίας για να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από άλλους. Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο όρος αργκό προέρχεται από το γαλλικό argot, που σημαίνει «επαιτώ/ζητιανεύω», και πηγάζει από τη παρασύνδεση της λέξης με το παλαιότερο γαλλικό hargoter, δηλαδή «λογομαχώ». Ο όρος επεκτάθηκε και σήμερα σημαίνει κάθε γλώσσα «κλειστή», συμβατική, που χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων. Μάλιστα, ύστερα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθιερώθηκε και ως διεθνής όρος.
Κάθε χρόνο η slang εμπλουτίζεται. Η Merriam Webster μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία, θυγατρική της Encyclopædia Britannica, Inc., πρόσθεσε 200 νέες λέξεις μόνο φέτος – μεταξύ των οποίων κάποιες προϋπήρχαν (όπως το demure και το sigma), αλλά απέκτησαν καινούργιο νόημα.
Μετάφραση…
Για να μην παραμείνουμε χαμένοι στη μετάφραση, ας αρχίσουμε με τη σημασία του διαδικτυακού Top5 της slang του 2024.
Demure. Η λέξη χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια συγκρατημένη, σεμνή, ντροπαλή γυναίκα. Έγινε viral όταν ο δημοφιλής TikToker Jools Lebron τη συμπεριέλαβε σε μια σειρά βίντεο που αφορούσαν διάφορα επαγγελματικά και μη περιβάλλοντα.
Sigma. Πρόκειται για το 18ο γράμμα της ελληνικής γλώσσας, το οποίο στην αγγλόφωνη αργκό περιγράφει τον σούπερ, μάτσο άντρα. Το βρετανικό GQ εντόπισε την προέλευση του όρου στη λεγόμενη manosphere, μια ποικιλόμορφη συλλογή από ακροδεξιών πεποιθήσεων –ως επί το πλείστον– ιστότοπους και διαδικτυακών φόρουμ που προωθούν τον ανδρισμό, τον μισογυνισμό και την αντίθεση στον φεμινισμό.
Στη manosphere διαδικτυακή περιοχή δρουν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών, οι incels –ένας όρος που σχετίζεται με μια διαδικτυακή υποκουλτούρα κυρίως λευκών αρσενικών και ετεροφυλόφιλων που αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν ένα ταίρι για σεξ ή σχέση παρά το γεγονός ότι το επιθυμούν–, οι Men Going Their Own Way/MGTOW –μια αντιφεμινιστική, μισογυνιστική, κυρίως διαδικτυακή κοινότητα, η οποία υποστηρίζει τους άνδρες που πιστεύουν ότι η κοινωνία έχει διαφθαρεί από τον φεμινισμό– και άλλες συναφείς ομάδες.
Skibidi. Η λέξη δεν έχει εγγενές νόημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστεί κάποιος ψύχραιμος, κακός ή χαζός, ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να ξεκινήσετε μια αστεία συνομιλία σε σχέση με την παράλογη κουλτούρα της αργκό. Προέρχεται από ένα τραγούδι που χρησιμοποιείται στη σειρά «Skibidi Toilet YouTube Shorts» του Alexey Gerasimov. Ένα μόνο βίντεο της σειράς έχει πάνω από 201 εκατομμύρια προβολές.
Hawk Tuah. Η φράση χρονολογείται από μια συνέντευξη που έγινε στον δρόμο τον Ιούνιο του 2024, με την 21χρονη Haliey Welch από το Τενεσί να μιμείται τον ήχο ενός φτυσίματος κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συχνά μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν την έκφραση hawk tuah, αλλά, παρά τη δυσχρηστία της, έχει μπει στα λεξικά χάρη στη viral περσόνα Haliey Welch.
Sobriquet. Στα ελληνικά θα το λέγαμε «παρατσούκλι».
Από Γενιά σε Γενιά
H γλώσσα της Alpha είναι η «τελευταία λέξη της μόδας», καθώς τα παιδιά που ανήκουν σε αυτή είναι και η νεότερη γενιά (έχουν γεννηθεί μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 2010 έως τα μέσα του 2020). Δεν είναι όμως η μοναδική γενιά που επικοινωνεί με τους δικούς της κώδικες.
Η Generation Z (γεννημένοι από τα μέσα του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010), εκτός από το fam –εκ του family–, που χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια της οικογένειας και όχι απαραιτήτως για τους συγγενείς εξ αίματος, έχει συχνά στα χείλη λέξεις όπως FOMO –ένα ακρωνύμιο για τον φόβο που πηγάζει από το ότι δεν θα μπορέσει κάποιος να πάει σε μια εκδήλωση και μετά θα βλέπει stories των φίλων του στο Instagram χωρίς αυτόν–, αλλά και karen – ένας υποτιμητικός όρος που απευθύνεται σε μια αντιπαθητική, θυμωμένη, συχνά ρατσίστρια μεσήλικη λευκή γυναίκα που χρησιμοποιεί το χρώμα του δέρματός της και τα προνόμια που έχει χάρη σε αυτό για να κρίνει τις συμπεριφορές άλλων ανθρώπων.
Η Generation Y ή αλλιώς Millennials (γεννημένοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) διαθέτει λέξεις όπως το swol –για τους υπερβολικά μυώδεις– και φυσικά το woke –το οποίο περιγράφει κάποιον που ενδιαφέρεται για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα– και το cancelled – το οποίο περιγράφει κάποιον ή κάτι που έχετε απορρίψει, διαγράψει από τη ζωή σας.
Και τα… Ελληνοπρεπή
Όποιος «στήσει αυτί» για να μάθει τι λέξεις χρησιμοποιούν οι νεαροί στη χώρα μας, θα ακούσει πολλά και διάφορα, άλλοτε αστεία και άλλοτε ανυπόφορα σεξιστικά. Μερικά παραδείγματα;
Φάση ή Σηφά, που περιγράφει τις προτιμήσεις του καθενός στη μουσική, στη διασκέδαση, ή τη διάθεση της στιγμής. Ξερός, που χαρακτηρίζει κάποιον που είναι βαρετός, που δεν μιλάει πολύ, που μαζί του ο χρόνος δεν κυλάει ευχάριστα. Γαρίδα, ένα απαράδεκτο ουσιαστικό που χαρακτηρίζει μια κοπέλα ή ένα αγόρι με υπέροχο σώμα και όχι και τόσο όμορφο πρόσωπο. Νάκι, μια λέξη που δεν χρειάζεται επεξήγηση –ο νοών νοείτω–, η οποία αποτυπώνει τη σεξιστική νοοτροπία των ανδρών, καθώς εκείνοι –κατά κύριο λόγο– τη χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν κάποια κοπέλα που μόλις πέρασε από μπροστά τους. Γύπας, χαρακτηρισμός εκείνου που του αρέσει μια γυναίκα και ορμάει –ή έτσι περηφανεύεται πως κάνει– στη «λεία» του σαν τον γύπα.
Και για Κλείσιμο…
Από αυτήν τη σύντομη ξενάγηση στο νεανικό λεξιλόγιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και μερικά ακόμη… SOS, όπως:
Cringe(άρω): Δηλώνει ένα συναίσθημα μεταξύ αηδίας και ανατριχίλας για κάτι που συνήθως κάνει κάποιος άλλος.
Diss(άρω): Προκύπτει από την αγγλική λέξη disrespect (=ασέβεια), δηλαδή μιλάω χωρίς σεβασμό.
Expose: Κάνω κάποια αποκάλυψη για κάποιον με σκοπό να τον ρεζιλέψω.
Flex(άρω): Κάνω σκόπιμη επίδειξη ενός υλικού αγαθού που έχω ή μιας ικανότητας.
Κριπουλιάζω: Προέρχεται από την αγγλική λέξη creepy (=τρομακτικό) και σημαίνει «φοβάμαι/τρομάζω».
Φασαίος/-α: Αυτός/ή που ανήκει σε μια ομάδα πιο εναλλακτικής και underground κουλτούρας, αλλά ταυτόχρονα και in, καθώς κυνηγά διαρκώς τη «φάση». Δηλαδή, τη διασκέδαση στο peak της και το cool της εποχής.
Σλατίνα: Αναφέρεται σε κοπέλες που είναι fan του τράπερ Thug Slime. Συνήθως τα κορίτσια που χαρακτηρίζονται σλατίνες, εκτός από την αγάπη τους για τον τραγουδιστή και τη μουσική τραπ γενικά, έχουν ένα συγκεκριμένο στιλ (πολύ μακριά νύχια, κολάν, ψεύτικες βλεφαρίδες, επώνυμα ρούχα κ.λπ.).
To slang λεξιλόγιο είναι ατελείωτο. Σε αυτό το κείμενο σημειώσαμε τα βασικά. Μερικές από τις λέξεις που οι πολύ νέοι ή οι λίγο λιγότερο νέοι χρησιμοποιούν για να συνεννοούνται μεταξύ τους. Λέξεις που έχουμε ακούσει, διαβάσει και αναζητήσαμε –όχι ως ειδικοί της γλώσσας φυσικά– το νόημά τους με τη διάθεση να καταλάβουμε πώς στο καλό επικοινωνούν αυτά τα παιδιά, αλλά και πώς μια τόσο μοντέρνα γλώσσα διατηρεί αναλλοίωτες πατριαρχικές, σεξιστικές νοοτροπίες περασμένων αιώνων. Πώς το νεανικό λεξιλόγιο έχει πολλές καινούργιες λέξεις, αλλά μάλλον λίγες καινούργιες σκέψεις.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.
Intimacy Coordinators, οι Maîtres της Συναίνεσης