O Jeff Bezos Επενδύει στην Αιωνιότητα. Για το Καλό Όλων μας!

Jeff Bezos

Να ζει κανείς ή να μη ζει; Το υπαρξιακό σαιξπηρικό, αιώνιο και πανανθρώπινο ερώτημα μπορεί να παραμένει αναπάντητο, αλλά αποκτά άλλες διαστάσεις. Η αγωνιώδης απορία, απομακρυσμένη από τη φιλοσοφική της βαρύτητα και προσαρμοσμένη στα επιστημονικά επιτεύγματα και την τεχνολογική εξέλιξη, φαίνεται να οδεύει προς ένα ολοένα αυξανόμενο ενδεχόμενο να πάψει να υφίσταται.

Γιατί, πολύ απλά (;) και αρκετά σύντομα (;) μπορεί να μην πεθαίνουμε πια! Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για υπόθεση εργασίας εντός επιστημονικών εργαστηρίων.

Η Νεοσύστατη Altos Labs

Στα Altos Labs της Silicon Valley επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς επιδιώκοντας τον βιολογικό επαναπρογραμματισμό για την αναζωογόνηση των κυττάρων. Για να το πούμε διαφορετικά, φιλοδοξούν να αναποδογυρίσουν τη σκακιέρα. Βάζουν την κλεψύδρα σε οριζόντια θέση, επιδιώκοντας να σταματήσουν τον χρόνο.

…πολύ απλά (;) και αρκετά σύντομα (;) μπορεί να μην πεθαίνουμε πια! Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για υπόθεση εργασίας εντός επιστημονικών εργαστηρίων.

Παρότι η εταιρεία δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εφαρμόσιμη στον άνθρωπο τεχνολογία που θα σταματά τη βιολογική γήρανση και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Ο Βιολογικός Επαναπρογραμματισμός για την Αναζωογόνηση των Κυττάρων

Η έρευνά της επικεντρώνεται σε μια τεχνική  που ανακαλύφθηκε το 2006 από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ιάπωνα επιστήμονα Shinya Yamanaka, ο οποίος είχε ανακαλύψει πως με την προσθήκη μόλις τεσσάρων πρωτεϊνών, γνωστών πλέον ως παραγόντων Yamanaka, τα κύτταρα μπορούν να γίνουν πολυδύναμα, δηλαδή δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε διάφορα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η νέα επένδυση του δισεκατομμυριούχου στο μέλλον μπορεί να εμπεριέχει ύβρη. Είναι όμως και επένδυση στην εξέλιξη. Γιατί μπορεί, κάποτε, χάρη στον βιολογικό επαναπρογραμματισμό για την αναζωογόνηση των κυττάρων οι άνθρωποι να μην υποφέρουν από Αλτσχάιμερ ή οστεοαρθρίτιδα.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2016, ο Ισπανός βιοχημικός Juan Carlos Izpisúa Belmonte, ο οποίος θα ενταχθεί στα Altos Labs, είδε ότι η τεχνική μειώνει τα κυτταρικά και φυσιολογικά σημάδια γήρανσης σε ζωντανά ποντίκια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους έξι εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Μια άλλη μελέτηπου δημοσιεύθηκε το 2020, αποκατέστησε με επιτυχία την όραση των ποντικών χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική. Η παράταση ζωής των επαναπρογραμματισμένων τρωκτικών είναι γεγονός. Γεγονός επίσης είναι και ότι άλλα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα συγκεκριμένα πειράματα ανέπτυξαν όγκους. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Ο Jeff Bezos Παίζει Σκάκι με τον Ingmar Bergman

Στο σημείο αυτό η σκακιέρα αναδεικνύει τον νέο της βασιλιά! Jeff Bezos. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 200 δισ. δολάρια, αφού αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Amazon, αποφάσισε να επενδύσει στο αιώνιο μέλλον του. Σύμφωνα με εκτενές και κατατοπιστικό άρθρο του MIT Technology Review, ο 57χρονος μεγιστάνας (όπως και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος του κλάδου τεχνολογίας Yuri Milner) έχει επενδύσει στη νεοσύστατη Altos Labs, θεωρώντας πως ο θάνατος είναι κάτι που μπορεί να απομακρυνθεί από τη ζωή (του).

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο του πανεπιστημιακού εντύπου είναι (φυσικά) αποτέλεσμα μοντάζ. Πρόκειται για το εμβληματικό καρέ από την «Έβδομη Σφραγίδα» του Ingmar Bergman, με τον Χάρο να παίζει σκάκι με τον ιππότη Αντώνιο Μπλοκ. Στο κινηματογραφικό αριστούργημα, αυτός που αναμετράται με τον Θάνατο είναι ο Max von Sydow. Στο άρθρο τη θέση του Sydow έχει πάρει ο Bezos, που κοιτάζει τον φακό με ύφος ειρωνείας και θριάμβου μαζί.

Η νέα επένδυση του δισεκατομμυριούχου στο μέλλον μπορεί να εμπεριέχει ύβρη. Είναι όμως και επένδυση στην εξέλιξη. Γιατί μπορεί, κάποτε, χάρη στον βιολογικό επαναπρογραμματισμό για την αναζωογόνηση των κυττάρων οι άνθρωποι να μην υποφέρουν από Αλτσχάιμερ ή οστεοαρθρίτιδα. Έστω κι αν η ουσία του σαιξπηρικού ερωτήματος, δηλαδή το νόημα της ζωής, δεν θα έχει απαντηθεί ούτε τότε.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+