FTX: Ρέκβιεμ για Ένα Crypto Όνειρο

FTX
Ποτέ στην ιστορία των επιχειρήσεων δεν υπήρξε τόσο απότομη ανατροπή από αυτήν που προκάλεσαν οι ενέργειες του Sam Bankman-Fried αυτή την εβδομάδα.

O SBF, όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, ήξερε ακριβώς τι κινδύνους αναλάμβανε – τους είχε αναλύσει όλους λεπτομερώς πριν από έναν χρόνο σε ένα podcast. Kατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να παρθεί. Από τη σκοπιά, βέβαια, όλων των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που τώρα βιώνουν τα συντρίμμια της, μάλλον δεν ήταν.

Από τις 11 Νοεμβρίου, σημαντικό μέρος των ειδήσεων μονοπωλεί η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, με τον CEO και ιδρυτή της εταιρείας να παραιτείται και την ίδια να καταθέτει αίτηση πτώχευσης.

Από την ιδιαίτερη προσοχή που έχει δοθεί στο συμβάν τις τελευταίες μέρες συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για συγκλονιστική εξέλιξη στον κόσμο των αγορών. Όμως, εμείς, οι λιγότερο εξοικειωμένοι με το όνομα της μεγάλης βιομηχανίας FTX και τον κόσμο του crypto, ίσως χρειάζεται να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποια Είναι η FTX;

Η εταιρεία FTX (=Future Exchange) ξεκίνησε από τον Sam Bankman-Fried όταν ήταν μόλις 28 ετών και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων (crypto exchange) μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με αποτίμηση 32 δισ. δολαρίων.

Καταλύτης για την κρίση στην FTX ήταν μια έκθεση του CoinDesk που ανέδειξε πιθανά προβλήματα μόχλευσης και φερεγγυότητας που αφορούσαν την εταιρεία συναλλαγών Alameda Research.

Στην προσπάθεια υποστήριξης της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων ευρύτερα, ο Bankman-Fried χρησιμοποίησε επιθετικό μάρκετινγκ, όπως για παράδειγμα μια διαφημιστική καμπάνια για το Super Bowl και την αγορά των δικαιωμάτων ονομασίας της έδρας της ομάδας μπάσκετ Miami Heat.

Τι Συνέβη;

Καταλύτης για την κρίση στην FTX ήταν μια έκθεση του CoinDesk που ανέδειξε πιθανά προβλήματα μόχλευσης και φερεγγυότητας που αφορούσαν την εταιρεία συναλλαγών Alameda Research, η οποία διοικείται επίσης από τον Bankman-Fried και κατείχε θέση αξίας 5 δισ. δολαρίων στο FTT, το native token του FTX (περισσότερες πληροφορίες για το σκάνδαλο μπορείτε να βρείτε εδώ).

Έκτοτε, οι πελάτες της πλατφόρμας άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, η FTX αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας και, ως εκ τούτου, προσπάθησε να διαπραγματευτεί τη διάσωσή της από την αντίπαλη Binance, η οποία γρήγορα απέτυχε. Και αυτό ήταν το τέλος.

Γιατί Μας Ενδιαφέρει;

Οι ευρύτερες συνέπειες του φιάσκου της FTX για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων θα χρειαστούν χρόνο για να ξεδιπλωθούν.

Ως η μεγαλύτερη κατάρρευση στη σύντομη ιστορία των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω τους επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη επιφυλακτικοί λόγω των ανησυχιών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Οι πελάτες της πλατφόρμας FTX ενδέχεται να μην ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκαλώντας δυνητικά νομικές ενέργειες.

Προς το παρόν, υπάρχει σχετικά μικρή μετάδοση της κρίσης από τον κόσμο του crypto στην πραγματική οικονομία. Όμως, η μετάδοση εντός του «cryptoverse» μόλις τώρα αρχίζει.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση της FTX για να αυστηροποιήσουν τον ρυθμιστικό έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, ενώ το Κογκρέσο ενδέχεται να καταστεί πιο πρόθυμο να παρέμβει και να δημιουργήσει νέους νόμους που θα διέπουν τα ψηφιακά token και τις ανταλλαγές.

Προς το παρόν, υπάρχει σχετικά μικρή μετάδοση της κρίσης από τον κόσμο του crypto στην πραγματική οικονομία. Όμως, η μετάδοση εντός του «cryptoverse» μόλις τώρα αρχίζει.

Συμπεράσματα

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο SBF υπήρξε με πολλούς τρόπους το δημόσιο πρόσωπο των κρυπτονομισμάτων. Η προσωπική του φιλοσοφία για τον πλούτο υπαγόρευε μια πολιτική κατά την οποία, σε αντίθεση με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, τίποτα δεν θα μπορούσε να τον αναγκάσει να πάρει το πόδι του από το γκάζι της ανάπτυξης ώστε να αρχίσει να υποχωρεί ο κίνδυνος.

Η ιστορία της SBF και της FTX είναι μια ιστορία του πώς όλα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα –ακόμη και αυτά που έχουν οικοδομηθεί σε θεμέλια δυσπιστίας– καταλήγουν να δημιουργούν αξιόπιστους αντισυμβαλλομένους. Κανένας άλλος παίκτης του κλάδου δεν είχε τόση αξιοπιστία – και χρήματα. Σήμερα, η αξιοπιστία αυτή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δεν διαφαίνεται η ύπαρξη αντάξιου διαδόχου.

Το δηλωμένο όνειρο της SBF –και των περισσότερων επιχειρηματιών κρυπτονομισμάτων– ήταν ο κλάδος να βελτιώσει και να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρηματοπιστωτική υποδομή του κόσμου. Και αυτό το όνειρο μάλλον πέθανε – για την ώρα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Greenwashing: Το «Επικοινωνιακό Τέχνασμα» της Περιβαλλοντικής Ευθύνης

Τι Παρακαταθήκη Θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

Η Βραζιλία και ο Πλανήτης Χρειάζονται τον Αμαζόνιο Ζωντανό

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+