Key Books: Από τη Θητεία στην Αρχαιολογία και την Αυτογνωσία 4 Βιβλία Δρόμος

Από τις εκδόσεις Key Books κάναμε μια ετερόκλητη επιλογή από βιβλία με διαφορετικό προσανατολισμό – και το ένα εξ αυτών να είναι κατάλληλο για παιδιά.

Διαβάζονται όλα ευχάριστα, υπό… τρία διαφορετικά πρίσματα: ένα για τα βιβλία αυτογνωσίας, ένα για το βιβλίο-ταξίδι στην αρχαιότητα και ένα για το βιβλίο με τα –αιωνίως– τραγελαφικά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας στον στρατό.

Στη Χώρα του Χωσέ | Θοδωρής Χονδρογιάννης

Την αρχή είχε κάνει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης με το «Απολύομαι και Τρελαίνομαι», το οποίο είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Χρήστος Καστανάς, το 1988. Στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει αναλάβει το Επίμετρο.

Ο Θοδωρής Χονδρογιάννης καταγράφει με γλαφυρό τρόπο τη θητεία του, πριν παρουσιαστεί και μέχρι το τέλος. Μερικά επεισόδια είναι τόσο σουρεαλιστικά που ακόμα και εγώ, που έχω υπηρετήσει τη μαμά-πατρίδα, δεν μπορώ να τα πιστέψω.

Πολλά άλλαξαν στα 35 χρόνια που μεσολάβησαν από το βιβλίο του Κάσδαγλη, ακόμα και από το 2005 που υπηρέτησα εγώ και θυμάμαι απείρου κάλλους σκηνικά. Ο στρατός θα είναι πάντα δύσκολος, απλώς διαφοροποιείται η δυσκολία.

Το βιβλίο περνάει ευχάριστα από τον καημό που έχει το φανταράκι στα προβλήματα με τα οποία οι παλιοί θα γελούσαν και στα αιώνια ζητήματα του στρατού, όπως το φαγητό, οι μέρες που δεν περνάνε, η παράνοια των κανονισμών, αλλά και η φιλία, η αλληλεγγύη και ο πανταχού παρών «Χωσέ».

Αξίζει να το διαβάσετε γιατί είναι τόσο πολλά τα ευτράπελα! Από την επιθεώρηση, τα γυαλίσματα, τις σκοπιές και τα χωσίματα. Από το γεγονός ότι, ενώ εσύ ακούς Θεοδωράκη, τα υπόλοιπα φανταράκια ακούνε Mad Clip και σπάει ο διάολος το ποδάρι του να φύγουν από τον μάταιο τούτο κόσμο την ίδια μέρα. Αξίζει για τις νυχτερινές βολές, το «μασούρι» από πράγματα για να έχεις τη δύσκολη ώρα μια παραπάνω μηλόπιτα.

Δεν υπάρχει άλλο «σχήμα» στη ζωή όπου να μπορείς να τα ζήσεις όλα αυτά! Μόνο ο στρατός. Τέλος πάντων… Ο ύπνος μειώνει τη θητεία, είναι η συμβουλή μου, και να πάρετε το βιβλιαράκι, να γελάσει το χειλάκι σας.

Παιδιά, Χωράει Όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ; | Θεόδωρος Παπακώστας

Ένας αρχαιολόγος και ένας φοιτητής του Μαθηματικού κλείνονται στο ασανσέρ. Παραμένουν ψύχραιμοι και περιμένουν βοήθεια. Εκεί ξεκινάει το υπέροχο ταξίδι στην αρχαιότητα. Το bestseller του Θεόδωρου Παπακώστα «Χωράει όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ;» έρχεται ανανεωμένο, για πρώτη φορά σε ειδική έκδοση και για παιδιά, με μοναδική εικονογράφηση.

Είναι όμορφος ο αρχαίος κόσμος; Μήπως δεν είναι «ένα συμπαγές πράγμα», όπως νομίζουμε, αλλά πολλά διαφορετικά κοινωνικά συστήματα και διαφορετικές οπτικές; Eίναι εύκολο να τον καταλάβουμε; Μπορούμε να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να «φλεξάρουμε» με όσα θα μάθουμε γιʼ αυτόν; Η απάντηση σε όλα είναι ναι.

Μια βόλτα από την Εποχή του Λίθου και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό μέχρι την Ελληνιστική Εποχή και τους Ρωμαίους. Τα ερωτήματα… αμείλικτα! Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερήρωας του αρχαίου κόσμου; Ποια τεράστια παλάτια χάθηκαν για αιώνες και ξαναβγήκαν στο φως; Γιατί μας πηγαίνουν εκδρομή στον Παρθενώνα; Πώς ένα γαϊδουράκι έγινε ήρωας και το δόξασε όλη η αρχαία Αθήνα; Ποιο ήταν το πιο διάσημο αίνιγμα της αρχαιότητας; Εσύ μπορείς να το λύσεις;

Αυτό το βιβλίο θα σε ταξιδέψει εύκολα, γρήγορα και απλά σε κόσμους αρχαίους και θα καταλάβεις γιατί η αρχαιολογία είναι τόσο συναρπαστική!

 

Εσύ τι Είναι Αυτό Που Ψάχνεις; | Jiddu Krishnamurti

Έχει ενδιαφέρον ότι «φοβόμουν» λίγο να ανοίξω το συγκεκριμένο βιβλίο. Οι περισσότεροι ψάχνουμε την ηρεμία μας και ο Jiddu Krishnamurti τελικά δεν έλεγε κάτι διαφορετικό. Απλώς αυτή την ηρεμία του εαυτού μας οφείλουμε να τη βρούμε μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, καθότι είμαστε κοινωνικά όντα.

Από τους γονείς και τους/τις συντρόφους στους φίλους και στους συναδέλφους, το μονοπάτι είναι παρόμοιο. Η αγάπη και η γνώση του εαυτού μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με την αγάπη και τη γνώση των άλλων, των τρίτων.

Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα των σχέσεων. Το βιβλίο κάνει λόγο για τις σχέσεις που κακοφόρμισαν και οφείλουμε με πόνο ψυχής να τις αφήσουμε να γιατρευτούν – χωρίς εμείς να είμαστε το φάρμακο και η γάζα. Κάνει λόγο και για τις σχέσεις με μικρές πληγές που φτιάχνουν – και αξίζουν τον κόπο.

Η αλληλεπίδραση με τους γύρω μας είναι μια συνεχής τροφή για σκέψη. Δίνοντας βάθος στις σχέσεις μας ομορφαίνουμε, ανθίζουμε και εμείς.

Η Σοφία της Ανασφάλειας | Alan W. Watts

Ο κορυφαίος φιλόσοφος Alan Watts μας δείχνει πώς σε μια εποχή πρωτοφανούς άγχους μπορούμε να προσεγγίσουμε την ολοκλήρωση αγκαλιάζοντας το παρόν και ζώντας απόλυτα στο τώρα. Ο εγκέφαλος μπορεί να υιοθετήσει σωστές συμπεριφορές μόνο όταν η συνείδηση κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί: αντί να αγωνίζεται για να ξεφύγει από την παρούσα εμπειρία, να έχει απόλυτη επίγνωση του παρόντος.

Σε αυτό το διαχρονικό και κλασικό βιβλίο, ο Watts αντλεί γνώση από την ανατολική σοφία και προσφέρει κατευθύνσεις για μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Η κεντρική του διαπίστωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: όταν ξοδεύουμε όλο μας τον χρόνο ανησυχώντας για το μέλλον και θρηνώντας για το παρελθόν, δεν είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την παρούσα στιγμή – τη μόνη που είμαστε πραγματικά σε θέση να βιώσουμε.

Ο Watts εξηγεί πολύπλοκες έννοιες με σαφήνεια και απλότητα σε ένα βιβλίο που μπορείτε να επιστρέφετε ξανά και ξανά για στήριξη και έμπνευση σε δύσκολες στιγμές, προσφέροντας τελικά το απελευθερωτικό μήνυμα ότι η αληθινή βεβαιότητα και η ασφάλεια προέρχονται μόνο από την κατανόηση ότι η παροδικότητα και η ανασφάλεια αποτελούν την ουσία της ύπαρξής μας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χανιά, Όμορφη Πόλη | Ένα Ταξίδι στον Χρόνο

Στέλλα, Κρατάω Βιβλίο! | Βιβλιοπροτάσεις με Θέμα τον Έρωτα

7 Βιβλία από Γυναικείες Πένες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+