Key Books | Από την Τοξική Θετικότητα στα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής

Υπάρχουν βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που ξεχωρίζουν. Η Key Books διαθέτει μεγάλη γκάμα στον συγκεκριμένο τύπο βιβλίων, καλά ενημερωμένη και προσεγμένη. Μας πρότεινε 4 τίτλους, οι οποίοι είναι γραμμένοι με διαφορετικό τρόπο αλλά με αγάπη για τον άνθρωπο και τα πάθη του, τις λειτουργίες του και τις ανάγκες του. Πάμε να τα δούμε!

Πώς η Άσκηση Απογειώνει τη Ζωή σου | John J. Ratey | Μτφρ. Βασίλης Πουλάκος

Εμείς που τρέχουμε συμφωνούμε με τον John Ratey, κλινικό καθηγητή ψυχιατρικής στο Harvard. Ουσιαστικά προτείνει και αναλύει τους λόγους για τους οποίους προτείνει να εντάξουμε την άσκηση, ήπια ή πιο δύσκολη, στην καθημερινότητά μας. Αν ξυπνάτε κουρασμένοι, αν ξεχνάτε ή αγχώνεστε υπέρ το δέον, η λύση, ως ένα σημείο, είναι η άσκηση.

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό σου για κορυφαία απόδοση! Με αφορμή ένα επαναστατικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής στο Ιλινόι των ΗΠΑ, όπου 19.000 μαθητές που γυμνάζονταν κάθε πρωί πρώτευσαν σε διεθνείς διαγωνισμούς φυσικής, ο Ratey παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα πολυετών ερευνών. Όλες συγκλίνουν στο ότι η άσκηση είναι πραγματικά η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στην κατάθλιψη, στη διάσπαση προσοχής, στους εθισμούς, στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το «Πώς η Άσκηση Απογειώνει τη Ζωή σου» είναι το πρώτο βιβλίο που εξερεύνησε διεξοδικά τη σχέση μεταξύ άσκησης και εγκεφάλου. Οι έρευνες που παραθέτει ο Ratey δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: η άσκηση μειώνει το στρες, ανεβάζει τη διάθεση, βελτιώνει τη μνήμη, οξύνει τη σκέψη και εκτοξεύει την απόδοσή σου στα ύψη.

To βιβλίο αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι την πρωινή γυμναστική – και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι τα πάντα.

Όταν το Σώμα Λέει Όχι | Gabor Maté | Μτφρ. Μαρία Κουκιάδη

Ο Gabor Maté εξηγεί με εμπεριστατωμένο τρόπο τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε από αυτό. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ;

Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Ο Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα.

Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους «7 Κανόνες της Θεραπείας», που μας οδηγούν από το στάδιο της αποδοχής σε αυτό της αυτονομίας. Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Maté ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο για να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ο Maté εξηγεί με εξαιρετικό τρόπο περίπλοκες οργανικές διαδικασίες. Βιώνει και περιγράφει τον ανθρώπινο πόνο με τρόπο συμπονετικό και συναρπαστικό» (The Globe and Mail).
«Η ιατρική εμπειρία του Maté και ο ξεκάθαρος τρόπος γραφής του μεταμορφώνουν περίπλοκες βιολογικές διαδικασίες σε ανάγνωσμα προσιτό στον καθένα μας» (The Gazette).
«Ένα καλογραμμένο και συναρπαστικό βιβλίο, που προσφέρει τροφή για σκέψη» (Times Colonist).
«Ο Gabor Maté σε βοηθάει να βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου» (Jamie Lee Curtis, ηθοποιός, συγγραφέας, ακτιβίστρια).
«Μια φωνή λογικής και συμπόνιας, σε μια θάλασσα από λευκό θόρυβο» (Ed Burns, συνδημιουργός της σειράς «The Wire»).

Τα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής | Gaur Gopal Das | Μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού

Κολλημένος στην ανελέητη κίνηση της Βομβάης, ο Gaur Gopal Das συζητάει μαζί με τον εκατομμυριούχο νεαρό φίλο του, τον Χάρι. Ξεκινάνε με τα απλά και καθημερινά – το στρες της σύγχρονης ζωής, την οικονομική ανασφάλεια, τις δυσκολίες στις σχέσεις. Μες στη λιμουζίνα του Χάρι οι δύο φίλοι σταδιακά εμβαθύνουν στα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το κλειδί για την ευτυχία που διαρκεί;

Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das μάς οδηγεί σε ένα αξέχαστο ταξίδι αυτογνωσίας και μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, είτε να εξελιχθείτε επαγγελματικά, είτε να ανακαλύψετε τις πραγματικές δυνατότητές σας, είτε να συνεισφέρετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, «Τα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής» θα σας προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση.

Ο Das είναι ένας από τους πιο αγαπητούς μοναχούς του κόσμου και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ομιλίες του έχει μοιραστεί τη σοφία του με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα μαθήματα ζωής και το απόσταγμα των εμπειριών που παρουσιάζει στο βιβλίο αυτό θα σας εμπνεύσουν να ευθυγραμμίσετε τη ζωή με τα όνειρά σας.

Τοξική Θετικότητα | Whitney Goodman | Μτφρ. Μαρία Κουκιάδη

Καθηµερινά βοµβαρδιζόµαστε µε τόνους «υποχρεωτικής» θετικότητας. Τα social media είναι γεµάτα από συµβουλές που µας παροτρύνουν επιτακτικά να δούµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής – και µόνο. Ειδικοί κάθε είδους –από life coaches έως θεραπευτές– προσπαθούν να µας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας. Ακόµα και όταν αντιµετωπίζουµε σηµαντικές προκλήσεις –ασθένειες, απώλειες, χωρισµούς και άλλα δυσάρεστα–, µας δίνεται ελάχιστος χώρος για να εκφράσουµε τα αληθινά µας συναισθήµατα. Και φυσικά, ούτε συζήτηση να τα επεξεργαστούµε πριν φτάσουµε στο σηµείο να νιώσουµε καλύτερα και να προχωρήσουµε.

Αλλά, αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί τόσο πολλοί από εµάς νιώθουµε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση;

Σε αυτό το καινοτόµο βιβλίο, η δηµοφιλής ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες στην επιστήµη της, καθώς και ιστορίες θεραπευοµένων που αποκαλύπτουν πόσο επιζήµια είναι η τοξική θετικότητα για τον εαυτό µας και τις σχέσεις µας. Με απλούς τρόπους, παραδείγµατα και διαλόγους, µάς δείχνει πώς να σταθούµε στους γύρω µας όταν τους κυριεύουν τα δύσκολα συναισθήµατα (και ναι, δεν αρκεί ένα «θα περάσει κι αυτό»).

Το αποτέλεσµα είναι περισσότερη αυθεντικότητα, σύνδεση και ανάπτυξη – και τελικά, ένα µονοπάτι για να έρθουµε σε επαφή µε τον αληθινό µας εαυτό.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδας

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» στο Μουσείο Μπενάκη

Tρία Διαφορετικά Βιβλία – Τρία Διαφορετικά «Ταξίδια»

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+