Λένε πως τα βιβλία είναι ο ευκολότερος τρόπος για να… ταξιδέψεις χωρίς να κάνεις ούτε ένα βήμα.
Διάβασα και ξεχώρισα τρία εντελώς διαφορετικά βιβλία που το καθένα με «ταξίδεψε» με τον δικό του τρόπο. Το πρώτο είναι μια διαδρομή από γενιά σε γενιά, το δεύτερο –ξεκάθαρα– μια περιήγηση σε «εφτά ηπείρους και εφτά θάλασσες», το τρίτο ένα εσωτερικό ταξίδι στα μύχια της ψυχής και της θρησκευτικής πίστης.
Τσάι από Μέντα | Χριστίνα Μανιά | Εκδόσεις Ψυχογιός
Πέντε γυναίκες, πέντε γενιές, πέντε ιστορίες ζωής πλεγμένες σφιχτά μεταξύ τους με δεσμούς αίματος, αλλά κυρίως με την αρχέγονη δύναμη της γυναικείας φύσης που περνάει από τη μία στην άλλη, μαζί με ένα ασημένιο μενταγιόν και μια μυστική, τυνησιακή συνταγή για υπέροχο τσάι μέντα.
Μια αφήγηση-διαδρομή στον χρόνο, από το 1918 μέχρι το 2019, αλλά και σε τόπους: από την Τυνησία στην Αθήνα, με κομβικές στάσεις στο Παρίσι και στην Ντιζόν της Βουργουνδίας. Η Ελένη, η Ελέν, η Πουπέ (Μαρία-Ελένη), η Κάτια (Αικατερίνη-Ελένη) και η Έλενα μοιράζονται γονίδια, αλληλεγγύη αλλά κυρίως αγάπη μεταξύ τους και πάθος για ζωή. Δυναμικές και άξιες, διεκδικούν τα όνειρά τους και τα «θέλω» τους χωρίς συμβιβασμούς, συχνά ενάντια σε κοινωνικά και οικογενειακά στερεότυπα. Οι εποχές αλλάζουν αλλά, παρά τις δυσκολίες, τα χτυπήματα της μοίρας, τα τιμήματα που πληρώνουν, οι γυναίκες αυτές δεν πτοούνται. Είναι πάντα βαθιά αφοσιωμένες στην αλήθεια τους.
Το πρώτο μυθιστόρημα της Χριστίνας Μανιά είναι καλογραμμένο και εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο. Η αρχική έμπνευση προέκυψε από την ιστορία της γιαγιάς της συγγραφέα, που για οικονομικούς λόγους στάλθηκε πολύ μικρούλα στην Τυνησία για να ζήσει εκεί με τη γιαγιά και τον ευκατάστατο θείο της. Η γραφή είναι όμορφα περιγραφική, γεμάτη εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και συναισθήματα. Γλαφυρή, νοσταλγική, προσεγμένη, χωρίς επιτήδευση αλλά με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις πιο προσωπικού ύφους και χιουμοριστικές πινελιές.
Οι Χάρτες που Άλλαξαν τον Κόσμο | Eduard Dalmau | Εκδόσεις Κάκτος
«Αν δεν είχαμε πρόσβαση στο Google Maps και ρωτούσαμε κάποιον ιθαγενή σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, όσο απομακρυσμένο κι αν ήταν, για τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, το πιο πιθανό θα ήταν να μας απαντούσε σχεδιάζοντας στο έδαφος, με ένα κλαδί, ένα δάχτυλο ή κάτι ανάλογο, ένα σχεδιάγραμμα με τη διαδρομή για να φτάσουμε στον προορισμό μας».
Η αντίληψη των σχεδιαγραμμάτων και των χαρτών αποτελεί έμφυτη ικανότητα των ανθρώπων. Καμιά κοινωνία δεν κατάφερε να επιβιώσει ή να αναπτυχθεί χωρίς κάποιον χάρτη, έστω και νοερό, του περιβάλλοντός της. Η αποτύπωση αυτών των νοερών χαρτών με σημάδια έδωσε την ώθηση για τη γέννηση της χαρτογραφίας.
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της χαρτογραφίας σε έξι κεφάλαια. Από τους πρώτους χάρτες, στον Ελληνικό Κόσμο, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον Μεσαίωνα, μέχρι τους πορτολάνους χάρτες και τους χάρτες των Αράβων.
Ο Dalmau, όντας ο ίδιος συντονιστής και σχεδιαστής χαρτογράφος στο Instituto Cartográfico Latino και ιδρυτής του πρώτου ιδιωτικού χαρτογραφικού εργαστηρίου στη Βαρκελώνη, είναι ο πλέον κατάλληλος για να επιχειρήσει να καταγράψει τις απαρχές της χαρτογραφίας, τις ανάγκες και τους σκοπούς ύπαρξης των χαρτών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν στους αιώνες. Την αφήγησή του συμπληρώνουν ποικίλα εντυπωσιακά τεκμήρια: σπάνια παραδείγματα-εικόνες, ενώ γίνεται σαφής αναφορά στους χαρτογράφους όλων των εποχών, που έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι στα θεμέλια του πολιτισμού μας.
Η Ψυχοθεραπεία του Θεού | Boris Cyrulnik | Εκδόσεις Κέλευθος
«Ο Θεός δεν πέφτει εξ ουρανού: Kανένα άτομο δεν πιστεύει στον Θεό όταν γεννιέται. Μόνο όταν αποκτήσει πρόσβαση στον κόσμο των λέξεων οι γονείς μπορούν να του συστήσουν τον Θεό τους. Από κει και πέρα το θρησκευτικό αίσθημα θα συνδεθεί με την αναπαράσταση του θανάτου και θα ακολουθήσει το παιδί έως την ενήλικη ζωή του. Η διαδρομή αυτή θα καθοριστεί από νευρολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες».
Στο βιβλίο αυτό, ο νευροψυχίατρος Boris Cyrulnik, στηριζόμενος σε πολύχρονες μελέτες, εξετάζει τη διασύνδεση της θρησκείας με τα μύχια της ύπαρξής μας. Συνθέτει έτσι μια από τις πληρέστερες μελέτες γύρω από το ευαίσθητο θέμα της θρησκευτικής πίστης, χωρίς να παραλείπει να θίξει, με πάντα αντικειμενικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα όπως ο θρησκευτικός φανατισμός και η έκσταση.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ξεκίνησε την έρευνα αυτή συγκλονισμένος από το απερίγραπτο ψυχικό τραύμα των παιδιών-στρατιωτών που συμμετείχαν στον πόλεμο του Κονγκό. Και την ολοκληρώνει με τα εξής λόγια: «Ο Θεός υποφέρει όταν υπάρχει το Κακό. Μας βοηθά όταν τον χρειαζόμαστε. Όταν όμως θέλουμε να επιβάλλουμε την πεποίθησή μας σε όσους αγαπούν κάποιον άλλον Θεό, η ηθική μας γίνεται διαστροφική και προξενούμε τον πόνο στους ανθρώπους γύρω μας. Ορίστε τι έπρεπε να απαντήσω στα παιδιά-στρατιώτες που, μετά τη φρίκη, απορούν γιατί νιώθουν καλά μόνο μέσα σε εκκλησία».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδας
Ο «Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» στο Μουσείο Μπενάκη
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος Γκόζης