Ζούμε σε μια τρελή εποχή. Η κανονικότητα είναι κατά μία έννοια συνεχώς μεταβαλλόμενη. Ίσως η παρούσα κανονικότητα να ορίζεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανονικότητα. Παλιά ταξίδευαν πολύ συχνά κυρίως οι διπλωμάτες, οι στρατιωτικοί και οι καλλιτέχνες. Τώρα κι αυτό έχει αλλάξει. Ο Μάρκος Κορβέσης βοηθάει άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το… ikigai τους: μια εργασία που να αγαπούν, να την κάνουν καλά, να τη χρειάζεται ο κόσμος και να ανταμείβονται γι’ αυτήν.
Είναι σύμβουλος καριέρας και NLP Master Practitioner με εκπαίδευση σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Εξειδικεύεται σε ζητήματα αλλαγής καριέρας, βιογραφικού, συνοδευτικής επιστολής, LinkedIn, συνέντευξης και αναζήτησης εργασίας. Έχει βοηθήσει πάνω από 1.000 άτομα, 50 και πλέον εθνικοτήτων, με επιτυχίες σε περισσότερες από 27 χώρες, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Είναι digital nomad από το 2018 και έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα 24 χώρες. Πώς γίνεται αυτό;
Πες μας πού βρίσκεσαι τώρα, σε πόσες χώρες έχεις πάει από την αρχή του χρόνου και πότε επιστρέφεις στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή είμαι στο Βερολίνο, στη Γερμανία. Φέτος αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο, λόγω ταξιδιωτικών μέτρων, ωστόσο εργάστηκα εξ αποστάσεως από 11 διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα. Έπειτα από τη Γερμανία σχεδιάζω να πάω στην Τσεχία, στην Ολλανδία (ίσως με μια επίσκεψη στην Αγγλία), στην Ουγγαρία, στην Ουκρανία (ίσως και στη Νορβηγία), χωρίς να έχω σκεφτεί πότε ακριβώς θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Αν όλα πάνε όπως τα έχω σκεφτεί, θα επιστρέψω κάποια στιγμή μέσα στο 2022.
Θα έχει νόημα να είσαι digital nomad και μετά την πανδημία;
Digital nomad είμαι από το 2018, πολύ πριν από την πανδημία. Από το Μάιο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 ταξίδεψα σε 22 χώρες, σε κάποιες από αυτές 2 και 3 φορές. Η πανδημία επηρέασε αρκετά το digital nomadism λόγω ταξιδιωτικών μέτρων. Όταν σταματήσει η πανδημία, πιστεύω ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των digital nomad.
Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο της δουλειάς σου;
Βοηθάω άτομα από όλο τον κόσμο να βρουν το ikigai (ικιγκάι) τους: μια εργασία που αγαπούν, την κάνουν καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβονται για αυτή. Είμαι σύμβουλος καριέρας, με υπηρεσίες όπως συμβουλευτική για αλλαγή καριέρας, σύνταξη επαγγελματικού βιογραφικού, υπηρεσίες LinkedIn, προετοιμασία συνέντευξης, τεχνικές αναζήτησης εργασίας και εκπαίδευση self-branding.
Η πανδημία επηρέασε αρκετά το digital nomadism λόγω ταξιδιωτικών μέτρων. Όταν σταματήσει η πανδημία, πιστεύω ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των digital nomad.
Δεν σου λείπει το να έχεις μόνιμη βάση;
Η μόνιμη βάση έχει σίγουρα κάποια οφέλη, όπως έναν πολύ καλά οργανωμένο επαγγελματικό χώρο για βιντεοκλήσεις και webinars με πλήρη εξοπλισμό. Συναντήσεις με συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες από κοντά για καλύτερο χτίσιμο σχέσεων και άλλα πρακτικά ζητήματα, όπως συμμετοχή σε διά ζώσης συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις, κάποιο σταθερό χόμπι για τη σωματική υγεία, όπως γυμναστήριο, πολεμικές τέχνες, χοροί κ.ά.
Η μόνιμη βάση μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και κάποιες καλές συνήθειες, ωστόσο με τις κατάλληλες προϋποθέσεις αυτό μπορεί να γίνει και στο digital nomadism. Αν μείνω σε ένα μέρος για έναν μήνα ή και παραπάνω, συνήθως είναι εφικτό. Σε ταξίδια που διαρκούν λίγες ημέρες η πρόκληση είναι συνήθως μεγαλύτερη. Ωστόσο μου αρέσει τόσο πολύ να μαθαίνω νέα μέρη και κουλτούρες που πάντα βρίσκω τον τρόπο να το κάνω να πετύχει – μια φορά νοίκιασα ένα Airbnb όπου χρειάστηκε να κάνω γραφείο τη… σιδερώστρα. Δημιουργικότητα να έχουμε και όλα καλά!
Με ποιο επάγγελμα θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει τον δικό σου δρόμο;
Υπάρχουν εκατοντάδες ειδικότητες που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, οπότε μπορεί κάποιος να είναι digital nomad (είτε ως υπάλληλος είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας). Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους τομείς: ειδικότητες πληροφορικής, digital marketing, HR, γραμματειακής υποστήριξης, υπηρεσίες μετάφρασης – γραφής – επιμέλειας κειμένων – δημιουργίας περιεχομένου, υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και coaching, γραφικές τέχνες και πολλά ακόμα. Υπάρχουν και digital nomad που προσφέρουν εξ αποστάσεως μαθήματα γιόγκα, πολεμικών τεχνών, γυμναστικής, μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής, αλλά και πολλών άλλων ειδικοτήτων.
Σε ταξίδια που διαρκούν λίγες ημέρες η πρόκληση είναι συνήθως μεγαλύτερη. Ωστόσο μου αρέσει τόσο πολύ να μαθαίνω νέα μέρη και κουλτούρες που πάντα βρίσκω τον τρόπο να το κάνω να πετύχει.
Μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια ο digital nomad;
Φυσικά! Έχω γνωρίσει αρκετές οικογένειες digital nomad, από ζευγάρια που έχουν βρέφη μέχρι εφήβους, και αλλάζουν κανονικά διάφορα μέρη. Συνήθως μένουν σε ένα μέρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί δηλαδή να αλλάζουν πόλη ανά 6 μήνες, 1-2 χρόνια ή και περισσότερο.
Αγαπημένος σου προορισμός;
Έχω ταξιδέψει μόνο εντός Ευρώπης μέχρι τώρα, σε διάφορα μέρη. Εντυπωσιάστηκα με τα τεράστια σπήλαια Σκόκγιαν (Škocjan Caves) στη Σλοβενία, με τις 7 λίμνες (Seven Rila Lakes) στη Βουλγαρία, μου άρεσε επίσης πολύ η παραθαλάσσια περιοχή Nίδα (Nida) στη Λιθουανία με τους αμμόλοφους, η Ρίγα της Λετονίας, το Τάλιν στην Εσθονία, η μεσαιωνική πόλη Μπάνσκα Στιάβνιτσα (Banská Štiavnica) της Σλοβακίας και άλλες περιοχές. Μελλοντικά θέλω να επισκεφτώ την Ισλανδία, τη Βόρεια Νορβηγία και τη Βόρεια Φινλανδία, χώρες της Αφρικής, όπως Κένυα, Αίγυπτο και Μαρόκο, τις Μαλδίβες, τη νοτιοανατολική Ασία, όπως Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, και πολλές άλλες χώρες, όπως Αυστραλία, Μεξικό, Περού, Κόστα Ρίκα κ.ά.
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για digital nomad με υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες, οργανωμένα co-working space και τοπικές κοινότητες digital nomad.
Είναι η Ελλάδα φιλικός προορισμός για τους digital nomad;
Εξαρτάται την περιοχή. H Ελλάδα γενικά είναι αρκετά πίσω σε υποδομές σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πολλές φορές έχει τύχει να πάω σε ένα μέρος στην Ελλάδα όπου το WiFi είχε ταχύτητα λιγότερη από 10 Mbps, που περιόριζε φυσικά τις βιντεοκλήσεις. Σε άλλο μέρος είχα μηδενικό upload speed και ήταν ανέφικτο να στείλω αρχεία σε πελάτες, ακόμα και email κάποιες φορές. Σε άλλες περιπτώσεις είχα πολύ χαμηλό σήμα στο τηλέφωνο, που περιόριζε τις τηλεφωνικές κλήσεις. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε Airbnb με εργονομικά έπιπλα (χώρους εργασίας, γραφείο/καρέκλα) κ.ά. Ωστόσο σε κάποια μέρη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για digital nomad, με ταχύτητες που φτάνουν και τα 100 Mbps, οργανωμένα co-working space και τοπικές κοινότητες digital nomad. Ενδεικτικά αναφέρω τον Βόλο, τα Χανιά, τη Νάξο, την Αθήνα.
Πού θα κάνεις Πρωτοχρονιά;
Αν πάνε όλα όπως τα έχω προγραμματίσει, το πιθανότερο είναι να κάνω Πρωτοχρονιά στην Ουκρανία.
Μια ευχή για τους digital nomad του κόσμου;
Να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν νέα μέρη, νέες κουλτούρες και ανθρώπους με εξαιρετικές ιστορίες, δημιουργώντας όλο και περισσότερες τοπικές κοινότητες για digital nomad και βοηθώντας ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να κάνουν πόλεις και χωριά digital nomad friendly.
***
Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω. Μου αρέσει να ταξιδεύω, αλλά θέλω πάντα να επιστρέφω στη βάση μου. Παλαιότερα ήθελα να μείνω μόνιμα στο εξωτερικό. Τώρα, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου μακριά από την Ελλάδα, την Αθήνα και τον άνθρωπό μου. Μάλλον γερνάω, μαμά!
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ελλάδα: Γη της Επαγγελίας για τους Ψηφιακούς Νομάδες;