MasterZen: Ένα Κελάρι Πολυτελείας στο Σαλόνι Σας

Η αποθήκευση του κρασιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε οινόφιλο, ειδικά όταν επιθυμεί να διατηρεί μια μεγάλη συλλογή φιαλών για χρόνια, έως ότου να είναι έτοιμα τα κρασιά προς κατανάλωση.

Εάν το κρασί δεν είναι κατάλληλα αποθηκευμένο, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αρώματα και τη γεύση του και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, να γίνει ελαττωματικό. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά τρεις βασικοί κανόνες:

  1. Τα κρασιά να βρίσκονται σε μέρος με δροσερή και σταθερή θερμοκρασία από 10 έως 15°C, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες κρύου και ζέστης μπορεί να τα καταστρέψουν.
  2. Η φύλαξη των φιαλών να γίνεται σε οριζόντια θέση, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο φελλός θα βρίσκεται σε συνεχόμενη επαφή με το κρασί. Εάν ο φελλός ξεραθεί, μπορεί να επιτρέψει την εισροή του αέρα με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενο της φιάλης.
  3. Τα κρασιά να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος, καθώς το έντονο φως μπορεί να τα θερμάνει και να εξελιχθούν πρόωρα.
  4. Οι φιάλες να διατηρούνται μακριά από δονήσεις, προκειμένου τα κρασιά να παλαιώνουν ανενόχλητα.

Έχοντας λοιπόν καταγράψει τις ανάγκες των οινόφιλων και με οδηγό το πάθος του για το κρασί, ο Δημήτρης Στεργιόπουλος δημιούργησε την εταιρεία ΜasterZen, μια 100% ελληνική επιχείρηση και μέλος του ομίλου Mobartia, που σχεδιάζει και κατασκευάζει πολυτελείς συντηρητές κρασιού και άλλα προϊόντα πολυτελείας.

Η φιλοσοφία της αγκαλιάζει το ευ ζην, αφού ο ιδιοκτήτης της πιστεύει πως στη ζωή πρέπει να δίνουμε αξία στις απολαύσεις, ενώ μικρές νησίδες πολυτέλειας μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας. Η ποιότητα της ζωής καθορίζεται και από τα αντικείμενα που διαμορφώνουν τον χώρο μας, γι’ αυτό και το κρασί που τοποθετείται στους συντηρητές της MasterZen αναδεικνύεται ως έργο τέχνης. Οι υψηλές προδιαγραφές εξασφαλίζουν τη σωστή συντήρησή του, ενώ το design και η αισθητική το μετατρέπουν σε ένα μοναδικό κομμάτι συλλογής – της προσωπικής συλλογής κάθε οινόφιλου.

Για να φτάσει στο ποτήρι μας ένα καλό μπουκάλι κρασί, δεν φτάνει μόνο η ποιότητά του. Απαιτείται και η άψογη συντήρησή του.

Μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον σχεδιαστή και ιδρυτή της MasterZen, μάθαμε πώς ξεκίνησε εν καιρό κρίσης, αλλά και πώς έφτασε σήμερα να έχει δημιουργήσει μια επιτυχημένη και τόσο ξεχωριστή επιχείρηση.

Ο Δημήτρης Στεργιόπουλος έχει μια πορεία 20ετίας στον χώρο της πληροφορικής. Αποτέλεσε διευθυντικό στέλεχος με εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η EDS (an HP company), ο όμιλος Πουλιάδη, η PC Systems και η Intralot. Το 2010 δημιούργησε την Μοbartia, πρωτοπόρα εταιρεία καινοτόμων λύσεων Mobile Applications & Consulting, με πελάτες όπως η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, ο Κωτσόβολος, η Vodafone κ.ά.

Παράλληλα, όμως, καλλιεργούσε συνεχώς το πάθος του για τη γαστρονομία και το κρασί, μέσα από οινικά ταξίδια και γαστρονομικές εμπειρίες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Eίναι αχόρταγος συλλέκτης κρασιών, ενώ έχει δημιουργήσει και την επιτυχημένη εφαρμογή για κινητά Vinophone. Το 2016 του ξύπνησε η επιθυμία να μεταφέρει τη συλλογή των κρασιών του, που αριθμούσε τότε πάνω από 1.000 φιάλες, από την αποθήκη στο σαλόνι του σπιτιού του. Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει ένα κελάρι μέσα στο σπίτι του.

Αναζητώντας λύσεις στην αγορά, δεν βρήκε μια επιλογή που να  εξυπηρετεί τις ανάγκες του, δηλαδή, έναν συντηρητή που να έχει όμορφη και ντιζαϊνάτη εμφάνιση για να μπει στο σαλόνι του, να είναι πρακτικός ώστε να χωράει πολλά μπουκάλια με ράφια μίας σειράς φιαλών το καθένα για να είναι εύκολα προσβάσιμα, σωστό φωτισμό ώστε να διαβάζονται εύκολα οι ετικέτες, και, φυσικά, με ένα κόστος προσιτό και λογικό. Έτσι αποφάσισε, σε κάποιο του ταξίδι, να ψάξει να βρει εργοστάσιο που θα μπορούσε να κατασκευάσει από την αρχή έναν συντηρητή κρασιών με τις προδιαγραφές που αναζητούσε.

Αυτή ήταν και η αρχή μιας επίπονης προσπάθειας, με εκτεταμένη έρευνα, ταξίδια, και υψηλά έξοδα, η οποία όμως οδήγησε στη δημιουργία του πρωτότυπου συντηρητή (βλ. φωτό). Ακολούθησαν αρκετές αλλαγές και διορθώσεις που προήλθαν από την προσωπική χρήση, και τότε ήταν πλέον σίγουρος ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά, το οποίο ίσως αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο για να το καλύψει προχωρώντας στην κατασκευή ενός δεύτερου πρωτοτύπου συντηρητή.

Ο Δημήτρης Στεργιόπουλος εξηγεί πως η έρευνα για να καταλήξει στα κατάλληλα εργοστάσια συνεχίστηκε για καιρό, καθώς έπρεπε να είναι σίγουρος ότι θα του εξασφαλίσουν ένα αναγνωρίσιμο brand. Στην πολύμηνη αναζήτησή του, κατέληξε σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Έως σήμερα, η πλειοψηφία των συντηρητών κρασιού ήταν κρυμμένοι σε κάποια αποθήκη, στην κουζίνα ή σε κάποιο διάδρομο, είτε αυτός ήταν σε σπίτι, είτε σε εστιατόριο ή μπαρ. Η δημιουργία όμως νέων οινοποιείων με εξαιρετική ποιότητα κρασιών, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός οινόφιλων, καταναλωτών και ανθρώπων που εκπαιδεύονται στο κρασί μέσα από σχολές, σεμινάρια και γευσιγνωσίες, και φυσικά η αύξηση του τουρισμού, καθώς και του οινοτουρισμού, αλλάζουν το τοπίο.

Στη νέα εποχή, λοιπόν, οι συντηρητές θα βγουν “μπροστά στα μάτια” του καταναλωτή. Στο σαλόνι, στη σάλα του εστιατορίου, στο ξενοδοχείο, ακόμη και σε υψηλής ποιότητας δωμάτια ξενοδοχείων, κι αυτό γιατί το κρασί είναι μια συνολική εμπειρία που αφορά όλες τις αισθήσεις μας.

Μπορείτε να ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά των μοναδικών συντηρητών κρασιού MasterZen, που συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα, την εργονομία και την εκπληκτική ασφάλεια των μπουκαλιών, στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Άλλωστε, για να φτάσει στο ποτήρι μας ένα καλό μπουκάλι κρασί, δεν φτάνει μόνο η ποιότητά του. Απαιτείται και η άψογη συντήρησή του.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του Carpe Vinum, του θεματικού περιοδικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+