“Με Κέρδισαν οι Πωλήσεις”

Ο μέσος άνθρωπος περνάει πάνω από 90.000 ώρες από τη ζωή του εργαζόμενος. Η ικανοποίηση που αντλεί απ’ αυτές τις ώρες θεωρείται ένα απ’ τα σημαντικότερα κριτήρια για να δηλώνει συνολικά ευτυχισμένος. Στον απόηχο της πολυετούς κρίσης που έχει βιώσει η χώρα μας, αλλά και των ανακατατάξεων που βλέπουμε παγκοσμίως στο χώρο εργασίας, η αξία της εργασιακής ικανοποίησης, το λεγόμενο job satisfaction, μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Ένα εργασιακό περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό, δυνατότητες αξιοκρατικής εξέλιξης, αισθήματα πληρότητας και ασφάλειας, οδηγούν σε εργαζόμενους ανθεκτικούς και δημιουργικούς, που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Άλλωστε, “η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός”, εξηγεί ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως Market Developer για την Coca‑Cola Τρία Έψιλον στην περιοχή της Χαλκίδας.

Πώς βλέπουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι σε ένα τμήμα πωλήσεων από τα πιο απαιτητικά εκεί έξω; Πώς περιγράφουν την εμπειρία τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Coca‑Cola Τρία Έψιλον, σε έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται διαρκώς, του οποίου η “καρδιά” είναι οι πωλήσεις;

“Μαθαίνουμε να Σκεφτόμαστε ‘Out of the Box‘”

Η Coca‑Cola Τρία Έψιλον διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα πωλήσεων του κλάδου, με περισσότερα από 500 άτομα ανά την Ελλάδα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλα τα κανάλια ενεργοποίησης της αγοράς. Η ομάδα μεγαλώνει κάθε χρόνο με την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων ως Market Developers, οι περισσότεροι από τους οποίους απορροφώνται από την εταιρεία και εντάσσονται στο μόνιμό της δυναμικό. Το 2018, και με βάση την απόδοση τους, πάνω από το 36% των εποχικών εργαζομένων παρέμεινε σε οργανικές θέσεις της εταιρείας.

Από μια εποχική θέση υποστήριξης πωλήσεων ξεκίνησε την πορεία της και η Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Coca-Cola Τρία Έψιλον. “Ήμουν τυχερή γιατί προέκυψε μια τέτοια θέση κι εγώ την είδα ως πόρτα να μπω στην εταιρεία. Και ξεκίνησα εκεί, στην Κέρκυρα.” Μια θέση στις πωλήσεις μπορεί να αποτελεί σημείο εισόδου στην εταιρεία, με τους ορίζοντες να είναι κατεξοχήν ανοιχτοί σε ό,τι αφορά το πού μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί ένας εργαζόμενος από πλευράς εξέλιξης, αποτελεί όμως αυτή καθαυτή κομβικό κομμάτι της. “Όπως λέμε μέσα στην εταιρεία μας, υπάρχουν αυτοί που πουλάνε και αυτοί που τους βοηθάνε να πουλάνε. Άρα τα έχουμε πολύ απλά τα πράγματα”, επισημαίνει η Σοφία Κάντα.

Μέσα από το ρόλο του Market Developer δίνεται στο νέο εργαζόμενο η δυνατότητα να εκπαιδευτεί και στη συνέχεια να εργαστεί για κάποια από τα εμβληματικότερα brands της αγοράς, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Market Developer είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης της αγοράς, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές, και μαθαίνοντας από καταξιωμένα στελέχη – μια θέση που συνοδεύεται κι από ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών και παροχών.

“Σου δίνεται το δικαίωμα να δοκιμάσεις και να προσπαθήσεις. Το καλλιεργούμε αυτό το κομμάτι, να είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι σε σκέψη, να βλέπουμε πώς λειτουργεί η αγορά και να μην παίρνουμε την πεπατημένη.”

“Μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα, ανοίγει το μυαλό μας όταν καλούμαστε να σκεφτούμε ‘out of the box’ για ένα κατάστημα”, διαπιστώνει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος. “Έχουμε καταλάβει ότι είναι απαραίτητο οι ίδιοι να εξελίσσουμε τη δουλειά μας. Η μεγαλύτερη αναγνώριση είναι η ελευθερία που μου αφήνει ο line manager και ο διευθυντής στην αγορά μου, και από εκεί και πέρα, μία αναγνώριση εξωτερική είναι οι σχέσεις που διατηρώ με τους πελάτες, το πώς βλέπουν εμένα και την εταιρεία.”

Η Διονυσία Σωτηράκου, η οποία ξεκίνησε το 2015 και πλέον είναι υπεύθυνη ανάπτυξης αγοράς, δηλώνει ότι ήθελε ανέκαθεν να ασχοληθεί με τις πωλήσεις. “Το πτυχίο μου είναι στα οικονομικά, όμως με κέρδισαν οι πωλήσεις. Αυτό που λατρεύω στον τομέα αυτόν είναι η επαφή που έχουμε με τον κόσμο, το ότι καταφέρνουμε άμεσα να βλέπουμε το αποτέλεσμα και την επιτυχία.” Στη σημασία της επικοινωνίας αναφέρεται και ο Χριστόδουλος Σιώζος, ο οποίος κλείνει 4 χρόνια στην εταιρεία τον Απρίλιο και εργάζεται στην ομάδα των Coffee Ambassadors. “Μου αρέσει πάρα πολύ το να είμαι έξω στην αγορά. Μου αρέσουν οι διάφορες προκλήσεις που προκύπτουν μέσα στην ημέρα.“

“Η ‘Καρδιά’ που Χτυπάει στην Πρώτη Γραμμή”

Ένα άλλο κομμάτι της ικανοποίησης που νιώθουν οι εργαζόμενοι έχει να κάνει με την ασφάλεια που τους προσφέρει η εταιρεία, αλλά και το συνεργατικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων. “Παλεύουμε για τους ίδιους στόχους. Δεν νιώθω ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους. Νιώθω ότι ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου για να γίνω καλύτερος, εγώ και η αγορά μου”, αναφέρει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Μέσα στην κουλτούρα της εταιρείας είναι και η ιδέα ότι μέσα από τα λάθη του κανείς μαθαίνει. “Σου δίνεται το δικαίωμα να δοκιμάσεις και να προσπαθήσεις”, εξηγεί ο Γιώργος Πριφτάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων, που βρίσκεται στην εταιρεία από το 2002. “Το καλλιεργούμε αυτό το κομμάτι, να είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι σε σκέψη, να βλέπουμε πώς λειτουργεί η αγορά και να μην παίρνουμε την πεπατημένη. Την ίδια στιγμή, έχουμε ένα μοντέλο που σου επιτρέπει να μάθεις πολλά πράγματα, να δεις όλα τα κανάλια αγοράς. Εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε να βλέπουμε από περίπτερο και μίνι μάρκετ, μέχρι club και μπαρ.”

Ίσως εκεί να οφείλεται και το γεγονός ότι ο χώρος των πωλήσεων στην Cola-Cola Τρία Έψιλον αποτελεί χώρο “εισαγωγής” ανθρώπων στην εταιρεία, όχι μόνο για εκείνους που εξελίσσονται στο τμήμα των πωλήσεων, αλλά και για εκείνους που θέλουν να εξελιχθούν σε οτιδήποτε άλλο. “Όπως είπαμε στο διαχωρισμό αυτών που πουλάνε και αυτών που τους βοηθάνε να πουλάνε, για να μπορείς να είσαι καλός, ακόμα και στις υπόλοιπες διευθύνσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις καλά την πρώτη γραμμή, την ‘καρδιά’, δηλαδή, που χτυπάει στην πρώτη γραμμή. Προσωπικά, αυτό με έχει βοηθήσει απίστευτα στην καριέρα μου”, επισημαίνει η Σοφία Κάντα.

Από μια θέση στο τμήμα πωλήσεων, ένας εργαζόμενος θα αναπτύξει πολύ και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Όπως παραδέχεται η Διονυσία Σωτηράκου: “πιο παλιά ντρεπόμουν πάρα πολύ να μιλήσω, νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή το έχω φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο να είμαι πιο άνετη”. “Υπάρχουν ευκαιρίες στην Coca-Cola Τρία Έψιλον για να αναγνωριστεί και να προχωρήσει κανείς”, διαπιστώνει η Σταυρούλα Κουτρουμπίδη, η οποία είναι στην εταιρεία σχεδόν 5 χρόνια και δουλεύει στις πωλήσεις στην Πελοπόννησο. “Βλέπουν τα νέα παιδιά συνέχεια, εξέλιξη, άνοιγμα θέσεων και αξιοκρατία. Οπότε αυτό τους δίνει κουράγιο ότι μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε θέση μέσα στην εταιρεία. Όλα είναι ανοιχτά για σένα. Όσο το κυνηγάς δεν υπάρχει ταβάνι.”

***

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+