Με το Ποδήλατο στην Πόλη

Ποδήλατο

Με ένα ποδήλατο όλα είναι πιο εύκολα και συναρπαστικά σε μια πόλη. Και όταν, εδώ και καιρό, μπήκε για τα καλά η άνοιξη, στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεμύτισαν οι ποδηλάτες. Όχι πολλοί, αλλά περισσότεροι από ό,τι τον χειμώνα.

Οι ξένοι επισκέπτες, από την άλλη, ειδικά στην Αθήνα, το εντάσσουν συχνά στο πρόγραμμά τους για τις βόλτες και τις τουριστικές διαδρομές τους. Είναι πολλά χρόνια τώρα που αρκετές εταιρείες προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, τις ποδηλατικές ξεναγήσεις. Στα αγγλικά ή σε κάποιες άλλες γλώσσες, ανάλογα με τα αιτήματα, από στελέχη που, ποδηλατώντας, παρουσιάζουν σημεία της Αθήνας με πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό ή άλλο ενδιαφέρον. Αυτό που σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, η Βιέννη είναι συχνό φαινόμενο, αλλά χάνεται στον τεράστιο όγκο των αστικών ποδηλατών, στην Αθήνα γίνεται πιο εύκολα ορατό.

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι πιο έντονη στην παραλία. Εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αστικοί αναβάτες ποδηλάτου, ως το πιο ελκυστικό σημείο της πόλης, που έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα: διαθέτει ποδηλατόδρομο και, μάλιστα, με ξεκάθαρα όρια.

Η μεγάλη συζήτηση για το αν και πότε θα γίνουν υποδομές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας στο θέμα των ποδηλατοδρόμων δεν έχει κλείσει και ούτε, απ’ ό,τι φαίνεται, ατονεί.

Πολλοί περιμένουν να υπάρξουν πρώτα οι υποδομές και να ξεκινήσει η αστυνόμευση και μετά να υιοθετήσουν το ποδήλατο στις μετακινήσεις τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέβη αντίθετα.

Στην Καρδίτσα η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών κλείνει σχεδόν μια 25ετία. Άλλαξε η πόλη. Όχι ότι εξαφανίστηκαν τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που έχουν επιλέξει να κυκλοφορούν με ποδήλατο. Στη Θεσσαλία, βέβαια, πάντα υπήρχε ποδηλατική παράδοση, όπως στον Βόλο και στα Τρίκαλα. Η Λάρισα επίσης έχει πολύ μεγάλο αριθμό ποδηλατών για τα δεδομένα μιας μεγάλης πλέον πόλης – βοήθησαν οι πεζοδρομήσεις, βοήθησε η κουλτούρα της δημοτικής αρχής των τελευταίων ετών, η προσπάθεια κάποιων να το κάνουν μόδα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα σκήπτρα κρατάει η Καλαμάτα, η Κομοτηνή (οι μουσουλμάνοι πρωτοπορούν εκεί, σε αντίθεση με τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ) και ακολουθεί η Κρήτη.

Πολλοί περιμένουν να υπάρξουν πρώτα οι υποδομές και να ξεκινήσει η αστυνόμευση και μετά να υιοθετήσουν το ποδήλατο στις μετακινήσεις τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέβη αντίθετα. Πρώτα δημιουργήθηκε η κρίσιμη μάζα, η οποία πίεσε με τον όγκο της το κράτος να δημιουργήσει υποδομές. Σήμερα έχει παγιωθεί σε πολλές χώρες ως δεδομένο ότι όπου γίνονται δρόμοι θα υπάρχουν και ποδηλατόδρομοι.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια κίνηση για κοινή χρήση ποδηλάτου και αυτοκινήτων στους δρόμους. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι ποδηλάτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι η υπερβολική ταχύτητα των αυτοκινήτων και η ανεξέλεγκτη κίνηση των μηχανών. Οδηγούν, ως γνωστόν, όπως θέλουν, μπαίνουν σε μονόδρομους και πεζόδρομους, καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, χωρίς να τους ελέγχει κάποιος, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη αστυνόμευση, με αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο για σοβαρά ατυχήματα.

Πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να είναι προσεκτικοί. Και να σέβονται και εκείνοι τόσο τους άλλους οδηγούς όσο και τους πεζούς.

Όμως και οι ποδηλάτες δεν «αγιοποιούνται» επειδή μετακινούνται με ποδήλατο στην πόλη και δεν επιβαρύνουν την κυκλοφορία και την ατμόσφαιρα. Αν είναι κακοί χαρακτήρες, θα είναι και πάνω σε ένα ποδήλατο. Πρέπει να ακολουθούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να είναι προσεκτικοί. Και να σέβονται και εκείνοι τόσο τους άλλους οδηγούς όσο και τους πεζούς.

Η μετακίνηση για λίγα χιλιόμετρα (συνήθως κάτω από πέντε) μέσα στον αστικό ιστό, πάνω σε ένα ποδήλατο, είναι χαρά και ευκολία. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Βλέπεις την πόλη, όλα όσα υπάρχουν γύρω σου, και έχεις αυτήν την αίσθηση του παιδιού που παίζει με το παιχνίδι του, την οποία τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ήρθαν ως συμπλήρωμα στο κομμάτι της μετακίνησης για άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, είτε για σημεία που χρήζουν ανάγκης για ηλεκτρική υποβοήθηση. Ακόμη ένα μέσο μετακίνησης που θυμίζει το ποδήλατο, αλλά με άλλη δυναμική λόγω ταχύτητας.

Όλα αυτά στη μεγάλη εικόνα της κλιματικής κρίσης και της αγάπης για το περιβάλλον. Γιατί δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει αυτό που βιώνουμε αν δε γίνουμε και εμείς μέρος της θετικής αλλαγής.

Άλλωστε, πάνω σε ένα ποδήλατο όλα γίνονται μαγικά.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Αστικά Διόδια, Ένας Άλυτος Γρίφος στον Δρόμο μας

Προσοχή: Εκτελούνται Έργα στη Θεσσαλονίκη

#BraveNewCities: Αναζητώντας την Πόλη του Μέλλοντος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+