#BraveNewCities: Αναζητώντας την Πόλη του Μέλλοντος

#BraveNewCities

Η πόλη, το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναμένεται να ζει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια, είναι συνεχώς υπό εξέλιξη. Ποιες είναι οι προκλήσεις που θέτει η αστικοποίηση και ποιες είναι εκείνες οι παράμετροι που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζονται οι άνθρωποι μέσα στα αστικά κέντρα;

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewCities αποπειράται να σκιαγραφήσει το μέλλον των αστικών κέντρων και τους τρόπους με τους οποίους θα κληθούν αυτά να φιλοξενήσουν 2,5 δισεκατομμύρια νέους κατοίκους.

#BraveNewCities

Δημήτριος Δ. Βέργαδος | Καθηγητής ΠΑΠΕΙ, Κάτοχος της Έδρας UNESCO «Creative Cities in Motion»

Ο Δημήτριος Δ. Βέργαδος, Καθηγητής στο ΠΑΠΕΙ, Κάτοχος της Έδρας UNESCO «Creative Cities in Motion», εξηγεί την ανάγκη εξέλιξης της ταυτότητας των πόλεων: «Η αστικοποίηση, σε συνδυασμό με τη συνολική ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού, θα μπορούσε να προσθέσει 2,5 δισεκατομμύρια ακόμα κατοίκους σε αστικές περιοχές και κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Ασία και η Αφρική. Τα επόμενα χρόνια λοιπόν, μέχρι το 2030, αναμένεται οι megacities να φτάσουν τον αριθμό 41. Και όταν εννοούμε megacities, εννοούμε τις πόλεις οι οποίες έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια πληθυσμό. Προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή την ευρεία πληθυσμιακή ανάπτυξη, την αυξανόμενη πυκνότητα του πληθυσμού και την αυξανόμενη μεσαία τάξη, είναι επιτακτική η εξέλιξη αυτών των πόλεων».

 Προκλήσεις και Λύσεις

«Αντιμετωπίζουμε σύνθετες προκλήσεις. Η μία είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι πρασίνου, ανοιχτοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο δεύτερος παράγων είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης του αυτοκινήτου. Ο τρίτος είναι η χρήση της τεχνολογίας που να χρησιμεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας καθενός από εμάς». Τις προκλήσεις αυτές, στις οποίες η σύγχρονη μορφή των πόλεων καλεί να δώσει απαντήσεις, περιγράφει ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος στη Lamda Development.

#BraveNewCities

Θωμάς Δοξιάδης | Αρχιτέκτονας-Αρχιτέκτονας Τοπίου και Επικεφαλής του Γραφείου doxiadis+

Ο Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας Τοπίου και Επικεφαλής του Γραφείου doxiadis+, περιγράφει το μέλλον των πόλεων βασιζόμενος σε δύο διαφορετικές νοοτροπίες: «Όταν μιλάμε για το μέλλον των πόλεων υπάρχουν δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Υπάρχουν οι χώρες ή οι κουλτούρες που λειτουργούν στρατηγικά. Δηλαδή, οργανώνομαι, βάζω στόχο, πάω να τον πετύχω. Δηλαδή, Γερμανός Ελβετός. Υπάρχουν οι χώρες και οι κουλτούρες που λειτουργούν ευκαιριακά. Δηλαδή, πού μπορώ να βρω σήμερα λίγο φαΐ, αύριο λίγο νερό, εκεί θα πάω.

Σκεπτόμενος την πόλη του μέλλοντος, κάποιες θα φτιαχτούν στρατηγικά. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα χτίζει πόλεις των πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες είναι σχεδιασμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Έχουν σκεφτεί ότι έτσι θα είναι το περίγραμμα της πόλης, έτσι θα είναι οι δρόμοι, έτσι θα είναι οι γραμμές του μετρό. Είναι όλα λίγο-πολύ προγραμματισμένα. Υπάρχει το άλλο άκρο που είναι το ευκαιριακό. Στην Ελλάδα, νομίζω, είμαστε κάπου ανάμεσα και το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων στη Γη είναι κάπου ανάμεσα στο στρατηγικό και το ευκαιριακό».


Ένα Mega-Project Αστικής Ανάπλασης

To «The Ellinikon» αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, μια πρωτοποριακή «έξυπνη» και «πράσινη» πόλη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Φλοδοξεί να γίνει μια πόλη πρότυπο των 15 λεπτών, προσφέροντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στους κατοίκους του και δείχνοντας τον δρόμο για το πώς μπορούν να μοιάζουν τα αστικά κέντρα στο μέλλον.

Η Αγγελική Τούζιου, Chief Development Officer, Residential, Sports & MUT στη Lamda Development, περιγράφει τις αναπλάσεις και τα έργα που θα δούμε να ολοκληρώνονται στα τέλη του 2026: «Ξεκινάμε με το παράκτιο μέτωπο – έχει ένα μήκος ακτογραμμής 3,5 χιλιόμετρα και αναπτύσσεται στο σύνολό του στην πρώτη φάση ανάπτυξης. Τι θα δούμε ολοκληρωμένο; Την παραλία, την εκσυγχρονισμένη μαρίνα του Αγίου Κοσμά με τριακόσιες θέσεις ελλιμενισμού, το εμβληματικό μας Riviera Tower, τον πρώτο παραθαλάσσιο πράσινο ουρανοξύστη στην Ελλάδα, το Riviera Galleria, τον σύγχρονο εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, καθώς και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της παραλίας.

Επίσης, στο παράκτιο μέτωπο έχουμε και κάποιες οικιστικές αναπτύξεις. Συνεχίζοντας προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σημαντικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου, οπότε στη θέση που βρίσκεται το Μετρό του Ελληνικού βρίσκουμε το commercial hub. Συνεχίζοντας στο πάρκο του Ελληνικού, δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει τις εργασίες στην πρώτη φάση ανάπτυξης με ένα πολύ μεγάλο τμήμα του, αυτό του αθλητικού πάρκου, να αναπτύσσεται σε 300 στρέμματα περίπου.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ | FOUNDER & CEO, ΑΘΗΝΕΑ & Αγγελική Τούζιου | Chief Development Officer, Residential, Mixed-Use, Hospitality, LAMDA  Development

Σχεδιάζουμε λοιπόν 1.500 διαμερίσματα διαφόρων τυπολογιών σε τρεις γειτονιές της πόλης του Ελληνικού. Στο παράκτιο μέτωπο, στη γειτονιά που βρίσκεται πίσω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς και σε μια γειτονιά που συνδέεται με τον υφιστάμενο αστικό ιστό του Δήμου Αλίμου. Για την ολοκλήρωση όλων αυτών υλοποιούνται ήδη τα έργα υποδομής. Η πρώτη φάση ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026».

Ο Δημήτρης Καραστογιάννης, Chief Corporate Affairs & Business Development Officer στη Lamda Development, αναφέρεται στις δυνατότητες που θα παρέχει μια έξυπνη πόλη σαν το Ελληνικό: «Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια έξυπνη πόλη επόμενης γενιάς, που δεν θα μένει μόνο σε αυτό το στρώμα. Δηλαδή να διαχειριζόμαστε καλύτερα την καθημερινότητά μας σε επίπεδο πόλης, αλλά να παρέχουμε μια αναβαθμισμένη εμπειρία και καλύτερη ποιότητα ζωής σε αυτούς που κατοικούν στο Ελληνικό, σε αυτούς που το επισκέπτονται, εργάζονται και είναι φοιτητές.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στον καμβά που είπαμε, δηλαδή τη χρήση της τεχνολογίας για τα δίκτυα και τις υποδομές, θέλουμε να προσθέσουμε και ένα οικοσύστημα ψηφιακών λύσεων και ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους χρήστες να δραστηριοποιούνται και να περνούν χρόνο στο Ελληνικό πιο άνετα, αλλά και να παίρνουν αποφάσεις πιο γρήγορα και έξυπνα.

Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα, στο Ελληνικό θα μπορεί κάποιος μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό του, να βρει baby sitter, να πάει σε μια κοινωνική εκδήλωση, να νοικιάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για να απολαύσει τις ωραίες διαδρομές, να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές, να κλείσει να κάνει γυμναστική, να βρει μια θέση στάθμευσης, να την κλείσει και να πληρώσει και τη σχετική υπηρεσία. Όλα αυτά όσο πιο εξατομικευμένα, με τον πιο απλό τρόπο. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο να φτιάξουμε μια πόλη που απλώς χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία. Θέλουμε να φτιάξουμε μια πόλη όπου η ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών υπηρετεί την ποιότητα ζωής όλων όσοι την επισκέπτονται και μένουν σε αυτή».

Η Αθήνα του Μέλλοντος

Πώς θα είναι η Αθήνα του μέλλοντος; Ο Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας Τοπίου και Επικεφαλής στο Γραφείο doxiadis+, απαντά: «Είναι μια πόλη η οποία δεν θα αλλάξει με μεγάλους στρατηγικούς τρόπους, αλλά πιστεύω ότι θα αλλάξει με πολλούς ευκαιριακούς. Να πιάσουμε καταρχήν τους στρατηγικούς της Αθήνας.

Είναι προφανώς οι γραμμές του μετρό. Είναι πολύ μεγάλη στρατηγική κίνηση. Είναι όλα τα έργα ανάπλασης που γίνονται στο παραλιακό μέτωπο. Και είναι και το γεγονός ότι, λόγω του τουρισμού και των μουσείων, το κέντρο γίνεται όλο και πιο πολύ τουρισμός και Airbnb, με τις συνακόλουθες δυσκολίες για τους κατοίκους. Αυτές είναι οι μεγάλες στρατηγικές τάσεις και νομίζω ότι ευκαιριακά όλοι μας θα δούμε πώς θα τους ακολουθήσουμε».

#BraveNewCities
Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewCities εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη της Lamda Development.

Η Lamda Development Α.Ε., εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Είναι η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον τομέα των εμπορικών κέντρων, με επιτυχημένη διαφοροποίηση στους τομείς των γραφείων και των κατοικιών.

Tο επεισόδιο #BraveNewCities της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 00:00, στον ΑΝΤ1.

Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece, μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, στις 00:00, στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης

#BraveNewEnergy: Το Τοπίο της Ενέργειας και Ένα Πολλά Υποσχόμενο Πράσινο Αύριο

#BraveNewSpace: Πώς Επηρεάζει το Διάστημα την Καθημερινότητά μας;

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+