Μέντορες Που Διδάσκουν και Μαθαίνουν

Όσο ζω μαθαίνω – μια φράση εντυπωμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Και όμως, πόσοι από εμάς την εφαρμόζουμε στην πράξη στην επαγγελματική μας ζωή; Πόσοι από εμάς επωφελούμαστε από τον πιο πολύτιμο πόρο που υπάρχει εν αφθονία στο εργασιακό μας περιβάλλον: τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, είτε από τη θέση του υφιστάμενου που μπορεί να επωφεληθεί από την κατάρτιση και τις εμπειρίες των προϊσταμένων του, είτε από τη θέση του προϊστάμενου, που δεν θα γίνει ποτέ καλύτερος αν δεν έχει τα αυτιά και τα μάτια του στραμμένα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υπάρχουν σαφώς εργασιακά περιβάλλοντα που απομονώνουν τμήματα και βαθμίδες. Που δεν ενθαρρύνουν την ανταλλαγή συμβουλών και γνώσεων. Που δεν δίνουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη αμφίδρομων διαύλων επικοινωνίας. Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, επιδιώκεται ενεργά η συμβολή και η συμμετοχή των εργαζόμενων της εταιρείας στη διαμόρφωση του μέλλοντός της. “Eίναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν τον παλμό προς τα πού θέλουμε να πάμε, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε”, τονίζει η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα.

Ανοιχτοί Δίαυλοι από την Πρώτη Μέρα

Από την αρχή της πορείας ενός εργαζόμενου στην εταιρεία, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά επίπεδα είναι ανοιχτοί, διαπιστώνει η Ναταλία Παναστασίου, Senior Brand Manager στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα, η οποία βρίσκεται στην Coca-Cola Τρία Έψιλον περίπου 1,5 χρόνο. “Οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ γρήγοροι, όμως το κλίμα είναι πολύ καλό. Αυτό το οποίο μου έκανε εντύπωση από τους πρώτους μήνες που ήμουν εδώ είναι ότι ήταν όλοι πάρα πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν τον καινούργιο, κάτι που δεν το είχα δει σ’ αυτό το βαθμό σε προηγούμενες δουλειές.”

“Είχα πολύ καλούς δασκάλους στην πορεία μου από την πρώτη μέρα που μπήκα στην εταιρεία μέχρι και σήμερα, οι οποίοι με βοήθησαν σε κάθε βήμα. Από την πλευρά μου, εγώ εκμεταλλευόμουν τις ευκαιρίες, προσπαθούσα πάντα παραπάνω και ψαχνόμουν – να μάθω κάτι ακόμα, να δείξω κάτι ακόμα, να προσφέρω κάτι ακόμα”, θυμάται ο Ιορδάνης Πλακίδας, ο οποίος ξεκίνησε στην Coca-Cola Τρία Έψιλον το 2004 και πλέον είναι υπεύθυνος για την ομάδα του Customer Care Center για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, επιδιώκεται ενεργά η συμβολή και η συμμετοχή των εργαζόμενων της εταιρείας στη διαμόρφωση του μέλλοντός της. “Eίναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν τον παλμό προς τα πού θέλουμε να πάμε, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε”, τονίζει η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Σοφία Κάντα.

Ο ίδιος μπορεί να έχει ζήσει στη διαδρομή του στην εταιρεία την ικανοποίηση του να πετυχαίνει τους στόχους του μήνα ή να εξελίσσεται μέσα σ’ αυτήν, όμως ξεχωρίζει το συναίσθημα του feedback που έλαβε από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε. “Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα, το οποίο δεν ξέρω αν μπορείς να το αποτυπώσεις σε νούμερα. Αναφέρομαι σε υφιστάμενους κυρίως,  αλλά και συναδέλφους στην ίδια βαθμίδα,  που σε ανύποπτο χρόνο θα σου στείλουν ένα email ή θα σε πάρουν τηλέφωνο να σου πουν ‘σε ευχαριστώ για τότε που συνεργαστήκαμε γιατί με βοήθησες πολύ, έμαθα από σένα, πήρα τώρα αυτή τη θέση γιατί μου είχες δείξει 5 πράγματα ή με βοήθησες να σκεφτώ διαφορετικά’. Αυτό το ευχαριστώ των συναδέλφων είναι κάτι το οποίο με ικανοποιεί και με γεμίζει και δεν κρύβω ότι το αναζητώ. Μου αρέσει να βοηθάω και να αναπτύσσω ανθρώπους για να το ξαναζήσω, να το ξανακούσω.”

Προγράμματα που Σμιλεύουν Σχέσεις MentorMentee

Πέρα όμως από την καθημερινή τριβή και την ενθάρρυνση μηχανισμών feedback και πρακτικής εκπαίδευσης, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα που θέτουν με πιο επίσημο τρόπο τη βάση για την ανάπτυξη σχέσεων mentor-mentee μεταξύ εργαζομένων, με πλέον χαρακτηριστικό το Rise, το οποίο δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε νέους απόφοιτους να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στην καριέρα τους ως Management Trainees στην Coca-Cola Τρία Έψιλον. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τους δίνεται η ευκαιρία να περάσουν χρόνο με συναδέλφους από όλα τα τμήματα της εταιρείας, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί τους το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, ώστε να γνωρίσουν οι πρώτοι καλύτερα τον οργανισμό και τις ομάδες του.

Ο Αργύρης Μουστάκας, ο οποίος έκλεισε ένα χρόνο στην εταιρεία ως Management Trainee, αναφέρεται με θερμά λόγια τόσο στην εμπειρία του στο εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Αίγιο, όσο και στο corporate περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε στη συνέχεια. “Μιλάς με ανθρώπους που είναι ψηλά στην εταιρεία, που έχουν χρόνια εμπειρίας και μαθαίνεις απ’ αυτούς. Είναι πολύ φιλικοί όλοι, είναι εντυπωσιακό. Έχουν υπομονή, απαντούν κάθε ερώτηση και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σε εξελίξουν. Ναι, είναι ένα γρήγορο, απαιτητικό περιβάλλον. Πρέπει να δημιουργείς, να βρίσκεις ιδέες, να λύνεις προβλήματα όταν προκύπτουν. Όμως, ως Trainees δεν είμαστε παραγκωνισμένοι. Μας βάζουν ενεργά σε όλα και μπορεί σε μια συνάντηση να γυρίσει ένας διευθυντής και να μου πει: ‘για πες μου την άποψή σου Αργύρη’. Νιώθεις ότι η γνώμη σου μετράει, τόσο που σε τρομάζει. Από ένα σημείο και μετά όμως αισθάνεσαι ισάξιος της εμπιστοσύνης.”

Ο Διονύσης Γερονικόλας, ο οποίος ξεκίνησε κι αυτός στην εταιρεία ως Rise Management Trainee πριν 4 χρόνια και εργάζεται πια ως αναλυτής στο οικονομικό τμήμα, κάνει λόγο για μια νοοτροπία συνεχούς επιμόρφωσης, τόσο μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, όσο και άτυπα μεταξύ εργαζομένων, σε όλη την έκταση της ιεραρχίας. “Η line manager μου μαθαίνει κι αυτή μια σειρά από πράγματα, λέγοντάς μου ‘εδώ Διονύση να το κάνεις έτσι αυτό’, ή ‘θα μιλήσεις με αυτό τον τρόπο γιατί πρέπει να σκεφτείς αυτό’. Θα μου δώσει feedback ως προς το τι να προσέξω.” Αν κάποιος ήθελε να εργαστεί στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, θα τον προέτρεπε να κάνει πολλές ερωτήσεις, να δείξει φιλότιμο -γιατί αυτό πιστεύει ότι εκτιμάται στην εταιρεία πάρα πολύ-, “και να προσπαθεί να μάθει όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα, γιατί υπάρχει πραγματικά πάρα πολύ πληροφορία εδώ, αρκεί να έχει όρεξη”.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

“Είναι μία εταιρεία μέσα από την οποία επιβραβεύεσαι, όμως θέλει και απόδοση”, εξηγεί ο Αθανάσιος Μπουζιάκας, που αν και βρίσκεται στην εταιρεία μόλις 4 χρόνια, είναι προϊστάμενος στο τμήμα διακίνησης και υπεύθυνος-προϊστάμενος διανομής για τα προϊόντα της Coca-Cola Τρία Έψιλον σε όλη την Ελλάδα. “Είναι μία εταιρεία που προσπαθεί πάρα πολύ για τους ανθρώπους της, δίνοντας έμφαση και στα soft skills, το πώς μπορείς να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους με τελείως διαφορετικό background, που δεν έχουν το ίδιο τρόπο σκέψης με εσένα και κυρίως δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες  εκείνη τη στιγμή με εσένα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να σου δώσει.”

Στη σημασία της επιβράβευσης που παίρνει από τους συνεργάτες και προϊστάμενούς της αναφέρεται και η Ναταλία Παπαναστασίου. “Έχει περάσει ως φιλοσοφία η σημασία του να δίνουμε συνεχές feedback μέσα από απλές δράσεις. Μπορεί να πρόκειται ακόμη και για ένα email, μέσα από το οποίο είχες πει κάτι σωστά και στοχευμένα, και να σου πει ο manager σου ότι τα πήγες εξαιρετικά. Παίρνεις από τα απλά πράγματα επιβράβευση και είναι πολύ σημαντικό αυτό.”

Από τη δική της πλευρά, η Ιωάννα Πολυμερά, η οποία είναι Regional Sales Manager και μετράει ήδη 7 χρόνια στην εταιρεία, επενδύει καθημερινά στο κλίμα της ομάδας της, δίνοντας στην πράξη, όσο μπορεί, τα παραδείγματα που θέλει να περάσει στους συνεργάτες της. “’Αφού το κάνει η Ιωάννα, δε θα τρέξω εγώ να το κάνω;’ θα σκεφτούν και αυτό λειτουργεί θετικά. Ξέρουν ότι έχουν έναν  προϊστάμενο που τους καταλαβαίνει. Το έχω κάνει κι εγώ αυτό που τους ζητάω, κι αν χρειαστεί θα τους το δείξω, δεν με ενοχλεί να το δείξω.” Αυτή η νοοτροπία διαπιστώνει ότι λειτουργεί ιδιαίτερα ενδυναμωτικά.

Η αξία που προσδίδει η εταιρεία στις σχέσεις mentoring πάντως αφορά ακόμα και νέους που δεν εργάζονται στην Coca‑Cola Τρία Έψιλον και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τον οργανισμό μέσα από το πρόγραμμα Youth Empowered, το πιο ευρύ, ανοιχτό, δωρεάν πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό παρέχονται σε νέους 18-30 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας δεξιότητες, καθοδήγηση και επαγγελματική δικτύωση, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης και να επιτύχουν τη θετική αλλαγή που ονειρεύονται στη ζωή τους, με τη βοήθεια μεντόρων του προγράμματος Youth Empowered που είναι υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας αλλά και της ευρύτερης αγοράς.

***

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+