Όταν η ελπίδα μετατρέπεται σε στόχο και η καταστροφή σε αναγέννηση, τότε ακόμη και οι πιο σκοτεινές εικόνες αποκτούν φως. Το «Μετά τη Φωτιά» είναι το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει με λιτότητα το πολυσύνθετο έργο αποκατάστασης της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου από την Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas). Μια δωρεά ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, που συμπεριλαμβάνει δέσμευση για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της περιοχής και αποτελεί ένα αισιόδοξο παράδειγμα που δίνει ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης.
Το Δάσος Είναι Υγεία
Οι καταστροφικές φωτιές τον Αύγουστο του 2021 άφησαν το θλιβερό αποτύπωμά τους: το πράσινο του δάσους έγινε γκρι, τα δέντρα απέμειναν κορμοί, τα ζώα έμειναν κουφάρια. Η πηγή ζωής, οι δασικές εκτάσεις της χώρας, σε κάποια σημεία τους, μετατράπηκαν σε αποκαρδιωτικό τοπίο με μεγάλο περιβαλλοντικό αρνητικό αντίκτυπο.
«Είναι τραγικό να καίγεται το δάσος. Το δάσος είναι υγεία, το δάσος είναι χαρά, το δάσος είναι ζωή. Εμείς βρισκόμαστε γι’ αυτό τον λόγο εδώ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ευχόμαστε πολύ σύντομα αυτό το τοπίο να γίνει όπως ήταν πριν», εξηγούν οι άνθρωποι που ανέλαβαν την υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων στην περιοχή.
Έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή, το πρώτο μέλημα της δασικής υπηρεσίας είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναγεννηθεί η φύση. Ο άνθρωπος επεμβαίνει μόνο στις περιοχές όπου η φύση αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της. Σε αυτό το θλιβερό γκρι περιβάλλον λοιπόν, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαρυμπόμπης Τατοΐου, εξειδικευμένοι τεχνίτες υπό την καθοδήγηση ιθυνόντων εργάστηκαν ιεραρχώντας τις διαδικασίες αποκατάστασης.
Έργα Αποκατάστασης
Για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον, έχει σημασία τα μέτρα που προτάσσονται να λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία των ειδικών και τη δραστηριότητά τους όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, αντί της τεχνητής αναδάσωσης, η έμφαση δόθηκε αυτή τη φορά στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στο δάσος να επανέλθει ακολουθώντας τη φυσική αναγέννηση.
Αντιδιαβρωτικά έργα είναι τα πρόχειρα, πρόδρομα έργα που ακολουθούν ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να έχουμε επιτυχία της φυσικής αναγέννησης της περιοχής. Είναι ο τρόπος του ανθρώπου να σεβαστεί τη φύση που ο ίδιος κατέστρεψε, αφού η κλιματική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη των πυρκαγιών. Σε μια ακραία κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας δεν χρειάζεται, άλλωστε, να γίνει κάποιος εμπρησμός. Ένα τυχαίο περιστατικό, ακόμα και μια ακτίνα του ήλιου πάνω σε μια αντανάκλαση, σε ένα γυαλί μέσα στο δάσος, μπορεί να δημιουργήσει μια εστία φωτιάς.
Με την αντιδιαβρωτική προστασία λοιπόν σε πρώτο πλάνο, τη δημιουργία κορμοδεμάτων παράλληλα με τις χωροσταθμικές καμπύλες του εδάφους που στοχεύει στη συγκέντρωση του εδάφους, κλαδοπλέγματα αλλά και ξυλοφράγματα ως προστασία στα πλημμυρικά φαινόμενα, η περιοχή αποκτά την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη.
«Μετά τη Φωτιά»
Το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τη διαδικασία ανάπλασης της δασικής έκτασης της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, μιας περιοχής που πριν από τις πυρκαγιές ήταν όαση πρασίνου, με τεράστια επισκεψιμότητα, μοιάζει με την καλή πλευρά του εαυτού μας. Με αυτήν που δημιουργεί και δεν καταστρέφει. Με αυτήν που γεννά ελπίδα και όχι απελπισία. Ακόμη κι αν το χρώμα του δάσους, για την ώρα, είναι γκρι.
Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ:
Η Παράδοση του Έργου
Το έργο αποκατάστασης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές στον νομό Αττικής, παραδόθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς. Η πρωτοβουλία, η διαδικασία της οποίας αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Μετά τη Φωτιά», συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της Coca-Cola στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της: «Η κλιματική κρίση είναι το παρόν. Δεν θέλουμε να είναι το μέλλον. Η απάντηση είναι η δράση».
Διαβάστε ακόμη στη αθηΝΕΑ: