Μιχάλης Αναγνώστου: «Το Ποδόσφαιρο Είναι Γιορτή, όχι Πόλεμος»

Μιχάλης Αναγνώστου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αλάνες και σε χωμάτινα γήπεδα. Ήταν τη δεκαετία του ’80 που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα άλλαζε και γινόταν από ερασιτεχνικό πιο επαγγελματικό. Και όλα έγιναν πολύ γρήγορα, οι προπονητές και οι παράγοντες της εποχής δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές.

Έπαιξε ποδόσφαιρο σε όλες τις ηλικίες των ακαδημιών του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, από Κ10 έως Κ21, καθώς και στην Εθνική Ελλάδος Κ16 και Κ18. Αυτό για το οποίο ξεχώριζε από μικρός ήταν η υψηλή αντιληπτική ικανότητα και η άποψη για την οργάνωση και το πλαίσιο με το οποίο θα έπρεπε να στηθεί μια ομάδα. Σπούδασε, έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία και είδε από κοντά το ποδόσφαιρο εκεί – μια άλλη πραγματικότητα.

Ως παίκτης δεν μακροημέρευσε, αλλά πολύ σύντομα του δόθηκαν ευκαιρίες για να ασχοληθεί ως παράγοντας στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διαμορφωνόταν σε ανταγωνιστικό με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όμως, ούτε αυτό ήταν εκείνο που είχε ονειρευτεί. Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του εντόπισαν την αξία και τις ικανότητές του. Οι ευκαιρίες ήταν πολλές μακριά από την Ελλάδα και η Αγγλία, ο τόπος όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, έγινε η μόνιμη κατοικία του Μιχάλη Αναγνώστου.

Μιχάλης Αναγνώστου

Διδάσκεις στο Πανεπιστήμιο Loughborough, στην Αγγλία, που είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πώς είναι η ακαδημαϊκή ζωή εκεί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα έπειτα από λίγα χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας να εργάζομαι στο καλύτερο αθλητικό πανεπιστήμιο του κόσμου, σύμφωνα με όλα τα παγκόσμια rankings αξιολόγησης. Το Loughborough University είναι η έδρα πολλών εθνικών ομάδων και αθλημάτων στην Αγγλία και από εκεί ξεκινούν την καριέρα τους διακεκριμένα στελέχη του παγκόσμιου αθλητισμού. Είναι τιμή αλλά και ευθύνη να διδάσκω εκεί. Οι φοιτητές δεν είναι μόνο από την Αγγλία, αλλά και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου: Κίνα, Ινδία… Όλοι αυτοί επιστρέφουν στη χώρα τους και καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις έπειτα από λίγα χρόνια.

Έχεις εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Συνεργάζεσαι και με Έλληνες;

Στα περισσότερα project που αναλαμβάνω πάντα προσπαθώ να αξιοποιώ και Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η επικοινωνία είναι ευκολότερη, αλλά κυρίως γιατί οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού συνδυάζουν τον επαγγελματισμό και την οργάνωση με το τσαγανό και την επιμονή για επιτυχία. Γινόμαστε άλλοι άνθρωποι εκτός χώρας, νομίζω. Αφήνουμε στην άκρη τους εγωισμούς και δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό. Δεν μας νοιάζει τόσο η επιβεβαίωση και η αποδοχή, όπως όταν είμαστε στην Ελλάδα, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα. Βρίσκουμε τον αληθινό εαυτό που βρίσκεται μέσα μας.

Μιχάλης Αναγνώστου

Πώς είναι η ζωή στην Αγγλία;

Είναι διαφορετική. Αυτή η χώρα σου εξασφαλίζει ψυχική ηρεμία για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. Οι τοπικές κοινωνίες είναι ενεργές και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Για παράδειγμα, εγώ είμαι εθελοντής προπονητής ποδοσφαίρου σε ομαδες Κ10. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν σε κάτι που ξέρουν. Βέβαια, υπάρχει το οργανωτικό πλαίσιο και αυτό είναι θέμα κουλτούρας. Μου λείπει ο ήλιος και η θάλασσα φυσικά, αλλά οι προτεραιότητες στη ζωή είναι διαφορετικές σε κάθε χρονική στιγμή. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπώ είναι στα καλύτερά του εδώ. Είναι μια πραγματική γιορτή, όχι πολεμική μάχη. Κάθε ομάδα έχει να επιδείξει τη δική της λαμπρή ιστορία και είναι σεβαστή. Δεν υπάρχει το μονοπώλιο 2-3 ομάδων.

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον του αθλητισμού;

Το μέλλον στον αθλητισμό επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και αλλαγές. Περισσότερη διαδραστική κατανάλωση με χρήση της τεχνολογίας, ενεργή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων και τη συμβουλευτική, διαφορετική καινοτόμο διακυβέρνηση με νέους ενεργούς stakeholders, όπως θεατές, λίγκες, αθλητές και αθλητικά conglomerates.

Μιχάλης Αναγνώστου

Στην Ελλάδα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σπουδές στην κατεύθυνση της Διοίκησης Αθλητικών Σωματείων. Για τους νέους στην Ελλάδα που θέλουν να ασχοληθούν με την αθλητική διοίκηση τι προτείνεις;

Θέλω να πω στα νέα παιδιά να μη βιάζονται. Όλοι από κάπου ξεκινάμε. Επίσης, ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συχνά αξιοκρατία. Θα δουν πολλούς να τους βάζουν εμπόδια στον δρόμο τους. Να μην το βάζουν όμως κάτω. Το αντίθετο, να επιμένουν και να ευγνωμονούν αυτούς που τους εμπόδισαν, γιατί έτσι τους δίνουν την ευκαιρία να πατήσουν στα πόδια τους και να ζήσουν το όνειρό τους σε μέρη που άλλοι ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν.

Επίσης, να εκπαιδευτούν σε κάτι που αγαπάνε, όμως παράλληλα να έχουν τριβή με την πραγματικότητα. Να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η τεχνολογία έχει μικρύνει τις αποστάσεις, άλλωστε. Σε αυτούς βασιζόμαστε. Είναι το παρόν του μέλλοντός μας.

Μικρό Πορτρέτο

Μιχάλης ΑναγνώστουΟ Μιχάλης Αναγνώστου ζει στο Νότινγχαμ της Αγγλίας και είναι λέκτορας Αθλητικής Διοίκησης και Ποσοτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Loughborough (το κορυφαίο παγκοσμίως στις αθλητικές σπουδές). Είναι επίσης ερευνητής και συγγραφέας επιστημονικών άρθρων. Από το 2020 έχει επίσης εργαστεί ως λέκτορας και διευθυντής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Αθλητικού Management και Marketing στα πανεπιστήμια University of East London και Coventry University.

Πριν ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 2020, εργάστηκε στην αθλητική βιομηχανία για περισσότερα από 23 χρόνια, κατέχοντας ανώτερες θέσεις σε οργανισμούς όπως η FIFA (γενικός συντονιστής της FIFA σε διοργανώσεις παγκοσμίων κυπέλλων), η UEFA (διοργανωτής αγώνων), το Nottingham Forest F.C. (επικεφαλής λειτουργιών ποδοσφαίρου), το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου «Super League-Greece» (γενικός διευθυντής και διευθυντής αγώνων), η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών (μέλος Γενικής Συνέλευσης, μέλος επιτροπών και ειδικών ομάδων), ο ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης (διευθυντής ποδοσφαίρου, διευθυντής μάρκετινγκ) η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 (football competition manager).

Παράλληλα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης εταιρείας consulting και επιστημονικός συνεργάτης της FIFA, της UEFA, της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιρικών Λιγκών (WLA), της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και του Barcelona F.C. Innovation Hub. Η εταιρεία του παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης έρευνας στον αθλητισμό και δημιουργεί custom-made εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα αθλητικής διοίκησης με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών του σε εκπαίδευση και έρευνα.

• Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μιχάλη Αναγνώστου μέσω της σελίδας του στο LinkedIn.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τα Καλάθια της Χρονιάς

Tara VanDerveer | Τρίποντα στα 70

Ο Δημήτρης Παπανικολάου Κάνει το Αόρατο Ορατό

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+