Η προσέγγιση με την Άννα Βάιμπεργ, την ιδιοκτήτρια του βιβλιοκαφέ «Σαίξπηρ», δεν ήταν και η πιο… απλή προσέγγιση δημοσιογράφου προς υποψήφιο ερωτώμενο. Με σαιξπηρική διάθεση, η Άννα επέλεξε τη σιωπή ως την καλύτερη απάντηση. Στο δεύτερο μήνυμά μου πρόσθεσα… Άμλετ, κάτι που φαίνεται ότι έσπασε τον πάγο μεταξύ μας, επικοινωνήσαμε ουσιαστικά και την ευχαριστώ για αυτό!
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, καθώς και την παρουσίαση του βιβλιοκαφέ που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ανοίξετε το «Σαίξπηρ» και να το συνδυάσετε με… άρωμα καφέ;
Ήθελα πολλά χρόνια να ασχοληθώ με τον χώρο του βιβλίου, αλλά για όλους τους ευνόητους οικονομικούς λόγους είναι δύσκολο να σταθεί μια μικρή επιχείρηση με τέτοιο πυρήνα χωρίς να προεκταθεί σε χαρτοπωλείο, σε είδη δώρων ή σχολικά είδη. Από τις διαθέσιμες επιλογές, το καφεδάκι ήταν η πιο δελεαστική, καθώς θα έδινε την προοπτική στον χώρο μας να δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα. Τα βιβλιοπωλεία-καφέ, άλλωστε, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και δοκιμασμένο πλέον σε πόλεις του εξωτερικού και τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή έχει έρθει και στη χώρα μας. Η ιδέα, λοιπόν, ήταν να δημιουργήσουμε ένα μικρό και ήσυχο, πλήρως ενημερωμένο βιβλιοπωλείο, με ωραία ατμόσφαιρα και ωραία μουσική, στο οποίο θα μπορούν να έρχονται παρέες να πίνουν τον καφέ τους, άνθρωποι να δουλεύουν και φοιτητές να διαβάζουν.
Ποιες είναι οι δυσκολίες αλλά και ποια τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός «μικρού» βιβλιοπωλείου;
Ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, καθώς το περιθώριο κέρδους στα βιβλία είναι εξαιρετικά μικρό, ενώ ταυτόχρονα τα πάντα έχουν ακριβύνει, οι προμήθειες, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κ.λπ.
Η βασικότερη όμως δυσκολία είναι ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες αλυσίδες και τα e-shops. Ζούμε στην εποχή της αμεσότητας και της ευκολίας και οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν επιταχυνθεί δραματικά. Είναι επομένως πολύ ευκολότερο να παραγγείλει κανείς ένα βιβλίο online και να το έχει στην πόρτα του εντός ημερών αντί να πάρει τον χρόνο να περιηγηθεί σε κάποιο κατάστημα. Ή ακόμα περισσότερο, να καταφύγει σε κάποιο πολυκατάστημα ή μεγάλη αλυσίδα, η οποία ενδεχομένως θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία.
Το πλεονέκτημα του μικρού βιβλιοπωλείου έγκειται στον χαρακτήρα του. Με την προσεγμένη επιλογή των βιβλίων αποκτά ένα δικό του στιλ και με τον χρόνο και τους δικούς του θαμώνες, γι’ αυτό και πολλές φορές όταν ερωτώνται οι βιβλιοπώλες για τα πέντε βιβλία που κινούνται περισσότερο δίνουν τελείως διαφορετικές απαντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις κάποιον με το μικρό του όνομα και να προσαρμόζεις τις προτάσεις στον καθένα, καθώς η προσωπική σχέση που δημιουργείται είναι ουσιαστική. Αυτή άλλωστε είναι και όλη η χαρά της δουλειάς, η επαφή και η κουβέντα.
Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στον χώρο; Θέλετε να μας πείτε τι ετοιμάζετε για τα Χριστούγεννα;
Αρχικά, στον χώρο γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων για παιδιά και για ενήλικες. Τους τελευταίους μήνες οργανώσαμε ένα σεμινάριο ημερολογιακής γραφής και εξομολογητικού λόγου μαζί με τον φίλο μας και εξαιρετικό εισηγητή Γιώργο Φλωράκη, το οποίο τώρα ολοκληρώνει τον κύκλο του και ήδη συζητάμε για τη συνέχειά του. Ταυτόχρονα, και πάλι με συντονιστή τον Γιώργο, πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή η λέσχη ανάγνωσης που έχουμε, στην οποία έχει μαζευτεί μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ομάδα όλων των ηλικιών.
Τα Χριστούγεννα θα είμαστε ανοιχτά σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο και ο χώρος μας θα φιλοξενήσει μικρά bazaar, έτσι ώστε να αναδειχτεί η δουλειά ανθρώπων της γειτονιάς μας που φτιάχνουν χειροποίητες δημιουργίες.
Τι βιβλία προτιμούν οι πελάτες σας και ποιες ηλικίες «βλέπετε» να διαβάζουν περισσότερο; Έχει φύλο η αγορά βιβλίου;
Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς προτιμούν τη λογοτεχνία και επιμένουν σε αυτή, ενώ στη δεύτερη θέση είναι τα δοκίμια και η ψυχολογία. Η σύγχρονη και η κλασική λογοτεχνία, ελληνική και παγκόσμια, έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική, όπως επίσης και το παιδικό βιβλίο, που είναι σταθερή αξία και έχει το δικό του κοινό.
Η αγορά βιβλίου προφανώς και δεν έχει φύλο. Ισχύει πως υπάρχουν στατιστικές έρευνες που δείχνουν πως οι γυναίκες τείνουν να διαβάζουν περισσότερο. Έχει όμως σημασία και είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς γιατί ιστορικά αυτή ήταν κυρίως γυναικεία ασχολία, καθώς οι δραστηριότητες που «επιτρέπονταν» στις γυναίκες ήταν σαφώς λιγότερες από αυτές που «επιτρέπονταν» στους άντρες. Σε κάθε περίπτωση το κατάλοιπο υπάρχει και δημιουργεί την αίσθηση πως το διάβασμα είναι λιγότερο «αρρενωπό» (!). Προφανώς είναι μια εντύπωση αβάσιμη, διότι έχουμε, στη θεωρία τουλάχιστον, ξεπεράσει τον διαχωρισμό των ασχολιών (των επαγγελμάτων, των δραστηριοτήτων, των κλάδων κ.λπ.) σε έμφυλες κατηγορίες.
Το συμπέρασμα είναι πως για όλους υπάρχουν βιβλία και για όποιον ισχυρίζεται πως δεν του αρέσει το διάβασμα, αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ανακαλύψει ακόμα το βιβλίο που θα τον ενεργοποιήσει.
Η Νέα Σμύρνη έχει μια καταπληκτική αγορά. Ο «Σαίξπηρ» χώρεσε μια χαρά στην περιοχή; Διαβάζει ο κόσμος;
Η Νέα Σμύρνη έχει μια υπέροχη και μεγάλη αγορά, πρόθυμη να καλωσορίσει νέες επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται στους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πάντα στηρίζουν την τοπική αγορά και την προτιμούν για τα ψώνια τους, τις δραστηριότητές τους, τη διασκέδαση και τη χαλάρωσή τους.
Η γειτονιά μας είναι πανέμορφη αλλά είναι και φασαριόζικη, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η αποκέντρωση από την πλατεία και να ξεπροβάλλουν συνεχώς νέα μαγαζιά στους κοντινούς δρόμους της πλατείας, όπως εμείς, αλλά και στις μικρότερες πλατείες της περιοχής. Ο «Σαίξπηρ» μας ευτυχώς βρήκε τη θέση του στη γειτονιά, καθώς προτείνει κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο σε συνδυασμό με ένα ήσυχο μέρος για να απολαύσει κανείς τον καφέ του.
Στον ένα χρόνο λειτουργίας μας, που κλείσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες, σας απαντάμε υπεύθυνα ότι ο κόσμος διαβάζει και διαβάζει πολύ. Ευτυχώς.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφέρετε τα 5 ευπώλητα βιβλία σας για τον Νοέμβριο 2023.
- Maggie Nelson – «Σπουδή στο Μπλε» (Εκδόσεις Αντίποδες)
- Χρήστος Οικονόμου – «Πες της» (Εκδόσεις Πόλις)
- Raymond Queneau – «Ασκήσεις Ύφους» (Εκδόσεις Ύψιλον)
- Thomas Hardy – «Μακριά απ’ το Αγριεμένο Πλήθος» (Εκδόσεις Καστανιώτη)
- Jon Fosse – «Το Άλλο Όνομα» (Εκδόσεις Gutenberg)
Θα βρείτε το «Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ» στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, στη Νέα Σμύρνη | Facebook | Instagram.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: