Γνωρίζω τη Μιμή (Ντενίση) από τα 12 μας. Συμμαθήτριες γαρ στο Γυμνάσιο-Λύκειο Θηλέων του Pierce, αλλά και φίλες, που ζήσανε μαζί την εφηβεία, δηλαδή αυτά τα χρόνια που μετατρέπουν ως διά μαγείας ένα κορίτσι σε γυναίκα. Κι όπως πολλές φορές συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η σχέση, αν και οι δρόμοι μας χώρισαν, έμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο, παρέμεινε οικεία και άμεση.
Έτσι, σ’ ένα Κυριακάτικο, μεσημεριανό μου τηλεφώνημα, μόλις δυο μέρες πριν αρχίσει το γύρισμα της ταινίας της, που είναι μια μεταφορά του ομώνυμου και επιτυχημένου θεατρικού της έργου “Σμύρνη Μου Αγαπημένη”, απάντησε αμέσως. Μου μίλησε για τη νέα αυτή κινηματογραφική παραγωγή, αλλά και για τη συνεργασία της με την Κατερίνα Καρούσου, την “εθνική” μας πιλοποιό, που σχεδίασε ειδικά όλα τα καπέλα που θα φοράει η Μιμή στο έργο.
Την Κατερίνα τη γνωρίζω, ως μια από τις πολλές (και πολλούς) fans των κομψοτεχνημάτων της. Των χειροποίητων, μοναδικών και ανεπανάληπτων καπέλων της. Ως λάτρης του καπέλου (που θεωρώ το απόλυτο αξεσουάρ) κι έχοντας εντρυφήσει επί του θέματος (του καπέλου) στα κατά καιρούς ταξίδια μου, κατατάσσω την Κατερίνα Καρούσου στην κορυφή των πιο επιδραστικών hat designers and manufacturers.
Τελευταία, τη γνώρισα και προσωπικά μέσω της κοινής και αγαπημένης μας φίλης, με αποτέλεσμα η θετική μου άποψη για εκείνη και τα καπέλα της να παγιωθεί.
Γνωρίζοντας την καλαισθησία της Μιμής και την αγάπη της για τη μόδα και το design, η συνεργασία της με την Κατερίνα Καρούσου μου φαίνεται λογικό επακόλουθο. Αναμένοντας λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα στην οθόνη, να ένα sneak-peak στο τι να περιμένουμε, αλλά και μια μικρή κατάθεση ψυχής για το έργο τους συνολικά.
Πώς προέκυψε η ιδέα να σχεδιάσεις Κατερίνα τα καπέλα που θα φοράει η Μιμή στην ταινία “Σμύρνη Μου Αγαπημένη”;
Κατερίνα: Η Μιμή είναι καταρχήν πελάτισσα για την προσωπική της γκαρνταρόμπα. Έχει το κατάλληλο στιλ για να υποστηρίζει το καπέλο, καθώς και το γούστο να επιλέγει αυτό που αναδεικνύει το προσωπικό της στιλ. Επαγγελματικά, είχα σχεδιάσει και τις καπελίνες που φόραγε στη θεατρική εκδοχή της Σμύρνης.
Μιμή: Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσε να σχεδιάσει τα καπέλα για την ταινία κάποιος άλλος. Η δουλειά της είναι άψογης ποιότητας και υψηλού επιπέδου. Τα καπέλα της έχουν φινέτσα, αλλά είναι και… φευγάτα! Ως εκ τούτου, έχουν θεατρικότητα! Και γοητεία, όπως έχει και η ίδια. Εξάλλου είμαστε ταυτισμένες σε κάποιο βαθμό από το διάσημο καπέλο της που φόρεσα στη βάφτιση της κόρης μου Μαριτίνας.
Μιμή, τόσο στη σκηνή όσο και στην προσωπική σου ζωή, το στιλ σου είναι υψηλής αισθητικής. Πόση σημασία έχει για σένα η εμφάνιση και ποια θέση έχει το καπέλο στη γκαρνταρόμπα σου;
Η εμφάνιση παίζει ρόλο και στη ζωή και στην τέχνη. Μιλάει για σένα πριν από σένα. Είναι η επικοινωνία μας με το περιβάλλον, χωρίς λόγια. Το καπέλο έδινε πάντα γοητεία και χάρη στη γυναίκα. Το φόραγαν οι γιαγιάδες μας και οι μαμάδες μας. Μετά δεν ξέρω τι έγινε και η συνήθεια σταμάτησε. Εγώ πάντως, λατρεύω τα καπέλα και βγάζω το άχτι μου στις παραστάσεις μου. Στην ταινία θα φοράω ολόκληρη κολεξιόν, από το 1916 έως το 1923!
Κατερίνα, το χειροποίητο είδος από φυσικά και παραδοσιακά υλικά διεκδικεί πάλι τη θέση του στη μόδα. Εσύ γιατί φτιάχνεις χειροποίητα καπέλα με φυσικά, παραδοσιακά υλικά;
Καταρχήν, εγώ δεν κάνω μόδα. Το αντικείμενό μου είναι η ομορφιά. Και η ποιότητα. Πιστεύω πως οι δημιουργίες μου είναι διαχρονικές, όπως άλλωστε και το αληθινό στιλ. Ξεκίνησα από το χώρο της ένδυσης ως η πρώτη βοηθός της Λουκίας.
Είχα μανία όμως με τα καπέλα. Έφυγα λοιπόν και σπούδασα την τέχνη και την τεχνική του καπέλου στο περίφημο FIT (Fashion Institute Technology) στο Manhattan. Εκεί γνώρισα και το μαγικό σύμπαν των φυσικών υλικών και των άπειρων συνδυασμών τους. Απεχθάνομαι τη μαζικότητα της παγκόσμιας παραγωγής.
Ίσως είμαι από τους τελευταίους κατασκευαστές στην Ευρώπη που εισάγουν και χρησιμοποιούν τόσες φυσικές (και πανάκριβες) ύλες, όπως, για παράδειγμα, ψάθα από βαμβάκι και ελβετική βισκόζη για καπέλα ελαφριά και δροσερά. Έχω τεράστιο απόθεμα από σπάνια υλικά που είναι ο πραγματικός θησαυρός μου. Πειραματίζομαι συνεχώς με καινούργιες τεχνικές, ενώ διατηρώ και τις παραδοσιακές.
Δεν βλέπω εννοείται τον εαυτό μου ως marketeer, πιστεύω ότι είμαι ο ορισμός του artisan καλλιτέχνη. Δεν έχω άλλο δρόμο από αυτόν. Και θέλω τώρα που στεγάζομαι σε ένα νέο μεγάλο χώρο να αξιωθώ να διαδώσω και να μεταφέρω σε νέους καλλιτέχνες την τέχνη μου, ώστε να μη χαθεί.
Τι σας εμπνέει και τι σας δίνει δύναμη στην άσκηση της τέχνης σας στην ιλιγγιώδη και τόσο ρευστή εποχή που ζούμε;
Κατερίνα: Αυτό που με κάνει να σηκώνομαι το πρωί είναι η η επιθυμία μου να δημιουργήσω κάτι όμορφο. Με κινητοποιεί η άγρια κόντρα μου με την ασχήμια, που δυστυχώς στην Ελλάδα πληγώνει τα μάτια μου πολύ συχνά.
Αντίθετα, όταν ταξιδεύω για τη δουλειά μου στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στην υπέροχη Φλωρεντία, συσσωρεύω όμορφες εικόνες που μετουσιώνονται στα καπέλα μου. Η ομορφιά είναι ο σκοπός ζωής μου. Αυτό που νιώθω ότι με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Που, κατά τη γνώμη μου, είναι ο πρωταρχικός λόγος της ύπαρξης μας.
Μιμή: Σίγουρα δεν με εμπνέει το περιβάλλον! Η Ελλάδα δεν έχει περιβάλλον πνευματικότητας σήμερα. Η ιδέα της Ελλάδας, όμως, είναι παγκόσμια και αιώνια! Και πάντα με εμπνέει. Όπως οι ιστορίες των ανθρώπων, οι χαρές, οι πληγές τους, οι διαφορετικές ιδέες τους… Γενικά, η έμπνευση έρχεται από μέσα και όχι από γύρω. Και από την έμπνευση του ενός πολλές φορές δημιουργείται η διέξοδος των άλλων. Αυτός είναι άλλωστε ο προορισμός της Τέχνης. Και του Καλλιτέχνη.
***
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, και με τις δυο σας!
Μιμή, Κατερίνα, σας ευχαριστώ!
Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερες ιστορίες με στιλ: