Mήπως σας Μπερδεύει η Ερμηνεία των Emoji;

Emoji: αυτές οι μικροσκοπικές φατσούλες με τις χίλιες δυο εκφράσεις, που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε μηνύματα, στα social media, ακόμα και σε επαγγελματικά email, τι σημαίνουν τελικά; Σας έχει προβληματίσει ποτέ η ερμηνεία τους; Εγώ δεν σας κρύβω ότι τα χρησιμοποιώ κατά κόρον. Ίσως, κάποιες φορές, να εμπλουτίζουν και τη σκέψη μου.

Η ψηφιακή επικοινωνία έχει καταλάβει πια γιγάντιο μέρος στη ζωή μας και αυτοί οι μικροί αλλά εντυπωσιακοί χαρακτήρες προσθέτουν συναίσθημα, χιούμορ, γοητεία και προσωπικότητα στα μήνυματά μας. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα emoji προς επιλογή για την επικοινωνία μας. Από ένα απλό κομμάτι… πίτσας μέχρι εικονίδια με κρυμμένα νοήματα που μπορεί να κάνουν τη γλώσσα των emoji να φαντάζει εξαιρετικά πολύπλοκη ή ακόμα και ευεπίφορη σε παρεξηγήσεις.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι ένα emoji που μπορεί να χρησιμοποιείτε συχνά στα μηνύματά σας και η σημασία του είναι δεδομένη για εσάς να προβληματίζει τον παραλήπτη ερμηνεύοντάς το διαφορετικά; Εξάλλου, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη ζωή μας, η ερμηνεία διαφοροποιείται ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και τα βιώματά μας.

Άραγε, πόσες –άπειρες– ώρες συζητήσεων θα έχουν «γραφεί» παγκοσμίως μεταξύ φίλων προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν μηνύματα που έχει στείλει το φλερτ του ενός ή του άλλου όταν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι εννοεί με τα εικονίδια που διανθίζουν το μήνυμα;

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε περίπου 2.000 άτομα από την Preply, έναν διαδικτυακό χώρο εκμάθησης γλωσσών που συνδέει καθηγητές με εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε 180 χώρες παγκοσμίως, με σκοπό να αποκωδικοποιηθούν οι ψηφιακές συνομιλίες και συγκεκριμένα ο τρόπος ερμηνείας των emoji, έδειξε τα πιο συγκεχυμένα emoji, εκείνα που προβληματίζουν με τη σημασία τους μεγάλο αριθμό χρηστών.

Βασικά Αποτελέσματα

Αν νομίζατε ότι το emoji που θα μπέρδευε τους περισσότερους θα ήταν ένα πρόσωπο που εκφράζει ένα δυσανάγνωστο συναίσθημα, ξανασκεφτείτε το! Η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό το emoji είναι το… βάψιμο με βερνίκι ενός νυχιού . Ενώ το 40% χρησιμοποιεί το εικονίδιο για να δηλώσει την αριστοκρατική εμφάνιση, το 23% πιστεύει πως απλώς δηλώνει το βερνίκι νυχιών, το 22% δηλώνει με το συγκεκριμένο εικονίδιο «μη μου δίνεις σημασία», ενώ το 15% θεωρεί πως σημαίνει περιποίηση του εαυτού μας.

emoji

Έτσι λοιπόν, για το 2024, σύμφωνα με τη λίστα, το βερνίκι νυχιών , το φύσημα του αέρα και το ανάποδο happy face είναι εκείνα τα emoji που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη σύγχυση με το νόημά τους.

Ενώ τα emoji διευκολύνουν κυρίως τις συνομιλίες – επιτρέποντάς μας να στείλουμε π.χ. έναν απλό αντίχειρα αντί να πληκτρολογήσουμε τη λέξη «ναι», στην πραγματικότητα το 81% των ερωτηθέντων λένε ότι έχει συμβεί να μπερδευτούν από τη χρήση ενός emoji σε μήνυμα που τους έχουν στείλει. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος στέλνει ένα emoji που έχει συγκεκριμένο νόημα για τον ίδιο, αλλά εντελώς δυσνόητο για τον παραλήπτη.

Ερμηνείες Εmoji

Για να είμαστε ειλικρινείς, κάθε emoji κατά τη δημιουργία του συνοδεύεται και από μια επεξήγηση, ωστόσο η χρήση του είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Επομένως, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, όμως να έχετε και κατά νου αν ο παραλήπτης κινείται παράλληλα με τις σκέψεις σας, γιατί, σύμφωνα πάλι με την έρευνα, το 48% έχει δει ένα παρερμηνευμένο emoji να δημιουργεί δυσάρεστες καταστάσεις σε μια σχέση.

Παρερμηνείες emoji

  Σύμβολο OK: Αυτό το emoji μεταφράζεται σε «OK», «τέλειο» ή «εξαιρετικό» σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου. Ωστόσο, στη Βραζιλία και σε μέρη της Νότιας Ευρώπης θεωρείται άσεμνο. Οι Αυστραλοί αυτόχθονες το θεωρούν σύμβολο του κακού. Στην Ιαπωνία σηματοδοτεί χρήματα και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής αναφέρεται στο κακό μάτι.

✌️ Σήμα νίκης: Κατά κύριο λόγο, αυτό το emoji σημαίνει «ειρήνη» στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αν η παλάμη είναι στραμμένη προς τα μέσα, στη Βρετανία και την Αυστραλία είναι σαν να δίνεις το μεσαίο δάχτυλο.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι τελικά τα emoji εξελίσσονται σε μια ξεχωριστή γλώσσα που, για να τη μάθει κανείς, χρειάζεται να ασχοληθεί και να εξοικειωθεί με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας ώστε να τη χειρίζεται σωστά. Η χρήση πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση σε κάποιον που δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, σαν να βρίσκεται απέναντι σε μια ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζει, ενώ όσο θα εξελίσσονται μέσα στις γενιές θα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη η αποκωδικοποίηση της ερμηνείας τους.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μίνη Ράδου | «Τα Παιδιά Είναι Πολύ πιο Ανοιχτά στην Τέχνη»

Kinkeeping | H «Αόρατη Κόλλα» των Συγγενικών Δεσμών

Το Ταξίδι Γονιμότητας Ξεκινάει από τον Εργοδότη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+